Războiul din Ucraina. Noi atacuri în Mariupol. Progresul inamicilor a fost îngreunat de ploi. Transnistria - trambulina spre Odesa și Vinnytsia? VIDEO/UPDATE

Războiul din Ucraina. Noi atacuri în Mariupol. Progresul inamicilor a fost îngreunat de ploi. Transnistria - trambulina spre Odesa și Vinnytsia? VIDEO/UPDATESursă: Facebook/володимир зеленський

Războiul din Ucraina continuă. Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria acuză Ucraina de atacuri cu focuri de armă. În domeniul diplomatic, nu s-a ajuns la niciun acord ca președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și președintele rus Vladimir Putin să negocieze pacea din teritoriu față în față. Mai mult, Rusia sancționează sute de parlamentari pentru „isterie rusofobă”, în timp ce Uniunea Europeană propune eliminarea tuturor tarifelor la importurile din Ucraina. Iată ultimele actualizări privind războiul!

UPDATE 14: Oficialii ucraineni au vorbit despre riscul deschiderii unui nou front în conflictul cu Rusia - de-a lungul graniței cu Moldova, în sud-vest. O parte din regiunea de frontieră moldovenească este controlată de o administrație pro-rusă în ceea ce se numește Transnistria. Explozii inexplicabile acolo, la începutul acestei săptămâni, au determinat oficialii ucraineni să afirme că serviciile de securitate ale Rusiei plănuiesc provocări în Transnistria ca pretext pentru a deschide un nou front în război.

Mykhailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodymyr Zelensky, a declarat la televiziunea ucraineană: „Întotdeauna am considerat Transnistria ca fiind o trambulină de pe care ar putea exista unele riscuri pentru noi, pentru regiunile [Odesa și Vinnytsia]”.

„Există un anumit contingent [militar] de ruși, este undeva între 1.500-2.000 de persoane, dintre care doar 500-600 sunt ruși”, a spus Podoliak, precizând că majoritatea oamenilor din Transnistria s-au integrat în Moldova și în Europa.

„Prin urmare, pentru Transnistria, implicarea activă în conflictul din Ucraina va însemna practic izolarea totală și distrugerea enclavei”, a menționat Podoliak.

Podoliak a sugerat că, prin incidentele din această săptămână din Transnistria, Rusia încearcă să provoace Ucraina.

Roman Kostenko, un membru al parlamentului ucrainean din Odesa, a declarat că Transnistria nu reprezintă o amenințare strategică pentru Ucraina. „Ar putea fi o amenințare tactică, într-o anumită direcție, pentru a lega trupele noastre”, a declarat oficialul.

Kostenko a declarat că rușii mizează pe Transnistria ca pe „un alt front care i-ar putea sprijini direct atunci când atacă, de exemplu, Mykolayiv, Odesa dinspre mare, pentru că Mykolayiv blochează coridorul terestru”.

Apărările ucrainene din jurul orașului Mykolaiv au împiedicat forțele rusești să ajungă la Odesa pe uscat.

Extremul colț de sud-vest al Ucrainei este acum izolat de restul țării după ce un pod rutier și feroviar peste estuarul râului Nistru a fost lovit miercuri de o a doua rachetă de croazieră, după ce a fost lovit prima dată marți. Rusia nu a declarat că a efectuat atacul cu rachete.

Comandamentul militar de sud al Ucrainei a afirmat că submarinele rusești au continuat să amenințe cu atacuri cu rachete din Marea Neagră. „Forțele inamice pregătesc, de asemenea, provocări cu atacuri cu rachete asupra Transnistriei pentru a acuza Ucraina că atacă republica nerecunoscută”, a declarat acesta.

Progresul lent al Rusiei, îngreunat de ploi

UPDATE 13: Oficialii occidentali spun că Rusia a continuat să își consolideze forțele în Donbas și în jurul acestuia și că înregistrează câștiguri minore. „Dar când se confruntă cu obiective militare reale, le este greu să învingă rezistența ucraineană fermă și suferă pierderi”, a declarat un oficial citat de BBC.

