SUA pun pe lista neagră firmele chineze care furnizează piese pentru drone către Iran

SUA pun pe lista neagră firmele chineze care furnizează piese pentru drone către Iran Drone. Sursa foto: Arhiva EVZ

Statele Unite au plasat joi cinci companii chineze pe lista neagră a sancțiunilor pentru că au furnizat componente constructorilor de drone din Iran.

Trezoreria americană a legat indirect companiile chineze de atacurile rusești din Ucraina și de atacurile iraniene asupra unor petroliere din regiunea Golfului, în ambele cazuri folosind avioane fără pilot - avioane Shahed-136 - fabricate de Iran Aircraft Manufacturing Industrial Co (HESA).

America sancționează firmele din China care îi ajută pe iranieni să construiască drone

Companiile sancționate includ companii chineze din Hangzhou, din Shenzhen, din Guilin și din Hong Kong, despre care Trezoreria a afirmat că au livrat motoare ușoare și alte componente ale dronelor către HESA, care este controlată de Ministerul Apărării din Iran, potrivit Trezoreriei.

Companiile sunt „responsabile pentru vânzarea și expedierea a mii de componente aerospațiale, inclusiv componente care pot fi utilizate pentru a fi aplicate pe drone”, către HESA, a precizat Trezoreria într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Iranul este direct implicat în victimele civile ucrainene care rezultă din utilizarea de către Rusia a UAV-urilor iraniene în Ucraina”, a declarat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson.

Câte firme au ajuns pe lista neagră a Trezoreriei

Într-o acțiune de sancționare separată, Trezoreria a plasat 39 de firme și entități din Iran, Hong Kong, China, Dubai și din alte părți pe lista sa neagră pentru că au ajutat Iranul să vândă produse petrochimice la nivel internațional, încălcând sancțiunile impuse Teheranului.

Sancțiunile americane vizează blocarea accesului celor de pe listă la piețele internaționale și la serviciile financiare, prin înghețarea activelor lor aflate sub jurisdicția SUA și interzicerea oricăror entități americane, inclusiv a băncilor internaționale cu sucursale în SUA, de a face afaceri cu acestea.

Administrația americană se temea în luna februarie că o colaborare între Rusia și Iran în domeniul militar ar fi extrem de periculoasă, atât pentru Ucraina și Europa, cât și pentru zona Orientului Mijlociu. Coordonatorul pentru comunicații strategice la NSC de la Casa Albă, John Kirby, spunea că Rusia „continuă să primească drone din Iran”. Moscova și Teheranul au respins în mod repetat informația cu privire la furnizarea de drone iraniene către Rusia pentru utilizarea lor în Ucraina.

sursa: insiderpaper.com