Războiul din Ucraina. Mărturii cutremurătoare din iadul de la Azovstal! Ucraineni „torturaţi şi electrocutaţi” de armata lui Putin

Războiul din Ucraina. Mărturii cutremurătoare din iadul de la Azovstal! Ucraineni „torturaţi şi electrocutaţi” de armata lui Putin

Războiul din Ucraina. Peste 2.000 de militari ucraineni, luptători la uzina Azovstal, au fost luați în custodia Rusiei începând cu 16 mai, potrivit Ministerului rus al Apărării. Printre ei s-au numărat și soldați răniți, dintre care unii au fost duși la Novoazovsk, în autodeclara Republica Populară Donețk,  pentru tratament. Un nou raport, întocmit pe baza celor povestite de soldații ucraineni, descrie momentele cumplite pe care au trebuit să le suporte prizonierii.

Deşi unii parlamentari ruși au cerut pedeapsa cu moartea pentru luptătorii ucraineni de la oțelăria Azovstal care au fost capturați de forţele ruse, nu s-a întâmplat aşa ceva, în schimb, un raport pe baza interviurilor cu prizonierii ucraineni a arătat că luptătorii de la Azovstal au fost bătuţi, torturaţi cu cleşti, electrocutați şi sufocaţi de când s-au predat forţelor ruse după trei luni în care au rezistat asaltului rusesc asupra oţelăriei din Mariupol.

Oficialii ucraineni au oferit asigurări că soldații deținuți se vor întoarce acasă printr-un schimb, iar președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat, de asemenea, speranța că va salva viețile soldaților, spunând: „Ucraina are nevoie de eroi ucraineni vii”.

Cu toate acestea, Rusia nu s-a grăbit să negocieze un schimb

Președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a ajuns chiar atât de departe încât a susținut că prizonierii de război ucraineni – pe care i-a descris drept „criminali naziști” – nu pot fi predați. Curtea Supremă a Federației Ruse urma  să se pronunțe cu privire la desemnarea Batalionului Azov drept „organizație teroristă”, ceea ce ar însemna o interdicție în Rusia. Se spune că Parchetul General al țării poartă negocieri cu ușile închise chiar şi în prezent asupra unei moțiuni pe care a pregătit-o în acest scop.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fondul acestor relatări privind tratamentele „în special crude” ale acestor prizonieri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholf au cerut Moscovei în weekend eliberarea în siguranţă a celor aproximativ 2.500 de luptători aflaţi în custodia forţelor ruse.

Soldaţii ucraineni eliberaţi în urma schimburilor de prizonieri au declarat că luptătorii de la Azovstal au suferit torturi brutale, în timp ce alţi militari luaţi prizonieri de forţele ruse au fost injectaţi cu substanţe necunoscute, supuşi la umilinţe şi obligaţi să cânte în faţa camerei imnul naţional al Rusiei sau să implore iertare.

Umilințele nu i-au doborât pe soldații batalionului Azov

De asemenea, au apărut filmări de la interogatorii în care apărătorii Mariupol sunt întrebaţi de ce „au îndoctrinat” populaţia locală. Potrivit New Voice of Ukraine, un soldat ucrainean evacuat de la uzina Azovstal din Mariupol, a ţinut piept întrebărilor provocatoare ale unui propagandist rus, având curajul să respingă ideea că batalionul Azov este implicat în gropile comune descoperite în Mariupol.

Când a fost întrebat ce crede despre locuitorii din teritoriile ocupate de ruşi în Donbas, luptătorul a răspuns: „Sunt ucraineni. Desigur că printre ei sunt şi oameni cu viziuni greşite, însă şi ei sunt ucraineni la fel ca noi. Mai devreme sau mai târziu vom găsi o cale de mijloc”.

La rândul său, Leonid Slutsky – președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei, precum și parte a echipei de negocieri a Rusiei în discuțiile cu Kiev – a sugerat să trimită în judecată membrii batalionului Azov, precum și ridicarea moratoriului Rusiei din 1996 privind pedeapsa capitală. „Întreaga lume ar trebui să vadă că naționaliștii ucraineni merită doar executați”, a amenințat el.

Garanții juridice internaționale

Potrivit expertului militar german și fostului general NATO Egon Ramms, condamnarea soldaților ucraineni la moarte în Rusia ar fi o încălcare clară a dreptului internațional.

Soldații care au fost evacuați din Mariupol, inclusiv răniții, sunt prizonieri de război. Aceasta urmează Convenția de la Geneva din 1949. Când aud reprezentanții Dumei declarând cu voce tare că soldații merită pedeapsa cu moartea, acei reprezentanți ruși ar părea că au interpretat din nou greșit situația legală, a declarat Ramms pentru postul german ZDF, citat de DW.