RECHIZITORIU. Fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, va fi cercetat într-un nou dosar disjuns din cel al milionarului Horia Simu

RECHIZITORIU. Fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, va fi cercetat într-un nou dosar disjuns din cel al milionarului Horia Simu

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu va fi cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu într-un nou dosar, disjuns din cel privind despăgubirile acordate ilegal de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) omului de afaceri Horia Simu.

Potrivit rechizitoriului prin care Horia Simu şi foştii deputaţi Marko Attila şi Cătălin Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, noul dosar îl va viza şi pe Nicolae Ivan, primul preşedinte al Fondului Proprietatea, arată Agerpres.

"Având în vedere datele şi indiciile privind implicarea numiţilor Moisescu Vlad şi Ivan Nicolae în procesul de despăgubire din dosarul 38386/CC/2007, în cauză se va dispune disjungerea şi constituirea unui nou dosar în care cercetările urmează a fi efectuate pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu", se arată în rechizitoriu.

Declarația lui Horia Simu

Horia Simu a recunoscut, într-o declaraţie dată în faţa procurorilor DNA, că a discutat cu Nicolae Ivan, la acea vreme reprezentant al unor fonduri de investiţii, despre despăgubirile pe care urma să le primească de la ANRP, întâlnirea fiind intermediată de Vlad Moisescu.

"Am fost anunţat de întâlnirea cu domnul Ivan de către domnul Moisescu Vlad. Acesta m-a sunat şi mi-a spus că o să mă caute domnul Ivan Nicolae din partea unui fond de investiţii american. Ivan Nicolae a venit la biroul Cuprom S.A. din strada Monetăriei, care mi-a precizat că ştia că urma să-mi fie emis un titlu de despăgubire de către ANRP (nu ştia pentru ce valoare) dar preciza că fondul pe care îl reprezintă era interesat în achiziţia acestor acţiuni. În aceste condiţii l-am întrebat în mod direct dacă îi datorez un comision de intermediere şi el mi-a spus că nu, acesta reprezentând fondul în această tranzacţie. Nu mi-a spus şi nici eu nu l-am întrebat de unde ştia că urma să primesc un titlu de despăgubire", a precizat Simu într-o declaraţie dată pe 18 august.

 

Ce spun martorii

Legăturile lui Horia Simu cu Moisescu şi Ivan au fost confirmate şi de un martor din dosar. Acesta a declarat, potrivit rechizitoriului, că "Moisescu Vlad făcea parte din cercul relaţional al inculpatului, respectiv că Ivan Nicolae era cunoştinţa inculpatului, că l-a văzut de mai multe ori în biroul acestuia şi că inculpatul i-a spus că Ivan Nicolae a fost primul preşedinte al Fondului Proprietatea".

Implicarea lui Vlad Moisescu în dosarul de despăgubire al lui Horia Simu s-ar fi realizat, potrivit procurorilor, şi prin intermediul şefei ANRP, Ingrid Zaarour, pe care chiar el ar fi susţinut-o să ocupe această funcţie.

"Această atitudine a inculpatei poate fi explicată dacă aveam în vedere faptul că a fost susţinută de Vlad Moisescu pentru acceptarea funcţiei de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, persoană aflată în anturajul inculpatului Simu Horia (...). În aceste condiţii este evident că inculpaţii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor nu au adoptat măsurile legale necesare aplicării dispoziţiilor privind acordarea despăgubirilor, nu au analizat dosarul în privinţa verificării legalităţii respingerii cererii de restituire în natură, nu au respectat ordinea aleatorie de soluţionare a dosarelor, hotărând în schimb tratarea cu prioritatea a solicitării inculpatului Simu Horia, deşi nu exista o stare excepţională temeinic motivată de a dispune astfel", se arată în rechizitoriu.

 

Acuzațiile DNA

Omul de afaceri Horia Simu şi foştii deputaţi Marko Attila şi Cătălin Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, într-un nou dosar ANRP, în care prejudiciul reţinut este de aproximativ 70 de milioane de euro.

Horia Simu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat de spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar foştii parlamentari Theodor Nicolescu, aflat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte ANRP, iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, şi Marko Atilla, cercetat în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În dosar au mai fost trimişi în judecată Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Constantin Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, toţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, la data faptei expert evaluator, pentru complicitate la abuz în serviciu.