România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB şi cel mai fragil buget dintre membrii UE, a declarat miercuri Dragoş Neacşu, membru în Consiliul director al Romanian Business Leaders, RBL, şi managing director la Erste Asset Management, într-o conferinţă de presă. El a făcut un apel Guvern pentru responsabilitate şi luciditate în ceea ce priveşte Legea salarizării unitare.
"În data de 7 martie, RBL a trimis o scrisoare deschisă adresată primului ministru, ministrului muncii şi celui al finanţelor pe legea salarizării unitare. În cuprinsul ei atrăgeam atenţia atenţia autorităţilor asupra faptului că acest proiect politic trebuie gândit, analizat şi dezbătut cu partenerii sociali prin prisma realităţilor şi nu a aspectelor ideologice aşa cum se văd lucrurile din teren. Demersul nostru a fost şi este şi acum un apel la luciditate şi responsabilitate", a spus Neacşu.
Lipsa de etică din business, problemele de corupţie şi conflictele de interese au dus la distrugerea unor sectoare economice precum construcţiile din infrastructură, la fel cum se întâmplă şi în IT, a declarat Dragoş Roşca, membru în consiliul director RBL), CEO Delta Asset Invest, în aceeaşi conferinţă de presă.
"Constatăm că o serie de aspecte legislative care au tangenţă cu corupţia din domeniul public, conflictul de interese sunt, în prezent, complet scoase sau se intenţionează diminuarea eficienţei acţiunii lor, în condiţiile în care cu toţii ştim că lipsa de etică din business, problemele de corupţie, conflictele de interese au dus la distrugerea unor sectoare economice întregi, mă refer aici la domeniul construcţiilor în infrastructură unde probabil 4 din primele 5 companii care apăreau în Topul constructorilor anilor 2007-2008 astăzi nu mai există. Erau numai nişte fantoşe. La fel se întâmplă şi în IT unde companii precum Asesoft sau Siveco se demonstrează, deşi ne lăudam cu ele ca şi capital românesc, că erau nişte paiaţe, care nu aveau niciun fond de consistenţă şi capacitate de a competiţiona coerent într-un mediu liber", a spus Roşca.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat recent, că aplicarea Legii salarizării unitare va duce la situaţia în care cheltuielile statului cu salariile în sectorul bugetar vor ajunge la 12% din PIB în anul 2022, ceea ce înseamnă jumătate din veniturile colectate la bugetul de stat, şi nu ar mai rămâne resurse pentru aproape nimic.