Ploile abundente împiedică, de asemenea, progresul rusesc. „Rușilor nu le place să lupte pe ploaie”, a declarat un oficial, adăugând că aceștia au o conștientizare tactică slabă și continuă să sufere de dificultăți logistice. Ei au capacitatea de a opera în afara drumurilor, dar oficialii spun că este surprinzător faptul că încă aleg să nu facă acest lucru.

Chiar și în locurile în care forțele ucrainene s-au trezit încercuite, aceștia au reușit să își realimenteze forțele „pentru o perioadă de timp surprinzătoare”, Mariupol fiind cel mai evident exemplu.

Oficialii au remarcat că, până și în locurile în care Rusia a luat teren, forțele ucrainene au dat dovadă de o capacitate „remarcabilă” de a contraataca - uneori făcând acest lucru atât de repede încât rușii sunt prinși pe picior greșit.

Forțele speciale ucrainene, care operează în spatele liniilor rusești, exploatează vulnerabilitatea liniilor lungi de aprovizionare, ceea ce ajută la câștigarea de timp pentru Ucraina.

Zelensky: Rusia consideră toate schimburile comerciale ca fiind o armă

UPDATE 12: Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a abordat ceea ce el numește „șantajul energetic” al Rusiei împotriva Europei în discursul publicat online în seara zilei de miercuri.

El spune că întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria arată că „nimeni din Europa nu poate spera să mențină o cooperare economică normală cu Rusia”.

Zelensky adaugă: „Rusia consideră nu numai gazul, ci și orice comerț ca fiind o armă. Așteaptă doar momentul în care poate folosi ba una, ba altă zonă comercială”.

El spune că Rusia „vede o Europă unită ca pe o țintă” și cu cât mai repede toată lumea de pe continent va fi de acord că nu poate depinde de Rusia pentru comerț, cu atât mai repede va exista stabilitate.

Președintele ucrainean a salutat, de asemenea, un acord cu UE de suspendare a taxelor și cotelor la exporturile ucrainene, afirmând că Rusia a vrut să creeze haos pe piețele globale - în special pentru alimente.

Exporturile ucrainene ar ajuta la stabilizarea piețelor și ar sprijini economia țării în timpul crizei, a spus el.

A fost prezis de mai înainte că Rusia va „înarma” energia

UPDATE 11: Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a denunțat decizia Rusiei de a întrerupe miercuri livrările de energie către Polonia și Bulgaria.

„Din nefericire, acesta este tipul de pas, tipul de aproape înarmare a livrărilor de energie, care a fost prezis”, a declarat secretarul de presă Jen Psaki reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a adăugat că SUA a fost în contact cu liderii celor două țări în ultimele 24 de ore. De asemenea, Psaki a precizat că SUA „lucrează de ceva timp, de luni de zile, cu parteneri din întreaga lume pentru a diversifica livrările de gaze naturale către Europa”.

Ea a adăugat că schimbul de prizonieri de astăzi cu Rusia nu a fost un indiciu al unui progres diplomatic mai mare.

Eliberarea americanului Trevor Reed „nu schimbă abordarea noastră” față de războiul din Ucraina, a spus Psaki.

UPDATE 10: Comandantul brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, blocată în Mariupol, a solicitat liderilor internaționali din domeniul diplomatic să efectueze o procedură de „extracție” a militarilor și civililor, asemănătoarea celei de la Dunkerque.

„De 62 de zile luptăm în încercuire totală. Acum, suntem localizați teritorial la uzina Azovstal. Ne îndeplinim sarcinile împreună cu unitățile Regimentului Azov și cu alte unități care au fost încercuite. (...)

În grupul nostru, există peste 600 de băieți răniți de diferite grade de gravitate. Ei au nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Nu există condiții adecvate, nu există medicamente, nu există personal care să îi ajute.

Există, de asemenea, răniți civili, pe care îi ajutăm cât de mult putem. Sute de civili, zeci de copii, multe persoane cu dizabilități și bătrâni sunt alături de noi”, a explicat comandantul brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, Volynsky.

UPDATE 9: O lovitură militară rusă a provocat pagube „semnificative” la un spital regional din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, arată o înregistrare video publicată de administrația regională din Luhansk.

