Summitul NATO de la Vilnius reunește liderii tuturor țărilor membre. Luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu președintele turc Recep Erdogan. Subiectul principal de discuție dintre cei doi oficiali a fost cooperarea dintre UE și Turcia.
Summitul NATO de la Vilnius, Lituania, este pe cale să înceapă. Reprezentanții țărilor membre se vor reuni pentru a discuta problemele actuale. Înainte de eveniment, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu președintele turc Recep Erdogan. Cei doi oficiali au convenit impulsionarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia.
„Am avut o întâlnire bună cu preşedintele Recep Erdogan, la summitul NATO. Am explorat oportunităţi de a aduce în prim-plan cooperarea UE-Turcia şi de a reenergiza relaţiile. Consiliul European l-a invitat pe Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Comisia Europeană să prezinte rapoarte în sensul avansării relaţiilor în mod strategic”, a declarat Charles Michel într-un mesaj postat pe Twitter.
Erdogan a dat undă verde Suediei la NATO
Luni, președintele Turciei părea să condiționeze ratificarea admiterii Suediei în NATO. Recept Erdogan a susținut că, atunci când Turcia va fi admisă în UE, atunci va deschide și el drumul admiterii Suediei la NATO.
După doar câteva ore, se pare că oficialul turc s-a răzgândit. Erdogan a fost de acord că transmită parlamentului cererea de aderare a Suediei la alianța militară, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Sunt bucuros să anunț (...) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.
Declarațiile secretarului general NATO au fost făcute după ce a găzduit discuțiile dintre Erdogan și premierul suedez Ulf Ulf Kristersson înaintea summitului de la Vilnius. Stoltenberg a numit acest pas ca fiind unul istoric, însă nu a putut fi dată o „dată clară” pentru momentul în care Suedia ar putea adera la alianța militară, potrivit BBC.
NATO a publicat pe site o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că „având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”.