„Cred că după două luni, doream să simțim libertatea, dar libertatea să fie cu precauție. Totuși, nici lumea politică nu respectă legea. Cu toată libertatea, avem o transmitere aerogena a acestui virus. Suntem pe o pantă descendentă și vrem să rămână așa. Efectul celor trei zile scurse îl vom vedea de joi încolo. Sper ca de joi încolo să avem un număr de cazuri, dar mic. E important să respectăm regulile.

Lumea trebuie sa înteleagă că orice relaxare se face gradual, progresiv. Tot ce facem, facem evaluând. La nivel de terase, dacă lucrurile merg bine, le vom putea deschide la 1 iunie. Mai târziu, și restaurantele. Dacă totul decurge bine, vom avea și sejururi turistice. Este o vară de încercare.

Trebuie să înțelegem un lucru. E un termometru digital pe care îl putem folosi și noi acasă. Nu trebuie să fii medic ca să poți lua temperatura cu acel termometru.  Este un minim triaj epidemiologic pe care îl putem face.

Testarea va începe pe 1 iunie la nivelul fiecărui județ pentru a vedea ce intervale de vârstă s-au imunizat și au dezvoltat anticorpi. Astfel vom putea spune dacă spre toamnă vom avea o curbă mare sau o creștere lină.”

Toată lumea trebuie să înțeleagă că după două luni în care am luptat cu virusul, orice relaxare trebuie să înceapă treptat, pentru a putea fi controlată. Sunt locuri unde putem ajunge și limita accesul unor persoane, dar a deschide stadioane, terase, restaurante, locuri unde se pot aduna foarte multe persoane, sunt mai greu de controlat.

La 14 zile noi evaluăm ce finalitate au avut deciziile luate inițial, și în funcție de asta venim cu noi decizii.

Declarația trebuie să dispară progresiv, dar acest lucru depinde de cum se gestionează lucrurile până la 1 iunie. Dacă populația se comportă ca și când își dorește următoarea etapă de relaxare, vom avea parte de ea mai devreme.”, au fost declarațiile ministrului Sănătății, potrivit Digi 24.