Videoclipul începe cu scene ale unor ferestre aruncate în aer în scara unui spital. Pe măsură ce persoana care filmează urcă scările, se văd mai multe resturi și pagube, inclusiv o ușă smulsă din balamale.

După ce iese din casa scării, se vede o încâlceală de metal, gips-carton și resturi în afara unei camere de spital. Într-o cameră, ferestrele au fost aruncate în aer; în camera alăturată lipsește un perete întreg - există o gaură mare în clădire.

În josul unui hol, se văd mai multe moloz împrăștiate în jurul paturilor de spital.

Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat că o femeie a fost ucisă în atacul militar. Informația nu a putut fi verificată în mod independent.

„Rușii știau că spitalul nu era liber și că existau pacienți cu diferite afecțiuni care erau tratați de medici”, a declarat Hayday. „Nici măcar asta nu i-a oprit. De fapt, ortacii au vrut să îi omoare pe răniți și pe cei care încercau să îi ajute pe acești localnici să supraviețuiască, pe medicii lor”.

Ucrainenii se referă frecvent la soldații ruși cu apelativul peiorativ „orci”, comparându-i cu armata antagonistă din cartea „Stăpânul inelelor” a lui J.R.R. Tolkien.

Hayday a declarat că au mai rămas doar două spitale funcționale în regiunea Luhansk: acesta din Severodonetsk și un altul în orașul vecin Lysychansk.

UPDATE 8: Elveția adoptă ultimul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Noile măsuri includ un embargo asupra cărbunelui și sancțiuni financiare suplimentare, cu efect imediat. Conform noilor sancțiuni, întreprinderile sau cetățenii ruși nu vor mai putea înregistra trusturi în Elveția.

UPDATE 7: Serviciile de informații din Ucraina: Ocupanții ruși plănuiesc un turneu de presă propagandistic în Mariupol.

Turneul pentru jurnaliștii din presa „loială”, inclusiv cea occidentală, ar putea prezenta martori falși pentru a pune pe seama militarilor ucraineni uciderea civililor și bombardamentele din orașul asediat.

UPDATE 6: Atacul asupra clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, de pe data de 25 aprilie.

UPDATE 5: Șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serghei Gaidai, raportează că trupele ruse au bombardat un spital din Severodonetsk. O femeie a fost ucisă.

UPDATE 4: Ministerul austriac de Externe a transmis că personalul ambasadei s-a întors la Kiev săptămâna trecută, ca „un semn important al solidarității noastre de nezdruncinat cu Ucraina”.

UPDATE 3: Șeful administrației regionale din Donetsk, Kirilenko, raportează că armata rusă a folosit de două ori arme cu fosfor în orașul Avdiivka. De asemenea, în Avdiivka a avut loc, miercuri, un atac aerian care a lovit o clădire rezidențială, rănind o persoană.

Sursă: Twitter

UPDATE 2: Ocupanții au dispersat din nou cu brutalitate un miting pașnic în Herson, potrivit agenției de presă Nexta.

UPDATE 1: Igor Volobuyev, vicepreședinte al Gazprombank, bancă privată din Rusia, a treia cea mai mare bancă din țară după active, a declarat că a părăsit Rusia și s-a alăturat Apărării Teritoriale din capitala ucraineană Kiev.

Igor Volobuyev a lucrat în cadrul companiei ruse Gazprom timp de 33 de ani.

De asemenea, el a mai declarat că moartea lui Vladislav Avayev, fost prim-vicepreședinte al Gazprombank, a fost înscenată.

Știre inițială: Războiul continuă. Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, susținută de Rusia și unde autoritățile au declarat că peste noapte au fost trase focuri de armă, acuză Ucraina  pentru incidente provocate într-un sat care găzduiește un mare depozit de muniții din regiune.

Pe cine acuză Transnistria că a lansat focuri de armă

Ministerul de Interne din Transnistria a precizat că a detectat drone lansate din Ucraina. În ultimele zile, în Transnistria au avut loc mai multe atacuri, de la distrugerea unor stâlpi de radio până la atacarea unei unități militare.

Anterior, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că în spatele atacurilor se află serviciile speciale rusești. Ucraina a afirmat că acestea sunt atacuri „sub steag fals”, menite să destabilizeze regiunea și să o atragă în război.

