Grecia introduce taxarea electronică pe autostrăzi: avantaj pentru turiștii români
- Alexandru Stan
- 30 ianuarie 2024, 07:23
Grecia schimbă modul de taxare pe autostrăzi, renunțând la ghișeele fizice. Șoferii vor plăti în funcție de distanța parcursă, prin sistemul electronic „free flow".
Grecia impune „free flow” - taxare electronică pe autostrăzi
Dacă sunteți în căutarea unei vacanțe de vis în Grecia, una dintre cele mai frumoase și mai vizitate țări din Europa, avem o veste bună pentru voi: călătoria cu mașina pe autostrăzile elene a devenit mult mai simplă și mai convenabilă. Grecia a introdus un nou sistem de taxare pe autostrăzi, numit „free flow”, care vă permite să plătiți doar pentru kilometrii pe care îi parcurgeți, fără să vă opriți la ghișee sau să așteptați la cozi.
Acest sistem este deja funcțional pe Autostrada Olympia, care leagă orașele istorice Atena și Patra, și va fi implementat și pe Autostrada BOAK din insula Creta, în următorii 5 ani. Cu sistemul „free flow”, veți economisi timp și bani, deoarece veți plăti o taxă corectă, în funcție de distanța reală parcursă pe autostradă, nu o sumă fixă, care poate fi uneori prea mare.
Tot ce trebuie să faceți este să vă achiziționați un dispozitiv electronic, care se atașează de parbrizul mașinii și care comunică cu porțile cu senzori de la intrările și ieșirile autostrăzii. Astfel, suma corespunzătoare va fi debitată automat de pe cardul vostru, fără niciun efort din partea voastră. Datele arată că, în cazul Autostrăzii Olympia, taxele au scăzut cu până la 76%, ceea ce înseamnă că veți avea mai mulți bani de cheltuit pe alte activități distractive în Grecia, potrivit Antena 3.
Vacanțe mai scumpe în Grecia
Grecia cere intrarea rapidă a României în Schengen
În Grecia, partea de nord a țării depinde în foarte mare măsură de turismul rutier și, prin urmare, de piața balcanică: „Solicităm ca pentru România și Bulgaria să fie valabil și pentru turismul rutier acelaşi lucru ca pentru sosirile cu avionul, în cazul cărora, după 31.3.2024, se va intra în țară (în Grecia n.trad.) fără controlul pașapoartelor”, a declarat pentru GRTimes.gr președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki, Grigoris Tasios.
O decizie recentă a Comisiei Europene, care a fost luată după cel puțin 12 ani de negocieri, produce probleme pentru turismul rutier. Este vorba despre aprobarea dată de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru includerea parțială a două țări, Bulgaria și România, în zona Schengen.Asta înseamnă practic că de la sfârșitul lunii martie 2024, cetățenii acestor două state vor putea intra în țările membre UE fără controlul pașapoartelor, însă acest lucru se va aplica numai pentru controalele la frontierele aeriene și maritime, nu și la frontierele terestre.
„În perioada următoare, vom ridica problema atât în faţa ministrului de Interne, Stathis Konstantinidis (responsabil pentru problemele legate de regiunile Macedonia-Tracia), cât și în faţa Ministerelor Afacerilor Externe și Turismului, pentru ca decizia UE referitoare la toate zborurile din România și Bulgaria prin integrarea lor în zona Schengen să includă şi turismul rutier”, subliniază pentru GRTimes.gr președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki și fostul președinte al Federației Panelene a Hotelierilor, Grigoris Tasios. Potrivit acestuia, „este un detaliu important, care ar trebui să se aplice și turismului rutier, oferind mai mult confort pentru turiştii care vin din afara ţării”.