All Eyes on Rafah, fotografie falsă, realizată de AI. Milioane de oameni au picat în capcană

All Eyes on Rafah, fotografie falsă, realizată de AI. Milioane de oameni au picat în capcanăAll Eyes on Rafah foto realizată de AI sursa: colaj EVZ

O imagine generată de AI despre Rafah, care a devenit virală și a fost distribuită de milioane de oameni, inclusiv de laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai și modelul Gigi Hadid, a stârnit controverse pentru prezentarea nerealistă și idealizată a situației din orașul din Gaza.

Postarea „Toate privirile asupra Rafahului” generată de AI a fost distribuită de peste 40 de milioane de ori doar pe Instagram. A câștigat orice concurs de popularitate. Numai că este realizată exclusiv de Inteligența Artificială, cu elemente nereale. Sloganul și imaginea au erupt pe rețelele sociale după un atac aerian israelian de duminică în apropierea unei tabere de refugiați. Urmat de un incendiu care a ucis 45 de oameni și a rănit alți aproximativ 200.

Imaginea falsă a fost încărcată la începutul acestei săptămâni de activiști pro-palestinieni. Ea prezintă rânduri de corturi organizate ordonat în deșert, întinzându-se până la munți acoperiți de zăpadă. Cu mai multe corturi în centru formând mesajul „Toate privirile asupra Rafah”.

Rafah, o realitate mult mai dură

Deși imaginea generată de AI a fost distribuită de zeci de milioane de ori pe rețelele sociale, aceasta nu reușește să surprindă realitatea. Unui oraș și a locuitorilor săi prinși între ofensiva militară israeliană și teroriștii Hamas care operează în zonele rezidențiale.

Deborah Brown,avocat pentru drepturile digitale în cadrul Human Rights Watch, a declarat că este îngrijorător cât de multă atenție a obținut această fotografie falsă. În comparație cu imaginile reale ale Rafah distrus de război.

„Oamenii care au postat conținut cu adevărat tulburător pentru a crește gradul de conștientizare este cenzurat. În timp ce o foto de media sintetică devine virală, este deranjant,” a declarat Brown pentru Los Angeles Times.

Critici dure

Multe persoane de pe rețelele sociale i-au criticat pe cei care au distribuit imaginea falsă. Inclusiv pe actrița din „Bridgerton” Nicola Coughlan, laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai și modelele Gigi și Bella Hadid. Acuzându-i de activism fals prin partajarea unei imagini „estetic plăcute” în loc să înfrunte realitatea dură.

All Eyes on Rafah

All Eyes on Rafah foto realizată de AI sursa: colaj EVZ

„‘Toate privirile asupra Rafahului, dar iată că este o fotografie generată de AI, astfel încât ochii voștri să nu fie de fapt asupra ei,” a scris un utilizator de Twitter. Altul a scris: „Când a avut Gaza vreodată munți cu zăpadă?!”

Imaginea falsă a Rafah a fost în cele din urmă criticată ca fiind cel mai recent exemplu de „slacktivism,” un termen folosit pentru a descrie cei care susțin o cauză prin intermediul rețelelor sociale cu un efort minim.

O fotografie care nu aduce nimic bun

Josh Kaplan, de la Jewish Chronicle, a criticat trendul „Toate privirile asupra Rafahului”. Ca încă un astfel de trend în care masele participă fără să meargă mai departe. „Ce face de fapt distribuirea unei imagini generate de AI care nu arată nimic din Gaza?” a întrebat Kaplan.

„Postarea ‘Toate privirile asupra Rafah’ este o altă modalitate superficială și leneșă de a spune "îmi pasă". În loc să spună ‘îmi pasă de aducerea conflictului la un sfârșit cu cât mai puține suferințe umane posibil," a scris Kaplan. „Nu spune nimic productiv.”

Pe Instagram, graficul „Toate privirile asupra Rafahului” nu a fost etichetat ca fiind o imagine generată de AI și a fost lăsat să prospere în timp ce peste 1.000 de imagini ale realității sumbre din Gaza au fost repetat cenzurate pe platformă, potrivit unui raport al Human Rights Watch din decembrie anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News