Momentan, nu s-a ajuns la niciun acord pentru ca președinții ucrainean și rus să discute despre războiul din Ucraina, în ciuda eforturilor Turciei de a organiza discuții, potrivit unui anunț făcut de consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, care a atras atenția asupra intensificării ostilităților în estul Ucrainei și asupra încercărilor Rusiei de a „distruge complet” orașul portuar Mariupol din sudul țării.

Ucraina invocă „karma”

Anterior, el a declarat că exploziile auzite în trei provincii rusești care se învecinează cu Ucraina au reprezentat „karma” și o răzbunare pentru invazia Rusiei în această țară. Consilierul nu a recunoscut că Ucraina a fost responsabilă pentru incidente.

„Mai devreme sau mai târziu, datoriile vor trebui să fie plătite” atunci când o țară decide să atace o altă țară, a transmis el.

În cursul zilei de miercuri, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a spus că un depozit de arme a luat foc în apropiere de satul Staraya Nelidovka, situat la 20 km de granița cu Ucraina - dar a precizat că acesta a fost stins și că nu au existat răniți în rândul civililor sau pagube la clădirile rezidențiale.

Rusia sancționează sute de parlamentari

Între timp, Ministerul rus al Afacerilor Externe a transmis că sancționează 287 de parlamentari din Parlamentul britanic, acuzându-i de „stârnirea nefondată a isteriei rusofobe”. Asta înseamnă că aproximativ 213 politicieni conservatori și 74 de laburiști vor avea interdicție de a intra în Rusia.

Reprezentanții instituției guvernamentale spun că ar putea exista și alte „contramăsuri de represalii”, după ce Marea Britanie a sancționat 386 de parlamentari ruși în luna martie, și că alte nume vor fi adăugate pe lista restricțiilor.

Lista parlamentarilor sancționați de Rusia include mai mulți parlamentari care nu mai fac parte din Camera Comunelor, precum fostul procuror general Dominic Grieve (care și-a pierdut funcția în 2019), Rory Stewart (care a demisionat în același an) și Charlie Elphicke (care a fost încarcerat pentru un an în 2020 pentru agresiune sexuală).

De asemenea, Rusia i-a omis pe unii critici deschiși ai președintelui Putin, cum ar fi Chris Bryant de la Partidul Laburist. Acesta a declarat în Camera Comunelor că a fost „absolut mâhnit” să nu fie pe listă și a glumit că rușii trebuie să fie de acord cu evaluarea sa că președintele lor este un „ticălos barbar”.

UE propune eliminarea tarifelor la importurile din Ucraina

În timp ce Rusia a fost acuzată că șantajează Uniunea Europeană, după ce Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, Comisia Europeană a propus o serie de „măsuri temporare de liberalizare a comerțului” care ar permite Ucrainei „să își mențină poziția comercială cu restul lumii și să își aprofundeze în continuare relațiile comerciale” cu blocul comunitar european.

„Aceste măsuri temporare și excepționale vor contribui la sprijinirea și încurajarea fluxurilor comerciale existente dinspre Ucraina către Uniunea (Europeană - n.r.)” și „ar adăuga flexibilitate și certitudine pentru producătorii ucraineni”, a arătat Comisia Europeană în propunerea sa.

Reprezentanții acesteia au declarat că invazia Rusiei în Ucraina „a avut un impact negativ profund asupra capacității Ucrainei de a face comerț cu restul lumii”. Iar pentru a atenua impactul economic al războiului, Comisia Europeană a explicat că este „adecvat și necesar” să se accelereze relațiile economice mai strânse între UE și Ucraina „pentru a oferi un sprijin rapid autorităților ucrainene și populației”.

Recomandarea - care ar fi valabilă timp de un an - ar include o „suspendare temporară a tuturor tarifelor restante” și stabilirea unei „zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare” între Ucraina și UE.

Propunerea Comisiei Europene ar urma să elimine toate tarifele, taxele de import pentru produsele industriale, fructe și legume, precum și să renunțe la contingentele pentru produsele agricole și produsele agricole prelucrate.

