Patronul mercenarilor de la Wagner vrea ca, după ce trupele sale vor cuceri orașul Bahmut, să-și transforme mișcarea militară într-una cu o idelogie, asemănătoare SS-ului german, din timpul celui de-al treilea Reich.
Ultimele ore au fost marcate de lupte în zona Bahmut, dar și de pierderi grele de partea armatei ruse. Astfel, Statul Major ucrainean anunță că 870 de militari ruși au fost lichidați, șase tancuri și șapte transportoare blindate fiind distruse.
În plus, ucrainenii mai susțin că au scos din luptă zece sisteme de artilerie ale armatei ruse, trei sisteme de rachete cu țevi dar, dar și că au doborât un avion de luptă.
De asemenea, 34 din rachetele trase de Rusia asupra teritoriului ucrainean au fost distruse de rachete antiaeriene oferite de SUA sau de alte țări NATO.
Forța de atac al Wagner a fost complet distrusă
Colonelul Serghei Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de Armate Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat că toată forța de atac al grupări de mercenari Wagner a fost distrusă.
Potrivit oficialului militar, din acest motiv, șeful Wagner, Evgheni Prigojin face declarații contradictorii în ultima vreme, ba că va cuceri orașul Bahmut, bă că se va retrage, și acuză șefii armatei ruse că îl sabotează.
”Forțele Armate ucrainene au distrus efectiv gruparea „Wagner”. Au suferit pierderi semnificative și, s-ar putea spune, cea mai mare parte dintre mercenari a murit pe câmpurile de luptă de la Bahmut”, a spus colonelul Cherevaty.
Războiul în cifre
Statele Unite au trecut la producția de război, după ce depozitele sale militare se golesc într-un ritm alert. Dacă înainte de invazia Rusiei în Ucraina, SUA producea lunar un număr de 14.000 de obuze de artilerie de 155 mm, acum se produc 7.700 în fiecare zi, adică 231.000 de obuze în fiecare lună, ceea ce arată puterea industriei militare din SUA.
Conform estimărilor NATO, în vara lui 2022, Rusia a tras 50.000 de obuze pe zi, până în februarie a acestui an, numărul acestora a scăzut la 20.000.
Potrivit companiei Raytheon, din SUA, care produce celebrele rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger, în opt luni ucrainenii au consumat producția pe 13 ani, de rachete Stinger, și pe cinci ani de rachete Javelin.
Norvegia donează mai multe arme
Împreună cu SUA, Norvegia va transfera încă două sisteme de apărare aeriană NASAMS în Ucraina.
Potrivit declarației ministrului apărării al Norvegiei, Bjorn Arild Gram, cele două sisteme vor ajuta Ucraina să lovească mai ușor și mai repede rachetele trase de ruși.
Gramm a remarcat că Ucraina se confruntă cu o mare nevoie de a se proteja împotriva posibilelor atacuri cu rachete, iar Norvegia este gata să ajute în acest sens.
Ucraina neagă că a atacat gazoductul Nord Stream
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a a exclus orice implicare a Ucrainei în exploziile de la gazoductele Nord Stream, din Marea Nordului.
Zelenski a subliniat că Ucraina luptă nu doar cu Rusia, ci și cu ”oameni care nu văd decât bani”, ale căror afaceri suferă din cauza scăderii comerțului cu Federația Rusă. El a mai menționat că unele state ajută Kremlinul să eludeze sancțiunile.
Armenia se distanțiază de Rusia
Autoritățile din Armenia continuă cursul de distanțare de politica dusă de Moscova.
După ce a refuzat să semneze declarația finală a summit-ului CSTO, din noiembrie, și a anulat exercițiile comune în decembrie, Armenia a decis să își reducă participarea la structurile de conducere ale organizației.
Sumit franco-britanic pentru sprijinirea Ucrainei
Primul ministru al Regatului Unit, Rishi Sunak a sosit în Franța pentru a discuta cu Emmanuel Macron despre apărarea împotriva amenințărilor rusești.
Aceasta este prima întâlnire bilaterală dintre liderii britanici și francezi după pandemia de coronavirus și invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin.
„Este de așteptat ca în timpul negocierilor, premierul și președintele Macron să cadă de acord cu privire la extinderea în continuare a cooperării militare și a cooperării industriale între Marea Britanie și Franța, inclusiv domeniul de aplicare al dezvoltării comune a armelor de lovitură de înaltă precizie. Este necesar ca NATO să se protejeze împotriva amenințării tot mai mari din partea Rusiei”, a anunțat biroul de presă al lui Rishi Sunak.
La finalul întâlnirii, cei doi lideri au ajuns la un acord cu privire la faptul de a antrena un număr foarte mare de militari ucraineni, pentru contraacul din această primăvară.