Evenimentul Zilei > Justitie > RECHIZITORIU DNA. Ce relații avea Duicu (PSD) cu Cristi Bușoi (PNL): “Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie OK”
RECHIZITORIU DNA. Ce relații avea Duicu (PSD) cu Cristi Bușoi (PNL): “Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie OK”

RECHIZITORIU DNA. Ce relații avea Duicu (PSD) cu Cristi Bușoi (PNL): “Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie OK”

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Adrian Duicu (PSD) a fost interceptat atunci când discuta cu actualul europarlamentar Cristi Bușoi (PNL).

Potrivit procurorilor DNA, Adrian Duicu controlează în fapt activitatea comercială a S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L., societate comercială pe care o administrează în fapt; această societate are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigaţii medicale cu rezonanţă magnetică nucleară (R.M.N.) în Drobeta Turnu Severin.

  • În cursul anului anul 2013, acţionând cu scopul de a crea premisele decontării de către această societate a unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa județeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), Duicu Ioan-Adrian şi-a folosit influenţa conferită de calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene Mehedinţi a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcționari publici, atât din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cât şi din cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi, să-şi exercite atribuţiile de serviciu în sensul obţinerii folosului urmărit de acesta.

 

Influnțele lui Adrian Duicu

  1. Potrivit procurorilor DNA, în acest scop, Duicu Ioan-Adrian şi-a exercitat influenţa atât faţă de Bădescu Doru şi Nenu Florina-Karla (care, până în mai 2013, au deţinut funcţiile de preşedinte şi respectiv director general în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate), cât şi faţă de Buşoi Cristian-Silviu (care în luna mai 2013 a fost numit în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate).
  2. Cel de-al doilea demers a vizat direcţionarea celei mai mari părţi a sumele lor alocate către judeţul Mehedinţi pentru servicii paraclinice (peste 64% din totalul acestor sume) către ROMRAD-R.M.N..

 

Cum lua bani firma lui Adrian Duicu

Procurorii DNA au prezentat împrejurările şi urmările rectificării bugetare operate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în luna august 2013.

  • Prin ordonanța guvernului nr. 17/2013 din data de 30 iulie 2013 (cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013), s-a dispus repartizarea sumele reţinute, în proporţie de 10%, în bugetul instituţiilor şi autorităţilor publice (rezerva bugetară).
  • Cu privire la relaţia existentă la data respectivă între Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu sunt relevante următoarele convorbiri purtate de cei doi:

În ziua de 18-06-2013 (a doua zi după numirea lui Buşoi Cristian-Silviu în funcţia de preşedinte al Casei naţionale de Asigurări de Sănătate), la ora 16:21:37, Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu au purtat următoarea discuție telefonică:

Adrian Duicu: Da, CRISTI.

Cristi Bușoi: Ce faci, ADI?

Adrian Duicu: Uite, acasă. Numai ce-am ajuns.

Cristi Bușoi: Poa' să vină mătuşi-mea, STELA BULIGĂ, şefa asistentelor din Spitalu' Judeţean, cinci minute până la tine?

Adrian Duicu: Da. Mâine dimineaţă.

Cristi Bușoi: Mâine dimineaţă la ce oră?

Adrian Duicu: Dimineaţă la nouă, nouă jumate.

Cristi Bușoi: Nouă, nouă jumate.

Adrian Duicu: Ce s-a întâmplat?

Cristi Bușoi: Nimica. Nu… Vroia să te întrebe ceva. Atât.

Adrian Duicu: CARLA ce-a făcut?

Cristi Bușoi: CARLA, n-am văzut-o. A intrat în concediu.

Adrian Duicu: tiu. Vrea să plece.

Cristi Bușoi: Da. O să plece.

Adrian Duicu: -am spus eu să plece, să nu mai bâzâie pe-acia.

Cristi Bușoi: Da. Nu-i…

Adrian Duicu: I-am spus: Du-te CARLA, nu mai sta.

Cristi Bușoi: Mi-au dat un om din IAŞI. Adică, voi PSD-ul.

Adrian Duicu: Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie ok.

