Reacția BOR la legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex din Grecia

Reacția BOR la legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex din Grecia Primul director de agenție de presă care se face călugăr. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a comentat legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex din Grecia, afirmând că "nu comunitatea creştină a acestei ţări a votat şi legalizat nefirescul, ci politicienii influenţaţi de zgomotoasele nuclee ideologice care i-au impresionat mai mult decât adevărul însuși".

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), și-a exprimat pe pagina sa de Facebook opinia referitoare la legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex în Grecia. Acesta susține că decizia nu a fost rezultatul voinței comunității creștine din această țară, ci al politicienilor influențați de ideologii zgomotoase care i-au impresionat mai mult decât adevărul însuși.

Ce spune reprezentantul BOR

El a subliniat că progresul omenirii nu este echivalent cu progresismul care îl subminează, asemenea cum ordinea nu este asociată cu haosul.

„Titlu supra-realist: „Grecia, prima ţară ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sintagma „țară ortodoxă” nu are absolut nicio relevanță în context. Nu poporul grec ortodox a votat și legalizat nefirescul, ci, ca și în alte țări, politicienii influențați de zgomotoasele nuclee ideologice care i-au impresionat mai mult decât adevărul însuși.

Statul modern nu are nicio trăsătură religioasă, deci, prin natura sa, e a-moral.

Un stat/ guvern „înțelept”, deși a-religios, are în mod firesc grijă să nu-și fragilizeze până la disoluție structura socială fundamentală care este „familia naturală”, prin care orice societate rezistă în istorie și merge înainte, deci să nu se autosaboteze prin privilegierea ideologiilor în defavoarea realității.

Venerabila instituție a căsătoriei, deschisă exclusiv unirii dintre un bărbat și o femeie, a fost întemeiată la începutul umanității și a funcționat timp de milenii cu scopuri prin excelență nobile, fondate pe natura umană și pe rațiunile înalte ale firescului care presupune nu doar vitala perpetuare biologică, ci și formarea morală și educația realistă a copiilor ce vor deveni adulți”, scrie Vasile Bănescu pe Facebook.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă

Vasile Bănescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Reprezentant BOR: „Progresul omenirii nu are absolut nicio legătură cu progresismul”

„Progresul omenirii nu are absolut nicio legătură cu progresismul care îl sabotează, așa cum ordinea nu are nicio legătură cu haosul.

Sub soare, în lumea creată de Dumnezeu, este și va fi mereu loc pentru toți, oricât am fi de diferiți. Esențial și problematic e să înțelegem sensul existenței noastre în ea. Și să nu mai confundăm programatic libertatea alegerilor făcute în sfera intimă cu „libertatea” impunerii lor ca normă în sfera publică.

În miezul firescului nu stă doar mult invocata libertate, ci, inseparabilă de ea, și mult ignorata responsabilitate. Nu e chiar un secret că punerea lor în conflict are efecte devastatoare atât în plan personal, cât și comunitar.

Oricât ne-am seda ideologic, nu ne putem sustrage realității implacabile și „legii morale” care ne avertizează de câte ori o încălcăm. Deloc întâmplător”, a mai scris reprezentantul BOR.

Grecia a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex

Grecia, o țară cu o puternică influență ortodoxă, a legalizat căsătoria între persoane de același sex și le-a acordat dreptul de a adopta copii. Această reformă majoră a societății a fost realizată pe 15 februarie, sub conducerea premierului conservator, care o consideră un "punct de cotitură pentru drepturile omului". Sondajele arată că majoritatea grecilor sunt în favoarea acestei legi elaborate de guvernul de centru-dreapta și susținute de patru partide de centru și stânga.

Odată cu promulgarea legii, Grecia va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștin-ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex. În cadrul parlamentului unicameral, din cei 254 de deputați prezenți, 176 au votat pentru, 76 împotrivă și doi s-au abținut, după două zile de dezbateri intense. La anunțarea rezultatului, zeci de persoane au sărbătorit în fața Parlamentului din centrul Atenei, fluturând drapele curcubeu.