Reacția Olguței Vasilescu în cazul Raisa. Din Poliţie lipsesc în acest moment peste 30.000 de angajaţi

Reacția Olguței Vasilescu în cazul Raisa. Din Poliţie lipsesc în acest moment peste 30.000 de angajaţi sursa: Arhiva EVZ

Edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a comentat, în cadrul unei emisiuni televizate, accidentul provocat de un polițist pe trecerea de pietoni, în Capitală, în urma căruia o fată de 11 ani a fost omorâtă, iar o alta de 13 ani a fost rănită grav.

Primarul a apreciat drept pozitivă reacția ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, și a atras atenția asupra problemei de personal din Poliția Română.

„O reacție bună din partea ministrului de Interne. A făcut ce a trebuit să facă un polițist în primul rând, să prezinte scuze. Nu a încercat să ascundă adevărul. Dimpotrivă, a spus niște lucruri destul de importante pentru opinia publică.

E clar că ești vinovat din moment ce conduci cu peste 50 de kilometri în oraș, ești vinovat când accidentezi pe cineva pe trecerea de pietoni, ești vinovat când mergi cu viteză, deși nu există o urgență în exercițiul funcțiunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o mare problemă a Poliției Române faptul că după ce în urmă cu câțiva ani au fost dați afară vreo 10.000 de polițiști nu și-a mai revenit, în sensul că nu a avut numărul necesar ca să poată să acționeze.

Este prima oară anul ăsta când se întâmplă ceva bun. În sensul că se dublează numărul de locuri la Academia de Poliție. Să angajezi din sursă externă nu este o soluție.”, a declarat Olguța Vasilescu, la Antena3.

Ministrul de Interne recunoaște „putregaiul” din sistem

Ministrul Bode a recunoscut astăzi că cele două tragedii, cea a Raisei şi cea a şoferului ucis cu pietre în Bolintin Vale, au scos la iveală „putregaiul" din sistem.

Din Poliţie lipsesc în acest moment peste 30.000 de angajaţi. Prin urmare, 2.000 de posturi sunt scoase oficial la concurs, doar din surse externe. O soluţie care, în urmă cu câteva zile, ministrului Lucian Bode i se părea ideală. Azi, acelaşi ministru a anunţat ca va reanaliza procesul de recrutare din sursă externă.

„Este de asemenea necesar să creștem cifra de școlarizare, lucru care s-a întâmplat anul trecut. Avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2022 din ultimii 5-6 ani. Dincolo de pregătirea din școală, dincolo de pregătirea de câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților MAI”, a spus ministrul Afacerilor Interne într-o conferință de presă.