În această propunere, Comisia Europeană speră ca aceste măsuri să „stabilească condițiile pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale” în scopul „integrării treptate a Ucrainei în piața internă a UE”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Am discutat cu președintele Zelensky despre modalitățile de susținere a economiei. Propunerea de astăzi va facilita foarte mult exportul de produse industriale și agricole ucrainene către UE”. Documentul care se referă la eliminarea tarifelor pentru importurile din Ucraina trebuie să fie semnat de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Kremlinul respinge acuzațiile de șantaj după ce a sistat gazul

Ursula von der Leyen a mai făcut referire, miercuri, situația Poloniei și Bulgariei și a acuzat Rusia că folosește gazul natural pentru a „șantaja” blocul comunitar, după ce Gazprom a declarat că a oprit miercuri livrările către cele două țări. Kremlinul a respins acuzațiile de șantaj în demersul său de a opri livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să plătească în ruble.

„Necesitatea condițiilor care au fost documentate în decretul președintelui (Vladimir Putin - n.r.), adică noua metodă de plată, a fost cauzată de măsuri neprietenoase fără precedent în economie și în sectorul financiar întreprinse împotriva noastră de țări neprietenoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Dmitri Peskov, Rusia a fost forțată să treacă la plata în ruble pentru aprovizionarea cu gaze către Europa din cauza noilor restricții.

„Ne-a fost blocată o cantitate semnificativă din rezervele noastre, sau „furată” ca să spunem mai simplu. Toate acestea au necesitat o tranziție la un nou sistem de plată”, a spus Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că toate noile condiții „au fost aduse la cunoștința cumpărătorilor în avans”.

Occidentul ar trebui să furnizeze avioane de război

În altă ordine de idei, ministrul britanic de externe, Liz Truss, va cere ca Marea Britanie și alte puteri occidentale să furnizeze avioane de luptă Ucrainei. Ea va transmite că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru o perioadă lungă de timp și să dubleze sprijinul nostru” pentru această țară, care se apără de invazia rusă.

„Dacă Vladimir Putin reușește, va fi o mizerie suplimentară de nedescris în Europa și consecințe teribile în întreaga lume. Nu ne vom mai simți niciodată în siguranță”, va spune ea, potrivit BBC.

„Arme grele, tancuri, avioane - săpând adânc în stocurile noastre, accelerând producția. Trebuie să facem toate acestea”, va mai accentua ministrul britanic în discursul pe care îl va susține miercuri seară la Londra.

Kievul a cerut în repetate rânduri aliaților să furnizeze armament greu, cum ar fi avioane și tancuri.

NATO a furnizat în cea mai mare parte doar armament ușor, pe fondul temerilor legate de escaladarea situației, deși în ultimele zile a existat un număr tot mai mare de promisiuni de a trimite tancuri.

Însă colegul lui Truss, vicepremierul Dominic Raab, a refuzat să răspundă de trei ori când a fost întrebat de sursa citată în dacă susține apelul pentru trimiterea de avioane de război în Ucraina.

Continuă atacurile la uzina din Mariupol

În ceea ce privește situația de pe teren, în orașul portuar Mariupol din sudul Ucrainei, forțele rusești continuă să atace oțelăria Azovstal, unde sunt ascunși luptători și o parte din civili, afirmă un consilier al primarului orașului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că forțele sale vor opri atacul asupra complexului industrial - ultima parte a orașului portuar care nu se află sub control rusesc - și că, în schimb, vor bloca ieșirile acestuia.

Vladimir Putin a insistat că nimănui nu i se refuză permisiunea de a părăsi Mariupol sau uzina siderurgică, sugerând că operațiunea militară a Rusiei în oraș s-a încheiat și că civilii pot părăsi zona în orice moment.

Dar în această dimineață, Petro Andryushchenko, consilierul primarului din Mariupol, a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord privind stabilirea unor coridoare umanitare pentru ieșirea din orașul-port și că atacurile continuă.

Coridoarele umanitare au continuat să fie aproape imposibil de stabilit și de utilizat, în timp ce atacurile Rusiei continuă și sunt impuse multiple puncte de control la ieșirea din oraș.

Într-o postare pe Telegram, Consiliul orașului a transmis că „femei, copii și bătrâni” au fost blocați în oțelărie - la fel ca și soldații care au fost ascunși acolo.