Recalcularea pensiilor. Data până la care se depun documentele la dosar

Recalcularea pensiilor. Data până la care se depun documentele la dosarPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarii care trebuie să dovedească existenșa unor prime, ore suplimentare(n.r. venituri care nu au fost permanente) trebuie să aducă adeverințe de la angajatori, pentru a beneficia de recalcularea veniturilor. Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, adeverințele se depun la dosar în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noilor reguli de calcul(n.r. recalcularea pensiilor se aplică începând cu 1 septembrie ac).

Recalcularea pensiilor. Adeverințele care sunt necesare pentru stabilirea veniturilor

Recalculare pensii.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Pentru întărirea principiului contributivității, fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global, au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate.  Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie. Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la România TV. 

Noua formulă  pentru recalcularea pensiilor va fi aplicată din septembrie 2024. Cu ajutorul acesteia, toți beneficiarii din România pot afla ce pensie lunară vor primi de pa stat. Noua variantă de calcul are la bază stagiile diferite de cotizare.

Cum se calculează pensiilor românilor, de fapt. Ce prevede legea care va intra în vigoare de la 1 septembrie

Legea pensiilor

Recalcularea pensiilor. Sursa foto: Arhivă EVZ

Cei care au 35 de ani de muncă, pe un salariu net de 2.000 de lei, recalcularea se va face astfel: 35 de ani x 0,52 = 18,2 puncte.  În acest caz, cifrei finale i se adaugă și punctele de stabilitate: 5×0,5+5×0,75=6,25.

Românii care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi un bonus. Astfel, pensiile care la acest moment sunt în valoare de 2200 de lei vor crește cu mai mult de 30%, aproape că se vor dubla.