Rusia amenință NATO. Situație incendiară în Marea Neagră

Rusia amenință NATO. Situație incendiară în Marea Neagră Drone Sursa foto: Pixabay

Rusia nu vede cu ochi buni prezența forțelor NATO în zona Mării Negre. Moscova consideră că această regiune maritimă face parte din sfera sa de influență. Drept care lansează o serie de amenințări directe la adresa alianței în contextul intensificării misiunilor aeriene cu drone de cercetare.

Moscova consideră că ajutorul militar și informațional oferit Kievului au transformat Statele Unite şi pe aliații NATO din regiune, în părți implicate în război.

Rusia nu vede cu ochi buni dronele americane

Moscova a reacționat la ceea ce consideră a fi o „intensificare” a zborurilor dronelor militare americane la Marea Neagră. Rusia a reacționat la câteva zile după un atac ucrainean care a vizat instalații militare din Crimeea. Moscova nu vede cu ochi buni ajutorul militar și informațional acordat Kievului.

Misiunile dronelor americane din Marea Neagră sunt de natură să crească riscul unor incidente, în spațiul aerian, cu avioane rusești. Rusia a avertizat, prin Ministerul Apărării, cu privire la o eventuală ripostă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major general să prezinte propuneri de „răspuns prompt” la „provocările” din partea dronelor strategice americane. Anunțul a fost făcut de biroul de presă al Ministerului Apărării de la Moscova. Potrivit sursei citate, dronele americane servesc la recunoașterea și stabilirea unor ținte care sunt lovite cu armamentul de precizie furnizat de Occident.

Rusia susține că a crescut activitatea în Marea Neagră din partea dronelor americane. Acest lucru, consideră oficialii moscoviți, arată implicarea Statelor Unite şi a NATO în conflictul din Ucraina.

Explozie în Crimeea

Explozii în Crimeea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenințări directe la adresa Occidentului

Rusia a ameninţat Statele Unite cu represalii după un atac ucrainean în Crimeea anexată în 2014. Loviturile cu arme de înaltă precizie occidentale au vizat mai multe instalații militare. Crimeea este considerată o bază militară din care sunt lansate atacuri asupra Ucrainei.

Atacul reclamat vine după ce statele occidentale au refuzat, multă vreme, să permită Ucrainei să folosească armele primite pentru a lovi în Rusia. Liderii occidentali s-au temut că războiul va escalada. Însă, în ultima vreme americanii și europenii au autorizat Ucraina, în anumite condiţii, să lovească teritoriul rus. Atacurile sunt permise doar în vederea distrugerii instalaţiilor şi sistemelor folosite în bombardarea Ucrainei.

Rusia reclamă că atacurile cu rachete de tip ATACMS, cu rază lungă de acțiune nu pot fi desfășurate de Ucraina decât cu ajuttor, tehnologii și informații colectate de Statele Unite.

Atacurile ucrainene vizează autorităţile ocupaţiei instalate de Moscova la Sevastopol, dar și sediul Flotei ruse la Marea Neagră.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EvZ

Rusia amenință cu represalii

La începutul lunii iunie, Vladimir Putin evoca represalii şi ameninţa să livreze armament echivalent unor inamici ai Occidentului. El spunea că astfel va lovi în interesele statelor vestice în alte regiuni ale lumii.

Flota rusă dispune la Marea Neagră de o superioritate numerică, dar a pierdut numeroase nave în ultimii doi ani. Mai multe nave au fost lovite cu drone navale, lansate de Kiev cu succes.

Armata ucraineană a respins navele ruseşti de război şi a restabilit un culoar maritim pentru a-şi exporta cerealele. Forțele Kievului încearcă să atace importantul dispozitiv militar din Crimeea, baza din spatele frontului în efortul de război rus.

Revista presei
Ghidul suprem Yin Yang