Mungiu, turneu pe covorul rosu

Mungiu, turneu pe covorul rosu

Receptie de inalta tinuta dupa premiera filmului lui Mungiu.

Rochii de gala, vin fin, gustari ca la marile festivaluri de film si discutii de specialist pe marginea filmului proaspat vizionat. Astfel s-ar descrie receptia oferita dupa premiera de la Teatrul National Bucuresti (TNB) a filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, al lui Cristian Mungiu, intr-o gala cu covor rosu, care a evocat atmosfera de la Cannes.

Stropita cu vinul oficial al Festivalului Palme d’Or, Mouton Cadet - cel mai bun vin de Bordeaux facut din podgoriile familiei Rothschild, caviar, fructe de mare si muzica discreta, petrecerea din holul Teatrului National a mai imbunat putin din supararea cauzata de telefoanele mobile care au sunat, de conversatiile care n-au mai putut astepta pana la finalul proiectiei sau de rasetele in cele mai tensionate momente.

Marinca, cu o rochie DaDa Familia prezidentiala, dupa cateva declaratii, a plecat fara a ciocni un pahar de vin cu cei prezenti. Chiar daca a mai intarziat putin in hol, nici familia Tariceanu nu a gustat din bunatatile oferite de organizatori. Anamaria Marinca, desi se imbraca de obicei in creatiile Mariei Lucia Hohan, la premiera a purtat o rochie alba de la DaDa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laura Vasiliu a apelat la o creatie a costumierei de la teatrul din Targoviste, unde este actrita. Ambele au radiat in holul TNB, au gustat din vin si delicatese si au impartit zambete celor veniti la film. Izabela, sotia lui Cristian Mungiu, imbracata cu o rochie semnata Razvan Ciobanu si care a fost creata special de designer, la Paris, pentru acest eveniment, a stralucit la bratul sotului.

Irina Pacurariu, Tudor Giurgiu, Dorel Visan, Mircea Diaconu, Maria Dinulescu sunt doar cativa dintre cei care au degustat din atmosfera de receptie de gala. Toti s-au aratat impresionati de film.

A doua petrecere, in Office

Dupa aproximativ o ora si jumatate de amabilitati schimbate in holul TNB, petrecerea, cu tot cu invitati, in numar destul de mic, ce-i drept, s-a mutat in clubul bucurestean Office. Maria Dinulescu, imbracata in negru, s-a simtit foarte bine printre colegii si prietenii din lumea filmului. In Office, intre prieteni, Mungiu a renuntat la brau si la papion, bucurandu-se de atmosfera relaxata si de reintalnirea cu echipa „432”.

Regizorul si-a lansat aseara pelicula in orasul natal. 8 dintre actori sunt moldoveni Iesenii si-au manifestat din plin bucuria de a fi concetateni cu regizorul care a realizat, probabil, cel mai prestigios film din istoria cinematografiei romanesti. Aseara, personalitatile orasului, dar si oamenii de rand care au obtinut un loc la premiera locala a filmului au sosit cu mult timp inainte de ora anuntata pentru inceperea spectacolului, asteptandu-l emotionati pe Cristian Mungiu in fata Cinematografului Victoria.

„Sunt foarte mandru ca filmul are astazi premiera la Iasi. Este probabil cel mai important lucru care s-a intamplat pentru notorietatea acestui oras. Nu stiu ce-ar mai fi putut fi altceva... sa vina Papa, poate”, a spus Radu Botez, consilier local.

Multi dintre cei prezenti ieri la premiera se mandreau ca l-au cunoscut personal pe Mungiu sau pe membri ai familiei acestuia. „Il stiu de cand era mic si l-am auzit la un moment dat vorbind cu atata pasiune despre film, incat atunci mi-am zis ca are sanse sa devina cineva in cinematografie daca va persevera pe acest drum”, a declarat profesorul Liviu Antonesei.

Distributie „regionala”

Cristian Mungiu a spus ca a tinut foarte mult ca ieri sa fie la Iasi, in ziua in care „4 luni, 3 saptamini si 2 zile” a inceput sa fie difuzat oficial in cinematografele din toata tara. „E un film cu multi ieseni si cu la fel de multi moldoveni”, a precizat regizorul iesean, prezentandu-le pe cele doua actrite in rol principal, Anamaria Marinca si Laura Vasiliu, precum si pe operatorul Oleg Mutu.

Familiile lui Cristian Mungiu si a actritei Laura Vasiliu au fost alaturi de protagonisti. La receptia organizata la finalul spectacolului, Cristian Mungiu a primit distinctia de Cetatean de onoare al municipiului Iasi. (Cezar Padurariu)

DEZORGANIZARE

Primire modesta la aeroport

Regizorul a avut parte de o primire austera din partea Primariei Iasi, desi s-au alocat 50.000 de lei de la bugetul local pentru a fi sarbatorit. Mungiu a ajuns la amiaza pe aeroport, insa nu a fost asteptat de niciun oficial. Cat priveste transportul, pe langa faptul ca si-au platit singuri biletele de avion, actorii au fost adusi in oras cu un microbuz galben. Mungiu a preferat Skoda unui prieten.

„Apare in film un Matiz auriu”

„Evenimentul zilei” publica in exclusivitate note ale regizorului Cristian Mungiu despre filmul „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”. Astazi, despre obiectele care s-au strecurat in cadru, desi nu fac parte din epoca. EVZ a pregatit o editie speciala despre filmul de Palme d’Or, care va fi distribuita in caravana ce va trece prin cele 15 orase fara sali de cinema.

De-a lungul filmului apar mai multe obiecte care nu fac parte din epoca filmului - sunt greseli si neatentii -, obiecte ramase pe neobservate in cadru sau care nu au putut fi scoase. Apar in film un Matiz auriu si un Logan care nu aveau ce cauta in anul 1987, dar nu se observa. Mai apar, apoi, o foarfeca de hartie cu maner de plastic si o telecomanda de televizor, ambele mai moderne decat epoca filmului. Intr-un cadru se zareste un microfon plasat intre actori - dar la fel de bine poti sa crezi ca face parte din decor.

In secventa filmata la statia de urgenta din Bucuresti, din senin trece un camion cisterna prin cadru. Era cisterna cu care udam noi strazile - nu neaparat dinainte de ‘89 ca productie, dar destul de veche. La filmare, constatand ca avem in cadru un panou publicitar urias pe care nu l-am putut scoate, am gasit aceasta solutie. Cand aparatul de filmat se indreapta catre panoul publicitar, din partea cealalta se iveste un camion mare care il obtureaza.

Daca privesti cu atentie poti zari marca tigarilor la care se face reclama, dar pentru cine vede filmul fara sa stie - nu se observa. In aceeasi secventa, de pe acoperisul unei gherete atarna un covor. N-are nicio logica, dar nici nu se observa - rostul lui fiind sa mascheze o oribila cladire in noul stil de constructie romanesc cu colonade. Mai apar in film alti trei caini nechemati, doua pisici si un stol de porumbei care se roteste in cadru de doua ori.

Comentariile integrale ale regizorului despre fiecare secventa din film le gasiti pe www.4luni3saptaminisi2zile.ro.