Statele Unite se află într-un „război tehnologic” cu China, în care învingătorul va controla diseminarea globală a informațiilor. Câștigătorul va scrie, de asemenea, regulile și normele mondiale pentru tehnologiile emergente din economia digitală.
Președintele Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, a aruncat mănușa Statelor Unite într-un discurs rostit în mai 2017, unde a subliniat planul pentru înființarea unui „ drum digital al mătăsii”, supervizat de China .
Președintele Xi își dă seama că dimensiunea informațională a războiului modern este legată de obiectivul global aparent al Chinei, Acela de a răsturna Statele Unite ca lider al ordinii mondiale democratice liberale existente.
Aparent, Xi Jinping dorește să se asigure de un avans de prim plan în disciplinele emergente de înaltă tehnologie pentru a crea un sentiment de inevitabilitate cu privire la ascensiunea Chinei la dominația lumii.
SUA au încă timp, talent și resurse pentru a obține o victorie asupra Chinei în această cursă pentru leadership-ul global, cu condiția ca americanii să aibă voința, autodisciplina și flexibilitatea de a institui o mobilizare societală totală de-a lungul deceniilor.
Specialiști în China, cum ar fi Gordon Chang, și responsabili politici din administrația Trump, au încercat să educe publicul american cu privire la modul în care China a apărut ca un puternic challenger la primatul global al SUA în disciplinele hi-tech.
Adevărata față a partidului comunist
Multe din metodele prin care China a ajuns la statutul de concurent includ furtul proprietății intelectuale la scară masivă, cu complicitatea, din păcate, a multor americani; transferul forțat al secretelor antreprenoriale ale firmelor americane ca o condiție prealabilă pentru a opera pe piața chineză; planificarea meticuloasă pe termen lung pentru a asigura prioritățile naționale ale Chinei; recrutarea legală și ilegală a talentelor umane străine și sprijinul generos al statului pentru firmele chinezești de înaltă tehnologie.
Este posibil ca China să fi alertat în mod neintenționat lumea liberă cu privire la pericolul pe care-l reprezintă, dezvăluind adevărata față a regimului PCC - nu tocmai cea prezentată de „o Chină în creștere este o evoluție pozitivă nu numai pentru China, ci și pentru America” - precum și ambițiile sale globale.
China și-a dezvăluit adevărata față printr-un bilanț abominabil al drepturilor omului, subliniat de politica sa genocidară față de minoritatea uigură a Chinei din provincia Xinjiang.
Expansiunea teritorială agresivă a Chinei împotriva Hong Kongului și a câtorva dintre vecinii săi asiatici - ca să nu mai vorbim despre cum a exportat, potrivit unor acuzații, în mod deliberat virusul din Wuhan la nivel internațional în timp ce închidea transportul pentru a-i limita răspândirea în China - au contribuit la dezvelirea imaginii sale atent orchestrate ca o putere majoră responsabilă și a expus un stat beligerant controlat de PCC.
Un Covid pentru Trump
Yan Limeng, medic și virusolog respectat care a fugit din China refugiindu-se în Statele Unite, a declarat că Beijingul a eliberat virusul SARS-CoV-2 în mod „intenționat” probabil, se presupune, ca o modalitate de a torpila atât perspectivele președintelui Donald Trump pentru realegerea sa și efortul său de a modifica acordurile comerciale care au favorizat China cu 600 de miliarde de dolari pe an. Între timp, Twitter a șters cu grijă contul clar important al lui Yan.
Implementarea de către autoritățile chineze a progreselor în tehnologia de supraveghere pentru a-și controla propria populație a contribuit, de asemenea, la transformarea negativă a imaginii internaționale a Chinei.
PCC a folosit aceste progrese pentru a crea un stat polițienesc pentru a monitoriza acțiunile cetățenilor chinezi, iar multe țări au achiziționat produse chinezești pentru tehnica de recunoaștere facială. Acești clienți etatici acoperă toată gama de sisteme politice, de la dictaturi la democrații.
Inteligența artificială este o altă tehnologie emergent cu care China se străduiește să devină lider în fața SUA.
China și-a stabilit un obiectiv de a depăși SUA în acest domeniu până în 2030.
În condițiile în care inteligența artificială este o disciplină științifică care învață mașinile să imite acțiunile umane, astfel de aplicații au un potential enorm enorm de a afecta eficiența și precizia sistemelor moderne de arme, cum ar fi rachetele.
O altă disciplină critică în care SUA păstrează un avantaj clar față de China este tehnologia cipurilor semiconductoare , necesară pentru fabricarea diferitelor dispozitive electronice.
Decuplarea de piața americană a companiei chineze Huawei Technologies Co., Ltd de către administrația Trump a contribuit la încetinirea efortului Beijingului de a ajunge din urmă în Statele Unite în ceea ce privește tehnologia semiconductoarelor.
Materialele electronice, gazele chimice și tehnologia litografică - toate componentele necesare pentru producerea celor mai avansate semiconductoare – pot fi produse în prezent numai în statele din lumea liberă precum SUA, Japonia și Olanda
Poate cel mai relevant aspect din războiul tehnologic dintre SUA și China este cursa în domeniul spatial, care amintește de cea din perioada Războiului Rece, unde competitorul era URSS.
Mai degrabă decât rivalitatea SUA-URSS pentru a ajunge pe Lună, accentul în actuala luptă SUA-China este pus pe armamentul spațial și misiunile pe Marte .
China face progrese impresionante în operațiunile spațiale, desfășurând recent constelația BeiDou de 30 de sateliți , rivalul său în fața sistemului de poziționare globală (GPS) al SUA.
China are de asemenea planuri să lanseze propria stație spațială, ca alternativă la Stația Spațială Internațională (ISS) care evidențiază cooperarea globală, în special între SUA și Rusia.
De-o manieră îngrijorătoare, China pare să-și dubleze efortul de a controla capacitatea Occidentului de a utiliza sisteme spațiale în timpul conflictelor.
Dacă China poate „orbi” cu succes sistemele americane prin operațiuni cibernetice ofensive sau distrugerea directă a sistemelor SUA prin atacuri antisatelit, avantajul militar pe care îl deține în prezent Occidentul poate fi anihilat.
China a executat o lovitură antisatelit cu succes încă din 2007, când și-a arătat capacitatea de a-și distruge unul din proprii sateliți meteorologici învechiți.
O altă tehnologie nouă, cu un potențial enorm de a rezolva probleme matematice și științifice complexe mai repede decât pot computerele de astăzi, este calculul cuantic.
În timp ce SUA susțin că au creat primul computer cuantic, China pare să conducă în aplicarea militară a acestei noi științe. China a demonstrat deja capacitatea de a crea mesaje criptate incasabile, o realizare care ar împiedica alte țări să obțină informații despre operațiunile militare secrete planificate, cum ar fi, să zicem, o invazie a Taiwanului.
SUA încă conduc China în ceea ce privesc cheltuielile de cercetare și dezvoltare , dar Beijingul a făcut progrese mari și în acest domeniu.
Pentru a ține pasul cu efortul total al Chinei de a domina tehnologiile emergente, o abordare disciplinată și coordonată de guvernul SUA, un fel de „Proiect Manhattan” în toate domeniile cheie hi-tech ar fi de ajutor.
Costurile pentru SUA de a rămâne în urmă s-ar putea dovedi catastrofale.