Recalcularea pensiilor în 2024. Câți ani de vechime sunt necesari pentru 6.000 de lei lunar

Recalcularea pensiilor în 2024. Câți ani de vechime sunt necesari pentru 6.000 de lei lunar Recalcularea pensiilor. Sursa foto: Arhivă EVZ

Toți pensionarii români așteaptă cu interes aplicarea noilor reglementări privind pensiile, dorind să afle suma exactă pe care o vor primi după recalcularea din 2024. În acest an, Guvernul a promis două ajustări semnificative, alimentând așteptările și interesul a milioane de pensionari.

Recalcularea pensiilor din septembrie 2024 promite creșterea veniturilor în mod substanțial pentru unii pensionari.

Pentru a obține răspunsuri, aceștia discută pe platformele sociale articolele legislative și aplică noua formulă de calcul la propriile situații.

Recalcularea pensiilor. Cât trebuie să muncești pentru 6.000 de lei

Majoritatea pensionarilor încearcă să obțină o estimare mai precisă a sumei pe care o vor primi după recalcularea pensiilor în luna septembrie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această situație, pensionarii au concluzionat că pentru a beneficia de o pensie de 6.000 de lei ar trebui să aibă o perioadă de contribuție de 33 de ani.

De exemplu, pentru o persoană cu o experiență de muncă de șase ani și nouă luni în grupele de muncă, aplicarea formulei de calcul ar conduce la un rezultat de 33 de ani și 3 luni în condiții normale.

Această cifră ar trebui adunată la cei șase ani și nouă luni de muncă în grupe, totalizând 40 de ani. Cu toate acestea, dacă au existat perioade de muncă după pensionare, numărul total de ani trebuie redus, în acest caz, ajungând la 39 de ani.

Ce sunt punctele de stabilitate și cum sunt calculate

În exemplul luat, românul are 10,25 puncte de stabilitate, rezultând într-un total de 66,40755 puncte pe talonul de pensie.

Adăugând punctele de stabilitate, suma totală ajunge la 76,65755. Calculul pensiei românilor se efectuează prin înmulțirea numărului de puncte cu VPR (valoarea punctului de referință), care este de 81 de lei.

În cazul exemplului dat, românul va primi astfel 6.203 lei. După aplicarea impozitului de 10%, suma netă se va reduce la 5.800 lei, potrivit kanald.ro.

Pensiile românilor în pericol

Pensionari, recalcularea pensiilor. Sursa foto: EVZ

Recalcularea pensiilor în funcție de acest puncte de stabilitate

Punctele de stabilitate reprezintă un beneficiu acordat românilor care au acumulat o experiență de muncă de peste 25 de ani. Pentru cei care au muncit între 25 și 30 de ani, se acordă un bonus de 0,5 puncte. Acestea vor fi adăugate la pensia lor în urma recalculării de la 1 septembrie 2024.

Persoanele cu o vechime în muncă între 30 și 35 de ani vor primi 0,75 puncte. Asta în timp ce cei cu o experiență de peste 35 de ani vor obține un punct pentru fiecare an lucrat.