Ultimele declarații ale lui Putin cu privire la războiul din Ucraina. Ce a spus liderul de la Kremlin

Ultimele declarații ale lui Putin cu privire la războiul din Ucraina. Ce a spus liderul de la Kremlin Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a susținut, la întâlnirea cu secretarul general al ONU, că nu mai derulează operațiuni militare în Mariupol, că nu a încercat să oprească evacuarea civililor și că armata sa nu este responsabilă pentru masacrul de la Bucea. Liderul de la Kremlin a afirmat că vrea o soluție diplomatică care să pună capăt războiului, dar nu renunță la pretențiile teritoriale.

Președintele rus, Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres pentru a discuta despre războiul din Ucraina și despre negocierile privind încetarea conflictului armat.

Putin susține că în Mariupol nu se mai desfășoară operațiuni militare și că armata rusă nu a atacat culoarele umanitare. „Situația este complicată acolo, și tragică. Dar este simplă, de fapt. Am vorbit astăzi cu președintele Erdogan, care a spus că acolo au loc operațiuni militare. Nu, operațiunile militare s-au încheiat acolo. Nu există operațiuni militare în Mariupol. Vorbiți despre coridoarele umanitare rusești, despre faptul că acestea nu funcționează. Nu, v-au mințit. Ei lucrează cu sistemul nostru. Peste 100.000 de oameni au părăsit Mariupol, aceștia fiind liberi să meargă oriunde. Unii oameni vor să meargă în Rusia, alții în Ucraina”, a spus liderul de la Kremlin, în timpul întâlnirii cu oficialul ONU, potrivit The Guardian.

Putin a mai făcut acuzații grave la adresa armatei ucrainene și a spus că militarii se ascund în spatele civililor în combinatul Azovstal și că armata rusă a vrut să îi elibereze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, susține însă că armata rusă a tras cu artileria asupra zonei de ieșire la doar câteva momente după ce au anunțat prin difuzoare că a fost deschis un coridor verde.

Putin susține că vrea o solușie diplomatică

Putin a mai susținut că încă este posibilă o soluție diplomatică pentru încheierea războiului, dar că negocierile au intrat într-un impas după apariția imaginilor de la Bucea. „A fost o provocare, armata rusă nu are nicio legătură cu aceste lucruri. Încă aşteptăm şi sperăm că vom putea obţine acorduri prin canale diplomatice”, a mai spus Vladimir Putin.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina continuă în format online, dar Moscova spune că nu va oferi garanții de securitate Kievului până nu se va lămuri situația cu privire la Crimeea și zona Donbas.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat după întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin că a propus crearea unui grup pe probleme umanitare format din reprezentanţii Naţiunilor Unite, Rusiei şi Ucrainei, pentru facilitarea funcţionării coridoarelor umanitare în Ucraina.

Rusia vrea teritorii, Ucraina nu cedează

Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine. De cealaltă partel Ucraina a cerut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.

Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.