Reacţia Ministerului Afacerilor Externe din Turcia faţă de decizia UE: „Respingem în totalitate”

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe din Turcia faţă de decizia UE: „Respingem în totalitate” Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că decizia adoptată de Consiliul Afaceri Generale expune încă o dată în faţa ochilor părerea limitată şi părtinitoare a Uniunii Europene în privinţa Turciei.

În comunicatul Ministrului Afacerilor Externe se spune:

"Capitolul privind ţara noastră din decizia care a fost adoptată de Consiliul Afaceri Generale expune încă o dată în faţa ochilor opinia limitată şi părtinitoare a Uniunii Europene faţă de Turcia.

Decizii de acest fel, în care interesele comune ale UE sunt sacrificate pentru interesele unor ţări membre, nu contribuie nici la relaţiile dintre Turcia şi UE, şi nici nu generează o agendă constructivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, cu o astfel de abordare, Uniunea Europeană a arătat din nou că nu poate înţelege schimbările care au loc în sistemul internaţional."

"Respingem în totalitate"  

Respingem în totalitate supoziţiile nedrepte ale Uniunii Europene la adresa ţării noastre în privinţa democraţiei, primatului justiţiei şi drepturilor omului. De asemenea, nu acceptăm nici expresiile nefericite ale UE în problema Mediteranei de Est şi a Ciprului, expresii preluate de la purtătorul de cuvânt al cuplului ciprioţi greci-greci.

"Suntem surprinşi"

În decizie sunt ignorate eforturile diplomatice ale Turciei pentru încheierea războiului din Ucraina şi sprijinul puternic pe care-l acordă pentru integritatea teritorială a Ucrainei, iar reducerea abordării subiectului numai la faptul că nu participă la sancţiunile impuse de UE şi prezentarea atitudinii principiale a Turciei de a nu participa la sancţiunile unilaterale ca un fapt deliberat faţă de ineficienţa acestor sancţiuni, este surprinzător pentru noi.

"O abordare intenţionată" 

Aşa cum relaţiile noastre comerciale şi economice cu Rusia nu sunt de natură să afecteze sancţiunile, continuarea dialogului cu această ţară este importantă din punctul de vedere al menţinerii efectelor negative ale războiului la un nivel minim, aşa cum s-a putut vedea în cazul Acordului privind transportul cerealelor şi a schimbului de prizonieri. Ţara noastră nu este parte a sancţiunilor, însă a nu lua în seamă atitudinea hotărâtă de a nu permite încălcarea acestora reprezintă o abordare intenţionată, notează hurriyet.com.tr.

Pentru ca Turcia să ia în serios astfel de decizii ale Uniunii Europene, este necesar ca Uniunea să considere Turcia o ţară candidată aflată în procesul de negociere pentru aderare şi să manifeste voinţa necesară faţă de această situaţie".