Război în Ucraina: Uniunea Europeană se teme de o catastrofă nucleară provocată de ofensiva rusească

Război în Ucraina: Uniunea Europeană se teme de o catastrofă nucleară provocată de ofensiva rusească sursa: arhivă EVZ

Oficialii Uniunii Europene se tem că, la Cernobîl, ar putea să aibă loc un accident care ar pune în pericol întreaga omenire. Centrala, oprită din anul 1986, reprezintă un mare pericol din cauza radioactivității.

Uniunea Europeană a avertizat, marţi, împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani după explozia de la Cernobîl, din cauza ofensivei ruseşti şi a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune contra instalaţiilor din ţară.

Cernobîl rămâne un punct sensibil pentru omenire

Forţele ruse intrate în Ucraina controlează centrala ucraineană de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, vizată în timpul ofensivei declanşate la sfârşitul lui februarie de tiruri de artilerie care au provocat un incendiu în clădiri anexe şi au trezit teama de o catastrofă. "Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară a continentului nostru", au avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisara pentru energie, Kadri Simson, într-o declaraţie comună.

Cei doi oficiali europeni acuză forţele ruse că au "avariat imprudent instalaţiile" centralelor nucleare atacate. "Ocuparea ilegală şi întreruperea operaţiunilor normale, în special prin împiedicarea rotaţiei personalului, compromit funcţionarea sigură şi securizată a centralelor nucleare în Ucraina şi sporesc considerabil riscul de accident", au adăugat ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cu ocazia aniversării accidentului de la Cernobîl din 1986, reiterăm cea mai mare îngrijorare a noastră privind riscurile pentru siguranţa şi securitatea nucleare produse de recentele acţiuni ale Rusiei la centrala de la Cernobîl", au insistat ei. Ucraina are 15 reactoare în patru centrale în activitate, în afara depozitelor de deşeuri ca cel de la Cernobîl.

Rușii au pus mâna pe centrala dezafectată din 1986

În luna martie, soldații ruși care au ocupat zona centralei nucleare de la Cernobîl au distrus un laborator de cercetare a activității nucleare. Aici erau procesate deșeuri radioactive provenite din zona de excludere. Deși centrala nu mai este în funcțiune, situația din zonă este monitorizată cu atenție de la începerea războiului.

Trupele rusești care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl au distrus și jefuit un laborator de cercetare în valoare de 6 milioane de euro. Aici se aflau echipamente care nu mai există în altă parte a Europei. Laboratorul era folosit pentru procesarea deșeurilor radioactive din zona de excludere.

Informația a fost prezentată de Agenția de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere conform căreia, soldații ruși care ocupă centrala nucleară au „jefuit și distrus” un laborator.