La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), structură catalogată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

Tot în cadrul convorbirii telefonice de vineri, Erdogan i-a transmis lui Macron că drepturile ciprioţilor turci la resursele de hidrocarburi din estul Mării Mediterane ar trebui să fie protejate.

În luna februarie, o navă a companiei italiene Eni nu a reuşit să ajungă într-o zonă pentru care Cipru obţinuse licenţele pentru foraj, din cauza unei intervenţii a armatei Turciei. Autorităţile de la Ankara susţin că unele zone din apropierea Ciprului se află sub jurisdicţia Turciei sau a ciprioţilor turci. Cipru şi Turcia nu mai au relaţii diplomatice din anul 1974.

Înaintea summitului Turcia-Uniunea Europeană de la Varna (Bulgaria), din 26 martie, Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Emmanuel Macron că Turcia acordă o importanţă deosebită relaţiilor sale cu UE şi relansării procesului de aderare.