Războiul din Israel aproape de final. Decizia luată de Netanyahu

Războiul din Israel aproape de final. Decizia luată de Netanyahu Sursa foto: Facebook

Războiul din Israel ar putea fi aproape de final, după ce un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a declarat duminică că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru reducerea tensiunilor din Gaza. Propunerea acordului e venită din partea președintelui SUA  Joe Biden.

Cu toate că reprezentantul Israelului descrie acordul ca fiind imperfect și necesitând mai multă muncă, se pare că totuși l-a convins pe președintele țării, informează Reuters.

Războiul din Israel aproape de final. Decizia luată de Netanyahu

În cadrul unui interviu acordat publicației Sunday Times, Ophir Falk, principalul consilier pe probleme de politică externă al lui Netanyahu, a dezvăluit că propunerea lui Joe Biden este „un acord pe care l-am acceptat - nu este un acord ideal, dar ne dorim foarte mult eliberarea ostaticilor, toți".

„Mai sunt multe detalii de pus la punct", a spus el,  precizând că toate condițiile impuse de Israel nu s-au schimbat, printre acestea fiind și „eliberarea ostaticilor şi distrugerea Hamas ca organizaţie teroristă criminală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încetarea războiului s-ar putea face în trei etape

Vineri, Biden a comunicat mai multe detalii despre ceea ce a caracterizat drept un plan în trei etape prezentat de guvernul Netanyahu pentru a pune capăt războiului.

Joe Biden a explicat că primul pas constă într-un armistițiu și eliberarea unor ostatici ținuți de Hamas. Ulterior, părțile ar negocia o încetare a ostilităților pe termen nelimitat, urmând ca într-o a doua fază să fie eliberați restul prizonierilor. Acest plan sugerează că Hamas ar continua să fie implicat în acordurile progresive mediate de Egipt și Qatar, ceea ce poate genera conflicte în contextul determinării Israelului de a continua campania împotriva grupării islamiste susținute de Iran.

Președintele  SUA a salutat mai multe propuneri de încetare a focului în ultimele luni, fiecare cu un cadru similar cu cel prezentat vineri, însă toate au eșuat. În februarie, el a declarat că Israelul a fost de acord să oprească luptele până la Ramadan, luna sfântă musulmană care a început la 10 martie, dar un astfel de armistițiu nu s-a concretizat.

Principalul impediment a fost insistența Israelului de a discuta doar despre o pauză temporară a luptelor până când Hamas va fi distrus. Cu toate astea nici Hamas nu dă semne că ar renunța. Gruparea susține că va elibera ostaticii doar în cazul în care se va ajunge la o soluție permanentă a conflictului.

Joe Biden, SUA

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce condiții impune Israel pentru încetarea permanentă a focului

Falk a reafirmat poziția lui Netanyahu, afirmând că "nu va exista o încetare permanentă a focului până când nu vor fi îndeplinite toate obiectivele noastre".

Netanyahu se confruntă cu presiunea de a-și menține intact guvernul de coaliție. Doi parteneri de extremă-dreapta amenință că se vor retrage în semn de protest față de orice acord pe care-l consideră că favorizează gruparea Hamas. În schimb, un partener de centru, fostul general Benny Gantz, susține că acordul ar trebui luat în considerare.

În ciuda poziției lui Netanyahu, gruparea Hamas a salutat provizoriu iniţiativa lui Biden.

„Discursul lui Biden a inclus idei pozitive, dar vrem ca acest lucru să se materializeze în cadrul unui acord cuprinzător care să răspundă cererilor noastre", a declarat sâmbătă pentru Al Jazeera Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas.