RECHIZITORIU. Petrotel Lukoil efectua tranzacţii cu companii off-shore controlate de persoane sancţionate de UE

RECHIZITORIU. Petrotel Lukoil efectua tranzacţii cu companii off-shore controlate de persoane sancţionate de UE

Compania Petrotel Lukoil a efectuat mai multe tranzacţii cu companii off-shore înregistrate în străinătate, controlate de persoane care se aflau sub regimul de sancţiuni impus de UE, se arată în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

"Un alt mecanism identificat în relaţiile comerciale ale SC Petrotel Lukoil SA este tranzacţionarea cu entităţi înregistrate în jurisdicţia off-shore şi care sunt controlate de persoane faţă de care există un regim sancţionator impus la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte fondurile obţinute din aceste tranzacţii comerciale, se conturează ipoteza că sunt amestecate cu fonduri ilicite şi ulterior externalizate în cea mai mare parte către entităţile afiliate SC Petrotel Lukoil SA", susţin procurorii.

Astfel, datele financiare disponibile în legătură cu transferurile externe efectuate de Petrotel Lukoil sau în beneficiul acesteia, pentru perioada 2003-2014, indică plăţi/viramente externe de 15.586.346.461 euro şi încasări externe de 11.277.752.032 euro, arată Agerpres.

 

Off-shore-ul din Marea Britanie

Una din companiile off-shore cu care Petrotel Lukoil Ploieşti a efectuat tranzacţii suspecte era înregistrată în Marea Britanie, însă această societate nici măcar nu funcţiona la sediul declarat.

Pe de altă parte, procurorii menţionează că operaţiunile bancare derulate între Petrotel Lukoil Ploieşti şi conturile deţinute de către Lukoil Europe Holdings BV (acţionarul majoritar) nu sunt însoţite de documente justificative referitoare la dispoziţiile de plată externe/dispoziţiile de încasare externă.

Anchetatorii mai arată că, din totalul plăţilor şi încasărilor externe, aproximativ 249.9 milioane euro au fost tranzacţionaţi prin conturi deschise la bănci, care aparţin unor societăţi rezidente în jurisdicţii off-shore.

 

Procurori: transferuri suspecte

De asemenea, analiza circuitelor financiare, prin raportare la datele fiscale raportate autorităţilor din România, a relevat prezenţa unor transferuri suspecte între Petrotel Lukoil şi Lukoil Europe Holding, acţionarul majoritar.

Transferurile repetate, cu titlu "împrumut" sau "restituire împrumut" efectuate în aceeaşi zi între Petrotel Lukoil şi Lukoil Europe Holding, reprezintă, în opinia procurorilor, o modalitate de ascundere a originii ilicite a unor fondurile rulate prin intermediul conturilor Petrotel Lukoil.

 

Acuzațiille procurorilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus, luni, trimiterea în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, au fost deferite justiţiei mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil, între care se află şi cetăţeni ruşi.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 7,5 miliarde lei, echivalent a 1,7 miliarde euro.