Comisia Europeană s-a declarat "foarte preocupată" de atacurile la adresa democraţiei în România şi aşteaptă ca premierul Ponta să-şi respecte promisiunile "prin fapte", a spus, miercuri, Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie. "Preşedintele Barroso şi-a arătat îngrijorările într-o declaraţie foarte dură şi a exprimat 11 cereri. De atunci nu s-a întâmplat nimic", a amintit Reding.
"Noi cântărim faptele, nu promisiunile; legile, nu scrisorile", a declarat ea, referindu-se la scrisoarea din 16 iulie prin care premierul Ponta îi făcuse 11 promisiuni preşedintelui CE, Manuel Barroso. Pentru acest motiv, "România va rămâne sub supraveghere strictă", a atenţionat Reding.
Manuel Barroso spunea, săptămâna trecută, că evenimentele recente din România au pus semnul întrebării angajamentul guvernului român de a respecta statul de drept şi a cerut elaborarea unui nou raport de monitorizare până la sfârşitul anului. "Evenimentele din România ne-au fisurat încrederea. Lupta politică nu poate justifica încălcarea principiilor esenţiale", a spus Barroso.
Cancelarul german Angela Merkel declara, în 9 iulie, că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România, în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. "Demersurile guvernului român şi procedura de destituire a preşedintelui sunt inacceptabile", a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert. Merkel a vorbit la telefon cu Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării.
Presa internaţională

  • AFP: “România, o tânără democraţie europeană
  • suferindă”
  • USA Today: “Vot crucial duminică, în timp ce România înclină spre autocraţie”
  • FT: “Votul pentru destituirea preşedintelui poate pecetlui soarta ţării”
  • The Guardian: “Referendumul din România, un test al democraţiei”
  • Le Monde: “Să încetăm să ignorăm criza democratică din România”
  • Irish Times: “Referendumul, încercarea lui Ponta de a-şi asigura puterea”