Răzbunarea lui Putin. Monitorizarea de către FSB a politicianului de opoziție Boris Nemțov. Ce s-a întâmplat cu 10 zile înainte de a fi asasinat

Răzbunarea lui Putin. Monitorizarea de către FSB a politicianului de opoziție Boris Nemțov. Ce s-a întâmplat cu 10 zile înainte de a fi asasinat Sursă: Olegkozyrev | Dreamstime.com

Politicianul rus de opoziție Boris Nemțov a fost urmărit de un agent care avea legătură cu o echipă de asasini politici timp de aproape un an înainte de a fi împușcat mortal, potrivit unei anchete la care au lucrat mai mulți jurnaliști străini. Boris Nemțov a fost un adversar aprig al președintelui Rusiei. Asasinarea sa din anul 2015 este cea mai mediatizată crimă politică de după preluarea puterii de către Vladimir Putin. 

Boris Nemțov, rivalul asasinat al lui Vladimir Putin a fost urmărit de un agent cu legături în echipa de asasini FSB, au arătat jurnaliștii străini de la publicațiile Bellingcat, The Insider și BBC, care au găsit noi dovezi ale faptului că Boris Nemțov a fost urmărit de agentul cu pricina în 13 călătorii înainte de uciderea sa. Autoritățile neagă, însă, orice implicare.

Ce s-a întâmplat cu zece zile înainte de asasinarea lui Boris Nemțov 

Boris Nemțov a devenit proeminent în anii '90, a fost viceprim-ministru în timpul președintelui Boris Elțîn și a fost în mare măsură indicat pentru a fi succesorul lui Elțîn. În schimb, președintele rus Vladimir Putin a venit la putere, iar Boris Nemțov a fost împins la marginea politicii rusești. El a devenit un militant eficient, expunând corupția și denunțând atacul Rusiei din 2014 în estul Ucrainei.

Pe 27 februarie 2015, Boris Nemțov a fost împușcat mortal la câțiva metri de Kremlin și cu doar câteva zile înainte de a conduce un protest împotriva războiului. Cinci bărbați de origine cecenă au fost arestați rapid și ulterior încarcerați pentru uciderea sa. Însă ancheta oficială a lăsat unele dintre cele mai urgente întrebări fără răspuns: cine a ordonat atacul și de ce?

Ne puteți urmări și pe Google News

Șapte ani mai târziu, BBC - în colaborare cu site-urile de investigații Bellingcat și The Insider - dezvăluie că, în lunile premergătoare asasinatului, Boris Nemțov a fost urmărit în toată Rusia de un agent guvernamental legat de o echipă secretă de asasini. Folosind date de rezervări de trenuri și de zboruri care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, investigația arată că Boris Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii. Ultima dată când agentul l-a urmărit pe Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, cu doar 10 zile înainte de asasinat.

Cine a fost agentul care l-a împușcat pe rivalul lui Vladimir Putin

Potrivit documentelor sale, numele agentului este Valery Sukharev. Toate dovezile sugerează că, la vremea respectivă, acesta a servit în cadrul FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne în numele Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor de persoane în întreaga țară.

Toate rezervările de zboruri și trenuri sunt înregistrate într-o bază de date a FSB numită Magistral. Dar baza de date nu numai că surprinde mișcările persoanelor pe care agenții ruși ar putea dori să le urmărească, ci poate fi folosită și pentru a dezvălui mișcările agenților înșiși - persoane precum Valery Sukharev. Acest tip de informații este adesea dezvăluit pe piața neagră și ajunge în mâinile jurnaliștilor.

„Într-o societate coruptă precum Rusia, [Magistral - n.r.] este o sabie cu două tăișuri. Și le permite oamenilor ca noi să meargă, de fapt, și să-i urmărească pe aceiași spioni, pe aceiași ofițeri FSB”, a spus Christo Grozev, directorul executiv al Bellingcat.

Unele dintre datele originale pentru această investigație au fost cumpărate de Bellingcat prin intermediari din interiorul Rusiei. Acei brokeri au achiziționat datele de la oficiali care au acces la Magistral. BBC a folosit, de asemenea, date care au fost oferite, fără plată, de la surse care au acces la copii ale Magistralei.

