Ziua de sâmbătă a fost extrem de tensionată pentru oficialii din Rusia. Vladimir Putin a susținut o declarație de presă dimineața, în care a declarat că cei care l-au trădat nu vor scăpa nepedepsiți. De atunci, președintele rus nu a mai avut nicio ieșire publică până astăzi, când a transmis un mesaj prin intermediul unei înregistrări video. Liderul de la Kremlin părea relaxat.
Luni, 26 iunie, președintele rus Vladimir Putin a avut prima apariție publică, după rebeliunea grupării Wagner de sâmbătă. Spiritele par să se fi liniștit în Rusia, însă analiștii militari susțin că o astfel de acțiune nu poate să se încheie atât de brusc și fără repercursiuni.
Vladimir Putin a vorbit despre incidentele din Rusia sâmbătă dimineața, când a catalogat acțiunile grupării de mercenari drept o trădare. Liderul de la Kremlin a declarat atunci că cei vinovați de tot acel haos vor plăti. La câteva ore, spiritele s-au liniștit, după ce președintele Belerusului i-a promis lui Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor, un acord în urma căruia va obține și protecție.
De sâmbătă dimineață, președintele rus nu a mai apărut public până luni, 26 iunie, când a transmis un mesaj prin intermediul unui clip video, difuzat de Kremlin. Mesajul transmis de Vladimir Putin se adresează unui forum consacrat industriei şi tineretului, relatează AFP.
Prima apariție a lui Putin după rebeliunea Wagner
În imagini, Vladimir Putin este așezat la birou și pare relaxat, însă nu se poate spune cu exactitate dacă imaginile au fost filmate înainte sau după rebeliunea Wagner. Președintele rus nu menționează nimic despre acțiunile grupării de mercenari, însă vorbește despre unele „provocări” cu care se confruntă industria din cauza sancţiunilor impuse Rusiei de către Occident.
„Dezvoltarea și modernizarea industriei din Rusia rămâne o prioritate, autoritățile vor continua să stimuleze introducerea celor mai noi tehnologii în diverse sectoare, inclusiv în producția de echipamente industriale și energetice.
Subliniez: dezvoltarea și modernizarea industriei este prioritatea noastră necondiționată.
Prin urmare, vom continua să stimulăm introducerea celor mai noi tehnologii, a soluțiilor digitale, a standardelor de mediu avansate, împreună cu mediul de afaceri, regiunile și știința, pentru a actualiza programele de educație profesională, formare și reconversie profesională, inclusiv pentru industrii de bază, de bază, cum ar fi ingineria mecanică, construcția de nave și aeronave, construcția de mașini și instrumente, robotică și electronică, producția de echipamente industriale și energetice”, a spus președintele rus în discursul său adresat participanților și invitaților la cel de-al XI-lea Forum industrial internațional al tinerilor „Inginerii Viitorului 2023”.