Reacția incredibilă pe care o provoacă mângâierea unui câine în creierul uman. Studiu

Reacția incredibilă pe care o provoacă mângâierea unui câine în creierul uman. StudiuCâine. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cercetătorii elvețieni au descoperit că atunci când mângâiem un câine creierul nostru are o reacție emoțională intensă. Rezultatele studiului ar putea fi folosite în terapia persoanelor cu probleme de socializare sau deficit de atenție.

Câinele este cel mai bun prieten al omului, spune o zicală străveche. Există cercetări care arată că aceste animale de companie le pot aduce alinare stăpânilor. Un studiu realizat recent a demonstrat că mângâierea unui câine a generat o reacție uimitoare în creierul uman.

Analiză complexă

Cortexul prefrontal este partea creierului care are un rol vital în procesarea emoțiilor. Oamenii de știință au vrut să afle dacă mângâierea unui câine poate produce o reacție în această parte a creierului uman.

„Am decis să începem acest studiu pentru că se știu puține despre reacția creierului la interacțiunea cu animalele”, a spus Rahel Marti, cercetător la departamentul de psihologie al Universității din Basel.

La studiu au participat 21 de voluntari care au fost puși în mai multe situații: au fost rugați să privească la un perete gol, să mângâie un animal de pluș, dar și un câine. Cercetătorii au analizat reacțiile care se produceau la nivel creierului în timpul fiecărei acțiuni.

În sesiunile care au implicat animalul de pluș, cercetătorii au l-au așezat mai întâi pe piciorul participanțior, iar apoi i-au rugat să îl mângâie. În mod similar, câinele se întindea pe canapea alături de oameni, iar apoi aceștia îl mângâiau.

Descoperire uimitoare

Experiementul a arătat că activitatea în cortexul prefrontal a crescut atunci când participanții au avut un contact mai strâns fie cu animalul de pluș, fie cu câinele viu. Reacțiile au fost însă mai intense atunci când au mângâiat animalul de companie.

„Rezultatul nostru confirmă studiile anterioare care leagă contactul mai strâns cu animalele de o activitate crescută la nivelul creierului. Ceea ce este nou aici este că ne-am uitat la diferite interacțiuni: vizionarea, simțirea și mângâierea. În timp ce activitatea creierului a scăzut între prima și a doua interacțiune pe care participanții au avut-o cu animalul de pluș, în cazul câinelui s-a întâmplat opusul”, a mai spus Rahel Marti.

Noi terapii

Deși nu se poate spune cu certitudine de ce activitatea creierului a crescut în timp ce oamenii mângâiau câinele, cercetătorii au o bănuială. „Explicația noastră este că participantul a stabilit o legătură cu câinele. Credem că implicarea emoțională ar putea fi un mecanism de bază al activării creierului în interacțiunile om-animal”, a mai spus Rahel Marti.

Rezultatele studiului ar putea ajuta în dezvoltarea terapiilor care folosesc animale de companie. „Rezultatele noastre ar putea fi relevante în terapia cu pacienții care au probleme emoționale și deficit de atenție“, a mai spus cercetătorul, potrivit inverse.com.

 

Ne puteți urmări și pe Google News