Cristi Bușoi: Da. Dar cât timp sunt şi ele cu semnături, o să fie atente să fie…

Adrian Duicu: CRISTI, eu am făcut la Consiliul Judeţean un lucru… Pe fiecare hârtie care reprezintă… un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu ştiu ce, eu i-am pus jos pe bandă… o bandă jos şi scrie acolo o chestie de asta, o să-ţi spun cum am scris eu: acest document este întocmit de cutare şi cutare şi-şi asumă întreaga responsabilitate din punct de vedere legal şi nu ştiu cum… Scrie patru fraze jos, pe ultima… las tot timpu' … Da' numai pe documente extrem de importante. Chiar dacă semnează el documentu'… că în fişa postului are responsabilitate să semneze documente sub tine, ştii? E! Faptu' că o pui pe ea să scrie un paragraf acolo… acest document este întocmit de LIDIA POPESCU şi cutare, cutare, responsabil cutare… îşi asumă întreaga răspundere cu privire la legalitatea şi … nu ştiu cum dracu'… a documentului.

Cristi Bușoi: Îhî. Îhî. Păi, îmi dai tu textu'.

Adrian Duicu: Da. Şi când scrii treaba asta, CRISTI, pe hârtie, îţi spun că o să vezi funcţionaru' cum are o altă responsabilitate şi altfel gândeşte.

Cristi Bușoi: Da. Nu te derogă pe tine de…

Adrian Duicu: Nu. Deci, tu… CRISTI, tu, în faţa oricărui organ, spui: Domne', eu mai mult de-atât nu pot să fac! Eu sunt un ordonator de credite, îs pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesională şi nici intelectuală să stau, să pătrund documente, să citesc eu mii de hârtii.

Cristi Bușoi: Nu. Nu. Că de aia îs nişte oameni cu nişte responsabilităţi.

Adrian Duicu: Aşa. Da' tu… Da, domne'. Ce-am putut să fac, să-l responsabilizez mai mult, din punctu' meu de vedere, atât am putut să fac. Dacă a fost suficient, bine; dacă n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gândit la un lucru în plus faţă de colegii anteriori care au fost. Şi-ţi spun că ţine treaba asta la orice organ de anchetă, dacă Doamne fereşte vreodată… Da, domne', au fost hârtii foarte importante, mi-am dat seama de importanţa lor, n-aveam niciodată cum să pătrund, să le învăţ sau să le înţeleg pe toate şi m-am gândit că-i foarte bine să-i responsabilizez cu încă o frază în plus sau două fraze în plus. Şi oriunde ţine treaba asta. Şi ei, atunci, când se vor duce, nu mai poa' vină, să spună: Domne', mi-a impus el să semnez şi asta-i viaţa! Ştii cum e cu preşedintele!

Cristi Bușoi: Nu. Nu. Nu.

Adrian Duicu: Păi, eşti dobitoacă! Tu ori mănânci căcat, ori eşti proastă! Păi, cum dracu'? Hai c-ai semnat, ai semnat da' uite mai scrii şi trei fraze sub asta! E exact ca un fel de declaraţie pe proprie răspundere. Ştii?

Cristi Bușoi: Ne-auzim. Te pup.

Adrian Duicu: Hai! Pa, pa.

Cristi Bușoi: Te pup, ADI.

În ziua de 20-06-2013, la ora 17:08:59, Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu au purtat următoarea discuție telefonică:

Adrian Duicu: Auzi? Cheam-o, te rog, pe madam STOIAN. Trebuie să ne semneze o hârtie pentru Casă, la Mehedinţi, aici, trebuie să-şi facă asta nu ştiu ce căcat să-şi facă pe-aicea.

Cristi Bușoi: Am plecat. Da' ce hârtie trebuie să…?

Adrian Duicu: Mâine, mă! Mâine. Nu… Nimica… Cu banii pentru paraclinici, nu ştiu ce dracu' trebuie să pună dintr-o parte în alta.

Cristi Bușoi: Am dat drumu' eu, am semnat azi la toate judeţele.

Adrian Duicu: Nu ştiu dacă ai semnat aia. Nu ştiu dacă ai semnat-o.

Adrian Duicu: Îhî. Nu. Nu ştiu, mă! Nu ştiu să-ţi spun. Trebuie să modifici… ştie, îi spune… o să-i spună lu' aia, lu' STOIA, să-i spună lu' asta… să vină la tine să-ţi explice despre ce e vorba. Dacă nu e…

Cristi Bușoi: Îhî.

