Evenimentul Zilei > EVZ Special > 25 de ani de la reaprinderea luminilor Masoneriei române. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII
25 de ani de la reaprinderea luminilor Masoneriei române. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

25 de ani de la reaprinderea luminilor Masoneriei române. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

De exact 25 de ani, pe 24 ianuarie, masoneria regulară din România sărbătorește reînceperea activității la noi în țară. Pentru Marea Lojă Națională din România, evenimentul este „reaprinderea luminilor Masoneriei române”, consumat în Sala Oglinzilor din Casa Vernescu, la 24 ianuarie 1993.

Sintagma are la origine aprinderea luminilor într-un templu masonic, pregătirea sa pentru ritualuri.

Evenimentul de atunci a însemnat o recunoaștere a continuării activității masonilor români pe timpul dictaturii comuniste și s-a făcut în prezența reprezentanților masoneriilor de pe mai multe continente. Primul Mare Maestru al Marii Loji Naționale a fost Nicu Filip, urmat de Sever Frențiu, Adrian Dohotaru, Gheorghe Comănescu, Eugen Ovidiu Chirovici.

Acum Marea Lojă Națională este condusă de doctorul Radu Bălănescu.

Din păcate, reaprinderea luminilor se leagă și de numele lui Mihail Sadoveanu, el fiind Mare Maestru în 1948, când, în înțelegere cu noile autorități bolșevice, a consimțit la dizolvarea masoneriei române. „Reaprinderea” sărbătorită astăzi a fost făcută la aproape 50 de ani după „stingerea” făcută sub comanda lui Sadoveanu.

Scriitorul a fost inițiat în 1927, în loja Dimitrie Cantemir, din Iași, „naș” fiindu-i Gheorghe Ghica. În 1937, când Carol al II-lea a dizolvat partidele și organizațiile masonice, Sadoveanu avea deja gradul 33. În scurta perioadă cât masoneria a mai funcționat după război (1945-1948), scriitorul a fost Mare Maestru.