REACŢIA unui membru CNA la gestul Andreei Creţulescu care a dat afară un invitat ÎN DIRECT: "A fost exagerată!”. Iată cât de uşor putea să calmeze situaţia

REACŢIA unui membru CNA la gestul Andreei Creţulescu care a dat afară un invitat ÎN DIRECT: "A fost exagerată!”. Iată cât de uşor putea să calmeze situaţia

Valentin Jucan enumeră metodele prin care moderatoarea putea să evite metoda extremă şi spune că gestul ei a avut alt scop

Andreea Creţulescu, de la România TV, i-a cerut lui Valentin Ionescu, membru UNPR, să părăsească emisiunea sa, deranjată de limbajul acestuia in contradictie cu legislatia audio-vizualului si cu reglementarile CNA. Nu este pentru prima dată când jurnalista intervine dur. A procedat la fel şi cu PNL-istul Mihăiţă Calimente în 2014.

În explicaţiile sale, Andreea Creţulescu a lansat un apel către CNA şi îndemnă forul audiovizual sa sanctioneze pentru derapajele de limbaj şi invitatul, nu doar postul TV care gazduieste dezbaterea.

"Am văzut ce s-a întâmplat ieri seară la RomâniaTV. Am văzut și apelul către CNA a doamnei Crețulescu.

Doresc să fac următoarele precizăti: 1. Este limpede faptul că pot exista momente în care un invitat să creeze situații dificile pe parcursul unei emisiuni, cu atât mai mult cu cât emisiunea este în direct. Consider, însă, că reacția doamnei Crețulescu a fost una exagerată, măsura scoaterii din platou a invitatului, ÎN DIRECT, fiind un gest strict de imagine, în cazul de față.

Înaintea acestei măsuri extreme se putea apela la: 1. avertisment (măsură aplicată); 2. tăierea microfonului; 3. introducerea unei pauze de publicitate pe parcursul căreia invitatului fie i se cere adaptarea comportamentului la condițiile decenței unei emisiuni, fie i se cere să părăsească platoul.

2. În ceea ce privește apelul către CNA de a amenda invitații și nu postul de televiziune, am convingerea că doamna Crețulescu știe că acest lucru nu este posibil. Pe lângă faptul că CNA relaționează EXCLUSIV cu radiodifuzorii, responsabilitatea conținutului editorial revine postului, conform Legii audiovizualului.

Ceea ce poate să facă doamna Crețulescu este: 1. să ceară invitaților să aibă un comportament decent; 2. să ceară invitaților să semneze un angajament, înaintea începerii emisiunii, prin care invitații se obligă să achite amenda CNA dată postului, ca urmare a eventualului comportament sancționabil al acestora.

O astfel de abordare este mult mai elegantă în comparație cu poftitul afară din platou a invitatului, în direct, ca să vadă publicul cine este șeful în studio.

Așadar, soluția NU este la CNA. Soluția, în astfel de cazuri, este la radiodifuzor", a spus Valentin Jucan.