Adrian Duicu: Deci, nu e nicio chestie, absolut nimica nu e, decât… nu ştiu ce dracu' … Nu… Şi multe… Nu ştiu să-ţi explic, că-ţi spun prostii. Nu ştiu.

Cristi Bușoi: Da. Nici eu nu sunt încă familiarizat cu…

Adrian Duicu: Da. Îs convins. Da. Aha.

Bani pentru Adrian Duicu

Prin referatul din data de 27 august 2013, aprobat de către Buşoi Cristian-Silviu, casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 936.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,74% din suma suplimentară alocată la nivel național caselor județene de asigurări de sănătate (suma totală alocată caselor județene de asigurări de sănătate fiind de 36.625.500 de lei); aceasta în condiţiile în care, aşa cum am arăta, judeţul Mehedinți are doar 1,21% din numărul de asiguraţi de la nivel naţional.

  • În motivarea acestui referat s-au reţinut drept criterii de repartizare, generic, „numărul de asigurați şi costul/asigurat la nivel naţional” şi „propunerile caselor de asigurări de sănătate cu privire la necesarul de credite bugetare şi de angajament până la sfârşitul anului”.
  • În urma acestei alocări suplimentare suma iniţial aprobată pentru judeţul Mehedinți (pentru servicii paraclinice) a crescut de la 4.268.000 de lei la 5.204.000 (creşterea fiind una de 21,93%)
  • La data de 30 octombrie 2013 s-a adoptat ordonanţa de urgenţă nr. 99/2013, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013.
  • La data de 3 noiembrie 2013, între momentul adoptării ordonanței de urgenţă privind rectificare bugetară şi momentul redistribuii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Duicu Ioan-Adrian, aflat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Buşoi Cristian-Silviu, unde cei doi au discutat în legătură cu fondurile ce aveau să fie alocate judeţului Mehedinţi pentru servicii paraclinice.

În ziua de 03.11.2013, la ora 17:36:11, DUICU IOAN-ADRIAN a luat legătura cu BUŞOI CRISTI, cei doi purtând următoarea discuţie:

Cristi Bușoi: Da, ADI?

Adrian Duicu: Bună CRISTI. Pe unde eşti?

Cristi Bușoi: În BUCUREŞTI. Tu?

Adrian Duicu:Am ajuns în BUCUREŞTI.

Cristi Bușoi: Da? Ne vedem?

Adrian Duicu:Aha. Da. Unde vrei, acolo vin.

Cristi Bușoi: Pe unde eşti acuma?

Adrian Duicu: Sunt chiar în centru, chiar lângă Piaţa Victoriei, aici.

Cristi Bușoi: Vii pe la mine?

Adrian Duicu:Eşti acasă?

Cristi Bușoi: Ajung într-un sfert de oră.

Adrian Duicu:Păi, vin şi ne vedem chiar în parcare jos, CRISTI. Te aştept chiar la intrare la tine, la barieră, acolo.

Cristi Bușoi: Bine. Nu vrei să urci puţin sau…?

Adrian Duicu: Nu mai urc. Că mai trebuie să mă duc în altă parte, da’ vreau să mă văd cu tine puţin.

Cristi Bușoi: Da. Da.

Adrian Duicu:Tu prin ce parte vii, CRISTI? De unde vii?

Cristi Bușoi: Păi, dacă vrei, vin unde eşti tu şi vorbim. Unde eşti?

Adrian Duicu: Păi şi… Eu sunt de la Calea Victoriei, am luat-o aicea… unde-i Mac Donalds-ul ăla, pe linia de tramvai, e strada închisă, unde se lucrează pe ea.

Cristi Bușoi: Aşa. Şi vrei să vin la Mac Donald’s acolo?

Adrian Duicu: Eu sunt chiar aici, la Mac Donald’s, în faţă.

Cristi Bușoi: Da’ durează un pic că …

Adrian Duicu: Da, CRISTI. Te aştept aici.

Cristi Bușoi: Un sfert de oră.

Adrian Duicu: Da, CRISTI. Te aştept aicea.

Cristi Bușoi: La Mac Donald’s în faţă.

Adrian Duicu: Deci, la Calea Victoriei, da? O iei către clădirea… către… nu ştiu cum dracu’ îi zice, pe strada asta unde nu se circulă tramvaiele, unde se lucrează, care duce spre tine, mă, vine la IBIS, la gară.

Cristi Bușoi: Da. Da. Ştiu. Ştiu.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News