Războiul demonstrează necesitatea eliminării dependenței nedorite - președintele Estoniei, la Summit-ul 3SI

Războiul demonstrează necesitatea eliminării dependenței nedorite - președintele Estoniei, la Summit-ul 3SI Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Estoniei, Alar Karis, a declarat luni, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, de la Riga, că războiul Rusiei demonstrează nevoia de a scăpa de dependența nedorită și de a crea noi legături în energie și transport.

Karis a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat cu claritate necesitatea de a scăpa de dependența nedorită și importanța creării de rute de transport, energie și legături digitale, cu investiții de încredere, au declarat purtătorii de cuvânt ai președintelui, scrie The Baltic Times.

Liderii Inițiativei celor Trei Mări au decis să includă Ucraina în proiectele Inițiativei. Karis a spus că este mulțumit că Ucraina a fost invitată să devină partener al Inițiativei celor Trei Mări.

Referitor la investițiile internaționale în infrastructură, Karis a spus că deficitul global anual va depăși în curând un trilion de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest gol va fi umplut; totuși, odată cu creșterea concurenței între influențele statelor autoritare și cele democratice, se pune întrebarea crucială – cine va umple acest gol și va controla infrastructura?” a notat el.

Este în interesul comun al celor 12 țări care participă la Inițiativa celor Trei Mări să atragă noi investiții de încredere pentru a dezvolta și construi conexiuni de transport, energie și digitale, precum și infrastructură pe axa nord-sud din Europa de Est.

„Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări continuă să fie cel mai mare succes al nostru și instrumentul nostru cel mai practic. O conectivitate mai bună este crucială din perspectiva securității alimentare, energetice și economice și este, de asemenea, baza cooperării militare”, a spus Karis.

Regiunea Mării Baltice are în prezent puține legături cu regiunile Mării Adriatice și Mării Negre, potrivit lui Karis.

„O mai bună conectivitate înseamnă circulația mărfurilor, a turiștilor și a investițiilor”, a spus șeful statului eston. „Adecvarea Inițiativei celor Trei Mări este demonstrată de mai multe state care și-au manifestat un mare interes față de ea. Trebuie să folosim acest interes în cel mai bun mod posibil și să găsim o modalitate de a implica cel mai bine în inițiativă noi state care au aceleași idei, pe termen lung," a spus el.

Președintele a spus că un summit digital este programat să aibă loc la Tallinn în luna octombrie, fiind planificat să promoveze Inițiativa celor Trei Mări, concentrându-se pe crearea de conectivitate prin parteneriate de încredere.

Karis a subliniat importanța implicării investitorilor privați din Statele Unite ale Americii în investițiile din cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

„Parteneriatul strategic al Statelor Unite și decizia de a aloca 300 de milioane de dolari Fondului de investiții al Inițiativei celo Trei Mări reprezintă o contribuție valoroasă la integrarea, comerțul și securitatea transatlantică”, a adăugat el.

O treime din statele din Inițiativa celor Trei Mări sunt direct adiacente Ucrainei.

„Ar trebui să folosim toate modurile posibile pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei”, a spus președintele Estoniei. „Reconstruirea Ucrainei va fi o provocare pentru cooperarea internațională, dar este și o oportunitate de a folosi cât mai bine Inițiativa celor Trei Mări. Trebuie să acordăm Ucrainei statutul de stat candidat la UE - cu siguranță va ajuta la implicarea internațională și a investitorilor transatlantici în efortul de reconstrucție.”

Următorul summit al Inițiativei celor Trei Mări va fi organizat în România, care va coordona și cooperarea dintre țările Inițiativei.

În marja summit-ului, Karis s-a întâlnit cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și cu președintele austriac, Alexander Van der Bellen. Subiectele discutate la întâlniri au inclus acordarea statutului de stat candidat la UE Ucrainei și securitatea europeană.

Un Forum de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări va reuni aproximativ 500 de participanți din zonele Mării Adriatice, Baltice și Negre și din alte părți. Unele dintre cele peste 100 de proiecte ale Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări sunt legate de Ucraina și Moldova. Dintre companiile estoniene, Greenergy, Digital Nation, Căile Ferate Estoniene, GoFore, Timbeter, Citic Telecom CPC, Maksimi, Startup Wise Guys Foundation și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Estonienă și Enterprise Estonia vor participa la forumul de afaceri.