Război în Ucraina, ziua 666. Rusia, acuzată că folosește gaze interzise pe front

Război în Ucraina, ziua 666. Rusia, acuzată că folosește gaze interzise pe front Sursa foto: Twitter

Pe măsură ce iarna se instalează Rusia presează apărarea ucraineană aflată în dificultate. Militarii din forțele Kievului au povestit că sunt atacați cu o substanță terifiantă, gazul CS, care le provoacă mari probleme. Gazul este foarte caustic și inflamabil, afectând respirația soldaților și declanșând, în același timp incendii.

Război în Ucraina, ziua 666. Soldații ucraineni care luptă în tranșee susțin că sunt atacați cu gazul CS, un gaz caustic și inflamabil. Pe măsură ce iarna se instalează Rusia presează apărarea ucraineană aflată în dificultate. Trupele ucrainene au povestit la CNN despre experiențele lor, raportând o creștere recentă a utilizării gazelor lacrimogene. Acestea sunt lansate de dronele rusești în tranșee.

„La început am văzut fum. Am fugit din tranșee și gazul a luat foc brusc. Tranșeele erau în flăcări. Acest gaz arde, te orbește, nu poți respira, îți coboară imediat pe gât. N-am avut nici măcar o secundă la dispoziție”, a declarat un soldat ucrainean.

Un medic militar a declarat că nouă incidente separate de folosire a acestei arme de către ruși au fost înregistrate recent în jurul orașului Orihiv. Medicul militar a relatat pentru CNN că un gaz caustic și inflamabil a fost aruncat din drone asupra tranșeelor ucrainene, provocând o victimă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Folosirea unor astfel de gaze în teatre de război este interzisă de Convenția ONU privind Armele Chimice.

Război în Ucraina, ziua 666

Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de 37,3 miliarde de dolari pentru menţinerea stabilităţii financiare. Estimarea aparține Fondului Monetar Internaţional (FMI) și a fost dată publicității de Ministerul ucrainean de Finanţe, relatează agenţia EFE. Sosirea „la timp” a ajutorului financiar oferit de partenerii internaţionali este „vitală” pentru a menţine economia țării. Aceasta în vreme ce țara luptă contra agresorilor ruși, a subliniat ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko.

Ucraina încheie anul 2023 într-o stare de incertitudine cu privire la ajutorul financiar promis de SUA şi UE. În SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei este blocat de republicani. Aceștia cer, în schimbul aprobării lui, sporirea măsurilor împotriva migraţiei ilegale.

În acest timp, nici UE nu a reuşit să aprobe un nou ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro. Opoziția a venit din partea Ungariei, dar discuţiile vor continua pe 1 februarie.

Maia Sandu

Maia Sandu / Sursa foto: Arhiva EvZ

Moldova se retrage din CSI

Republica Moldova intenţionează să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Termenul limită propus este finalul anului 2024. Anunțul a fost făcut de preşedinta Comisiei de politică externă a parlamentului de la Chişinău, Doina Gherman.

„Ne-am stabilit ca obiectiv să încheiem totul până la sfârşitul lui 2024 (...) Aceasta nu înseamnă că nu vor fi mici întârzieri, dar, în cea mai mare parte, aproape toate evaluările ministerelor individuale arată că suntem în stadiul final”, a spus Doina Gherman.

Republica Moldova şi-a diminuat implicarea în cadrul CSI de când Rusia a invadat Ucraina. Guvernul de la Chişinău a denunţat deja zeci de acorduri cu această organizaţie. Iar luna trecută Moldova a anunțat că nu-şi va mai plăti contribuţia în cadrul CSI.

Război în Ucraina ziua 666. Depozit al Crucii Roșii distrus

Un depozit al Crucii Roșii din orașul Herson a fost distrus în urma unui bombardament rusesc. Anunțul a fost făcut de organizația internațională. În clădire erau depozitate ajutoare umanitare.

Anterior în cursul zilei, Serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență a anunțat că asupra orașului Herson a fost lansat un atac de amploare, care a avariat o „instalație de infrastructură critică”, o școală, un oficiu poștal și un depozit.

Ucraina a atacat instalații militare în Crimeea

Centrul pentru comunicații spațiale cu rază lungă de acțiune al Forțelor Aerospațiale Ruse și unitatea militară nr. 28735 au fost atacate în Crimeea. Informația a fost prezentată de publicația rusă ASTRA. Potrivit sursei citate, au avut loc două atacuri simultane în peninsulă.

Primul a avut loc în jurul orei 4:00 dimineața, în apropiere de Alușta. Au fost cel puțin trei atacuri la unitatea militară în care își are sediul Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

„Atacul a fost efectuat de o dronă. Un ofițer FSB a fost rănit, iar o antenă de comunicații prin satelit a fost avariată”, se arată în comunicat.

Al doilea atac a avut loc în jurul orei cinci dimineața. Anterior, rachete Storm Shadow au lovit Centrul pentru comunicații spațiale cu rază lungă de acțiune din satul Vitino. Un echipament militar a fost avariat, dar nimeni nu a fost rănit.

Exploziile în peninsula ocupată fost auzite, după miezul nopții, în Perevalni, unde este staționată Brigada 126 de apărare de coastă a Flotei Mării Negre.