Evenimentul Zilei > Actualitate > Reapariţie miraculoasă după ce 35 de ani nu s-a ştiut nimic de soarta sa
Reapariţie miraculoasă după ce 35 de ani nu s-a ştiut nimic de soarta sa

Reapariţie miraculoasă după ce 35 de ani nu s-a ştiut nimic de soarta sa

O vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea, dispărută în luna mai 1980, a fost restituită joi la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan.

Vioara Ames, fabricată în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari şi estimată la cinci milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, aparţinea violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, care a murit în 2012. Se presupune că valorosul instrument a fost furat în mai 1980, împreună cu două arcuşuri vechi după un concert susţinut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston (nord-estul SUA).

La 26 iunie anul acesta, preţioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan unde fosta soţie a unui muzician, şi el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara şi a informat imediat poliţia.

Proprietara sa a explicat că nu ştia că vioara a fost furată şi a acceptat să o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg (foto jos), copil minune de origine poloneză, care şi-a făcut debutul solo la vârsta de 11 ani cu Filarmonica din Varşovia şi a emigrat în Statele Unite în 1938. El a murit în 2012, la 101 ani.

Una dintre fiicele sale este o cunoscută jurnalistă la postul de radio american NPR. Nina Totenberg a povestit cât de afectat a fost tatăl ei de pierderea, partenerului său muzical timp de 38 de ani. Ea a spus că tatăl său a crezut întotdeauna că vioara i-a fost furată de un alt violonist, dar autorităţile nu au considerat necesar să ceară o percheziţie la domiciliul suspectului.

Numele de "Ames" vine de violonistul George Ames, căruia i-a aparţinut la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai există circa 500 în întreaga lume. Cunoscute pentru calitatea lor, viorile sunt vândute uneori cu multe milioane de dolari