Bellingcat a folosit anterior date din Magistral pentru a investiga tentative de asasinat în Rusia. Investigațiile lor au scos la iveală dovezi ale existenței unei echipe secrete de asasini din cadrul FSB, care a vizat opozanți ai Kremlinului. Guvernul rus a negat întotdeauna aceste acuzații.

Călătoria care ar dovedi cât de aprig era ținut sub observație Nemțov

Pentru această investigație, BBC a intrat în posesia rezervărilor de trenuri și de zboruri făcute de Valery Sukharev - și când le-a comparat cu mișcările cunoscute ale lui Boris Nemțov, a fost remarcat un patern inconfundabil. Cele mai multe dintre călătoriile lui Nemțov l-au dus de la Moscova, unde locuia, la Iaroslavl - 272 km nord-est de capitală - unde a făcut parte din parlamentul regional.

Se pare că Sukharev cunoștea planurile lui Nemtsov în avans, deoarece adesea ajungea în același oraș cu doar câteva minute sau ore înaintea rivalului lui Vladimir Putin.

O călătorie, în mod special, dezvăluie cât de atent era urmărit Nemțov. În vara anului 2014, acesta a călătorit în Siberia. Nemțov și-a rezervat zborul online pe 2 iulie, imediat după miezul nopții. Exact 10 minute mai târziu, Sukharev a cumpărat un bilet spre aceeași destinație, Novosibirsk, ajungând la locație în aceeași zi cu Nemțov.

Potrivit lui Grozev, un agent FSB ar putea folosi Magistral pentru a urmări o țintă cu acest grad de precizie.

„Dacă ești un ofițer FSB, ai putea pur și simplu să te conectezi la acea bază de date și să vezi, pentru o anumită persoană, toate biletele pe care le cumpără, le-a cumpărat sau le cumpără chiar în acest moment”, a declarat el pentru BBC.

Cum au acționat echipele de otrăvire și ce a spus Kremlinul

Nu este neobișnuit în Rusia ca agențiile de securitate să țină sub observație liderii proeminenți ai opoziției. Dar Sukharev nu a fost doar un recrut de rang inferior al FSB, aflat în misiune de rutină. Într-o investigație anterioară, Bellingcat l-a conectat pe acesta de două tentative aparente de asasinat, ambele vizând critici proeminenți ai lui Vladimir Putin.

Prima țintă a fost prietenul și protejatul lui Boris Nemțov, Vladimir Kara-Murza, un politician de opoziție care, în săptămânile de după împușcături, arăta deja cu degetul spre Kremlin.

În mai 2015, Sukharev a făcut parte dintr-o echipă care a mers în orașul rus Kazan în același timp cu  Kara-Murza. La două zile după ce Kara-Murza s-a întors la Moscova, acesta s-a prăbușit, fără să poată respira. A intrat în comă și a suferit insuficiență multiplă de organe, dar și-a revenit. A fost otrăvit a doua oară în 2017 și a supraviețuit din nou. Guvernul rus respinge acuzația potrivit căreia agenții săi ar fi fost implicați în otrăvire.

Cea de-a doua țintă a fost Alexei Navalny, liderul opoziției, acum încarcerat, ale cărui videoclipuri anticorupție au ajuns la milioane de ruși. În 2020, Navalny a fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic dezvoltat în Uniunea Sovietică și interzis de legislația internațională. Bellingcat a stabilit că o echipă a FSB l-a urmărit pe Navalny în orașul Tomsk din estul țării imediat înainte de otrăvire.

S-a constatat că Sukharev nu a făcut parte din echipa de teren care l-a urmărit fizic pe Navalny. Dar jurnalele telefonice arată că, în lunile imediat înainte de otrăvire, Sukharev a schimbat 145 de apeluri telefonice sau mesaje text cu cel puțin patru membri ai acelei echipe, precum și cu un ofițer FSB aflat la un nivel superior în lanțul de comandă. Patru dintre acești bărbați se numără printre cei șapte agenți FSB sancționați ulterior de guvernele american și britanic pentru implicarea lor în tentativa de asasinat. Guvernul rus a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea lui Navalny.

BBC a cerut guvernului rus și FSB să comenteze dovezile potrivit cărora Nemțov a fost urmărit de un agent legat de o echipă de asasini. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Toate acestea nu au nimic de-a face cu guvernul rus. Se pare că este o altă invenție”. FSB nu a răspuns.