Războiul cognitiv, noua amenințare pentru NATO. Liderii Alianței caută soluții
- Cristian Raducanu
- 6 iulie 2024, 11:49
Europa. NATO va împlinește în luna iulie 75 de ani de la înființare, cu acest prilej Organizația Atlanticului de Nord va organiza un Summit la Washington, unde vor participa delegațiile celor 32 de state membre.
NATO în fața unei noi provocări
Una dintre temele summitului o reprezintă abordarea alianței NATO în fața noilor provocări aduse de conflictele în desfășurare, iar războiul cognitiv reprezintă una dintre ele. Războiul cognitiv presupune manipularea opiniei publice cu ajutorul tehnologiei special concepută pentru acest scop.
Războiul cognitiv a luat amploare odată cu Operațiunea Specială de Eliberare ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022. Altfel spus, statele mebre NATO au misiunea de a identifica instrumentele necesare pentru combaterea răspândirii știrilor false, distribuite și de oamenii Kremlinului pe rețelele de socializare.
Fake News-urile au rolul să alimenteze sentimentele anti-occindentale și să diminueze influența NATO în statele membre. Odată cu dezvoltarea motoarelor de Inteligență Artificială războiul cognitiv a luat o amploare și mai mare.
Ce este războiul cognitiv
Doar că, AI poate funcționa de ambele părți ale baricadei. Pe de o parte actorii statali sau non-statali care au ca obiectiv dezinformarea, iar pe de alta, entitățile care luptă să combată știrile false și manipularea printre care și țările NATO.
Ascensiunea inteligenței artificiale nu înseamnă doar beneficii economice, ci reprezintă și un instrument care poate înclina balanța în favoarea unui stat sau altul. De exemplu, răspândirea știrilor false poate influența alegerile într-un stat democratic.
Rusia a pus deja în practică astfel de dezinformări. Poate cel mai elocvent exemplu este cel în care au apărut articole cu soția președintelui Volodimir Zelenski care și-ar fi cumpărat o mașină în valoare de câteva milioane de dolari.
NATO împlinește 75 de ani de existență
Anul 2024 este un electoral pentru multe state NATO, iar războiul cognitiv poate polariza opinia publică. Astfel capacitatea statului respectiv de a aborda provocările este viciată. La summitul de la Washington, membrii alianței NATO vor încerca să identifice o formulă comună pentru a învinge provocările venite din partea actorilor care urmăresc destabilizarea și decredibilizarea instituțiilor occidentale.
Experții în securitate sunt de părere că NATO trebuie să pună bazele unei noi doctrine de apărare colectivă. Dar care să acționeze pe partea informațională, astfel încât societățile occidentale să fie protejate în fața dezinformării.
Primul pas pe care îl poate face NATO, susțin analiștii, în combaterea războiului cognitiv constă în dezvoltarea capacităților de analiză. În al doilea rând, Alianța ar trebui să investească în instrumentele de informații cu sursă deschisă (OSINT).
În al treilea rând, blocul politico-militar trebui să dezvolte colaborări cu rețelele de tehnologie pentru dezvoltarea expertizei necesare pentru identificarea și combaterea campaniilor de fake-news.