Reacţia lui Gelu Voican Voiculescu după decizia CCR în cazul Institutului Revoluției: Realitatea e alta

Reacţia lui Gelu Voican Voiculescu după decizia CCR în cazul Institutului Revoluției: Realitatea e alta sursa foto: EVZ

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, 24 martie 2021, că legea prin care Guvernul României a desființat Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 este neconstituțională, iar această decizie a magistraţilor le oferă satisfacţie numelor implicate în activitatea IRRD, printre care se regăsesc Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu.

Veste mare pentru Ion Iliescu, la 91 de ani. Judecătorii au luat o decizie istorică. Amintim că Ordonanța de urgență de desființare a IRRD a fost adoptată la finalul anului 2019, iar în 2020 a fost respinsă de PSD.

În cele din urmă, actul normativ a fost trimis la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, iar noua majoritate constituită din PNL, USR PLUS și UDMR a aprobat desființarea. Miercuri, CCR a decis cu unanimitate de voturi că desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost neconstituțională.

Judecătorii CCR au admis astfel obiecția de neconstituționalitate formulată de 33 de senatori PSD. Decizia magistraţilor vizează Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea IRRD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Veste mare pentru Ion Iliescu, la 91 de ani

„Povestea desființării IRRD o știe toată lumea, nu e cazul să o reiau aici. Desigur, vestea venită de la Curtea Constituţională a României poate fi considerată una îmbucurătoare, însă realitatea este alta. În primul rând, trebuie să așteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

În al doilea rând, se pune problema banilor. Mai exact, în absența bugetului, o instituție nu poate funcționa. Iar de autofinanțare nu prea poate fi vorba…

În al treilea rând, saga IRRD 1989 nu se termină aici. Și aceasta pentru că, la scurt timp după ce Curtea Constituțională a României a făcut publică decizia sa, senatorul liberal Alina Gorghiu a anunțat, pe pagina sa de Facebook, faptul că partidul din care face parte va acționa.

Referitor la acuzele pe care le aduc diferite asociații de revoluționari IRRD: tocmai acesta este rostul democrației, să poată fiecare să vorbească liber. Nu voi intra, însă, în polemici cu nimeni”, a declarat Gelu Voican Voiculescu conform inprimalinie.org.

Cine a fost Gelu Voican-Voiculescu

Gelu Voican-Voiculescu

Alături de Ion Iliescu şi alţii, Gelu Voican-Voiculescu a fost în prim-planul evenimentelor din Decembrie 1989. Acesta a deținut funcția de viceprim-ministru în guvernul provizoriu condus de Petre Roman. Gelu Voican-Voiculescu a fost senator de Buzău în legislatura 1990-1992. A fost ales pe listele partidului FSN şi la un moment dat a fost și ambasador în Tunisia și Maroc.

Conducerea IRRD a fost asigurată de un Colegiu Național alcătuit din personalități reprezentative ale Revoluției. Numirea membrilor Colegiului Național a fost făcută de preşedintele României, care în momentul înfiinţării acestei instituţii era preşedintele ţării.

Mai departe, Ion Iliescu i-a numit prin Decretul 1151 din 14 decembrie 2004 pe toți membrii Colegiului Național, format din 25 de persoane. Printrei ei, Iosif Dan, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Petre Roman, Răzvan Theodorescu şi Gelu Voican Voiculescu.

Membrii Colegiului Național, numiţi pe viață

Legea nu prevedea vreun termen pentru mandatul Colegiului Național, membrii săi fiind numiţi pe viață. În prima ședință a Colegiului Național a fost ales în unanimitate președintele IRRD, în persoana lui Ion Iliescu. La acea vreme, director al instituției a fost ales fostul revoluționar timișorean și deputat FSN Claudiu Iordache.

Tot Colegiul Național a ales și Consiliul Științific al IRRD. Acesta era un organism alcătuit mai ales din istorici de profesie. Principalul rol al Consiliul Științific al IRRD? Supravegherea publicațiilor care apăreau sub egida institutului.

Din cadrul Consiliului Științific provine directorul adjunct al IRRD. De la înființare, acesta a fost istoricul Ioan Scurtu.