„Recomand puternic gravidelor să se vaccineze”. Reputatul medic român explică toate miturile
- Sabina Popescu
- 30 octombrie 2021, 22:59
Motivele pentru care nu se vaccinează românii sunt des dezbătute în spațiul public. Unii sunt sceptici în legătură cu protecția pe care serurile o pot oferi, alții au îngrijorări de natură medicală. Este și cazul unora dintre femeile însărcinate, care și-au exprimat temerile cu privire la situația fătului după imunizare. Profesorul doctor Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, a explicat ce implică vaccinarea anti-COVID-19 în cazul gravidelor.
Cum a apărut mitul potrivit căruia vaccinul anti-COVID-19 ar afecta fertilitatea? Profesorul doctor Radu Vlădăreanu oferă asigurări că vaccinarea este sigură. Mai mult decât atât, în cazul gravidelor, medicii o recomandă deoarece anticorpii se transmit și fătului. Majoritatea studiilor realizate în acest sens arată că nu are importanță ce tip de ser imunizator se administrează.
Radu Vlădăreanu explică mitul referitor la reducerea fertilității
„Mitul că vaccinul anti-COVID-19 ar afecta fertilitatea a apărut acum un an de zile, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată”, a spus profesorul Radu Vlădăreanu, explicând că studiile specialiștilor din domeniu realizate în acest sens nu au scos la iveală nicio astfel de informație.
Mai mult, a susține că vaccinul anti-COVID-19 afectează fertilitatea este „ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are același gust ca sucul de portocală”, potrivit președintelui Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.
Gravidele se pot vaccina oricând
„Recomand puternic gravidelor să se vaccineze, oricând pe parcursul sarcinii, şi nu e numai recomandarea României. Deci, oricând înainte de naştere sau după sarcină, (se pot vaccina - n.r.), pentru că scade mult riscul de a face o formă gravă de COVID”, a subliniat profesorul Radu Vlădăreanu.
„Vaccinul nu ajunge la făt, ci numai anticorpii. La fel şi în cazul alăptării. Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de vaccin”, a oferit asigurări medicul într-o intervenție televizată la Antena 3.
Riscul de deces scade de 11 ori în cazul mamelor infectate
Autoritățile lansează un apel la adresa femeilor însărcinate, pe care le sfătuiesc să nu amâne să se vaccineze împotriva COVID-19, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare și a numărului de decese. „Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, a mai transmis, anterior, profesorul Radu Vlădăreanu.
„Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul. Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:
1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori.
3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori.
4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori.
5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea”, a mai transmis președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.