Recalcularea pensiilor. Cine nu mai beneficiază de pensionare anticipată
- Georgiana Dragomir
- 13 martie 2024, 14:03
Recalcularea pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie ac, înseamnă schimbări pentru angajații care au lucrat în medii poluate. Aceștia nu vor mai putea ieși cu doi ani mai devreme la pensie, deoarece pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din noua legislație, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Pensii 2024. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive
Recalcularea pensiilor se va face începând cu luna spetembrie, iar punctele de stabilitate se vor aplica în funcție de contributivitate.
„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.
Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.
Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă”, a explicat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, potrivit Antena3.
Criterii noi pentru pensionarea anticipată
Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracției, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.
Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, menționează sursa citată.
Pentru a beneficia de reducerea cu doi ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024, pe vechea lege a pensiilor.
În luna iunie2023, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.