„Asum responsabilitatea totală” în această catastrofă, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

„Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el.

Potrivit generalului Amir Ali Hajizadeh, avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Generalul a explicat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicaţii.

Soldatul a luat avionul drept o rachetă de croazieră şi a avut 10 secunde pentru a decide.

„Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greşită’”, a adăugat Hajizadeh.

Potrivit acestuia, „a fost vorba de o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat aproape de avion”, iar aceasta explică cum avionul a putut continua să zboare.

De asemenea, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice „neglijenţă” şi să facă tot ce este necesar „pentru evitarea repetării unui astfel de accident”, după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Ayatollahul Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o „eroare umană”, iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Totodată, ayatollahul a prezentat „sincere condoleanţe” familiilor victimelor acestui „accident întristător”.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki consideră că „ancheta va fi promptă şi obiectivă” , iar pentru aceasta va avea o convorbirea telefonică cu omologul său iranian Hassan Rouhani în cursul după-amiezii, potrivit agerpres.ro