Recensământ 2022. Anul 2021, record al numărului de plecări definitive din România. Probleme în recenzarea diasporei românești

Recensământ 2022. Anul 2021, record al numărului de plecări definitive din România. Probleme în recenzarea diasporei românești Sursa foto: Dreamstime.com

În topul județelor din România de unde au emigrat cei mai mulți români se regăsesc Timiș, Satu Mare, Sibiu și capitala țării. În anul 2021, cea mai mare pondere a emigrărilor definitive era cea a categoriei de vârstă 15 - 19 ani. Totuși, cifrele reale ar putea fi imposibil de cuantificat, asta pentru că mulți dintre români călătoresc temporar în străinătate sau nu doresc să-și mute domiciliul în țara gazdă.

Potrivit datelor INS colectate după ultima zi a recensământului populației și locuințelor, 18.150.000 de cetățeni au fost recenzați, mai exact 95% din populația rezidentă „țintă estimată”. Totuși, primele rezultate vor fi diseminate de INS abia la finalul anului 2023.

Statistici incerte în legătură cu românii din Diaspora

Pe lângă faptul că recenzorii nu au acoperit adresele de domiciliu în totalitate, există neclarități referitor la situația românilor din diaspora cu rezidență sau fără, dar și la amenzile stipulate în cazul celor care nu au fost înregistrați.

„Persoanele care au cetățenie română, dar rezidență în străinătate mai mare de 12 luni - eu vă spun cum spune legea” a transmis Bogdan Drăghia, sugerând că cetățenii în cauză nu au fost recenzați: „Dacă sunt plecați din țară o perioadă mai mare de 12 luni, nu mai fac parte din populația rezidentă a României, deci nu au fost obiectul recenzării în această acțiune a INS-ului”, a transmis „purtătorul de cuvânt al recensământului”, Bogdan Drăghia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recenzarea populației României, un proiect greu de înțeles

Când a fost informat în legătură cu un cetățean din SUA recenzat la domiciliul părinților, Bogdan Drăghia a explicat că „recenzarea se face la locul de rezidență, nu la domiciliul din buletin”, a transmis acesta.

„Există în foarte multe județe situații în care persoanele au fost somate și înștiințate că au primit amendă din cauză că nu au răspuns la această cerință, amenzile sunt consistente, între 1000 și 3000 de lei. Amenzile se dau pentru refuzul explicit al recenzării, (...) dacă o persoană nu a avut un recenzor care să vină acasă, nu are cum să primească amendă persoana respectivă”, declara recent același Bogdan Drăghia.

Nouă milioane de euro pentru recenzarea populației României

Referitor la procedura de autorecenzare, nu mai puțin de două milioane de chestionare nu au fost validate, a mai informat Drăghia. Întregul proiect de recenzare a populației și locuințelor se ridică la costuri de nouă milioane de euro.

Despre acest lucru, Bogdan Drăghia a spus: „Cheltuielile defalcate se găsesc în legislație”, iar despre banii dați pe promovare, Drăghia a indicat „aproximativ 4 milioane de lei. (...) Acești bani au fost cheltuiți pe diverse materiale de promovare, spoturi audio, spoturi TV, afișe”, a spus Bogdan Drăghia, conform Dcnews.ro.