Reacție. Ministrul Sănătății, după scandalul cu copiii cu autism. O femeie a povestit cum a fost sunată...

Reacție. Ministrul Sănătății, după scandalul cu copiii cu autism. O femeie a povestit cum a fost sunată...

Neoficial, momentul în care ministrul Costache a spus, indirect, că părinții plecați la muncă în afară își îmbolnăvesc copiii de autism, a fost bazat pe multă emoție. Acesta ar fi avut multe de spus pe această temă, însă s-a rezumat la a anunța noul program de ajutor oferit copiilor cu TSA. ”În esență, a dorit să spună că lipsa confortului emoțional pe care îl oferă prezența părinților copiilor cu autism îi duce pe micuți la o distanță mult mai mare de o posibilă recuperare și le provoacă o suferință imensă”, a explicat un consilier din Ministerul Sănătății.

Programul lui Costache, o noutate în România

„Pentru prima data sunt create premisele existenței unui program dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, așa cum a fost solicitat și de reprezentanții pacienților, care vor conduce la o monitorizare directă a serviciilor specifice acordate și la asigurarea unui număr de 5 ore pe saptamână de terapie aplicată, ca activitate conexă actului medical.”, a declarat MS printr-un comunicat de presă.

Despre Tulburările din Spectrul Autist (TSA)

  • Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului.
  • Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic. Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.
  • TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață.
  • Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
  • Incidenta bolilor din acelasi spectru cu autismul, cum sunt sindromul Asperger si o serie cuprinzatoare de tulburari de dezvoltare ( Pervasive Developmental Disorder-PDD) este de un copil afectat la fiecare 150 de nasteri. Băieții sunt de trei ori mai expuși acestor afecțiuni decât fetele.
  • În urma unor studii, o echipa de cercetatori de la Universitatea de Medicina Washington, din St. Louis, si de la Universitatea California, Los Angeles, a identificat doua regiuni la nivelul ADN-ului ce par a avea legatura cu aparitia autismului.