Războiul din Israel naște monștri. Coaliție formată din puteri militare ca să apere Palestina
- Adrian Dumitru
- 19 mai 2021, 16:13
Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor Israelului în Fâşia Gaza a trecut de 200. Israelul nu va putea fi oprit de "declaraţii şi condamnări", ci de o "forţă de apărare", subiect adus în actualitate de Turcia în cadrul Organizaţiei Cooperării Islamice.
Conform specialiştilor, ţările musulmane ar putrea desfăşura militari în Iordania şi Liban, ţări aflate sub ameninţarea Palestinei şi Israelului şi s-ar putea recurge la acţiuni şi în afara Naţiunilor Unite. Ţările musulmane, precum Turcia, Iran, Qatar, Malaysia şi Pakistan, ar purtea înfiinţa o forţă a coaliţiei dând publicităţii un comunicat. Această coaliţie ar apăra atât palestinienii, cât şi lăcaşurile sfinte.
YNI ŞAFAK (Turcia), 18 mai 2021 - „Israelul, ţară teroristă, continuă masacrarea palestinienilor. În numai 8 zile, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în Fâşia Gaza a trecut de 200. Infrastructura şcolară, de sănătate şi comunicaţii a fost distrusă de zecile de mii de tone de bombe, iar comunitatea internaţională aşteaptă cu interes paşii care vor fi făcuţi împotriva Israelului. Chiar dacă Naţiunile Unite încearcă să minimalizeze procesul prin condamnări şi apel la moderaţie, în atenţie se află propunerea Turciei făcută Organizaţiei Cooperării Islamice de înfiinţare a "Forţei de apărare a Palestinei”, notează YNI Șafak.
Sub egida Naţiunilor Unite este dificil
Conform specialiştilor în drept, pentru o astfel de acţiune este necesară rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Dar pentru adoptarea rezoluţiei este nevoie ca membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia) să voteze în unanimitate, chiar şi un veto fiind suficient pentru blocarea acţiunii. Pentru că Statele Unite îşi folosesc dreptul de veto în cazul rezoluţiilor legate de Israel, pare destul de dificilă punerea în practică a acestei acţiuni. Rezoluţiile Naţiunilor Unite privind Israelul nu pot fi aplicate. Până în prezent, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat 10 rezoluţii împotriva Israelului, dintre care 7 sunt recomandări. Trei dintre aceste rezoluţii sunt obligatorii. Israelul, care nu ţine cont de nicio rezoluţie, continuă atât masacrele, cât şi ocupaţia. Consiliul de Securitate al ONU, care trebuia să se reunească pentru a adopta sancţiuni diplomatice, economice şi sancţiuni militare, considerate ca fiind extreme, nu a făcut acest lucru.
Nicio acţiune în 3 ani
De asemenea, anterior, Naţiunile Unite adoptaseră o rezoluţie împotriva Israelului cu privire la necesitatea apărării poporului palestinian. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat la 16 iunie 2018 o rezoluţie cu votul a 126 de ţări pentru apărarea Palestinei. Această rezoluţie a fost respinsă de 8 ţări, şi în primul rând de SUA. Această rezoluţie prevedea apărarea internaţională a palestinienilor, legat de crimele Israelului, şi transmitea o foaie de parcurs Israelului. În rezoluţie se cerea Israelului să pună capăt politicii agresive, şi au existat şi acţiuni pentru a pune în funcţiune mecanismele necesare privind crimele comise. Dar nici această rezoluţie nu a fost adoptată din cauza veto-ului Statelor Unite. În cei 3 ani de la această rezoluţie nu s-a făcut niciun pas pentru apărarea palestinielor, iar Israelul a continuat distrugerile cu şi mai multă forţă. (Articol de Aybike Eroğlu)
Traducerea: Emel - Birgül Mauki/emauki/rlambru