Război în Ucraina, ziua 567. Bază rusească de drone, ținta unui atac ucrainean

Război în Ucraina, ziua 567. Bază rusească de drone, ținta unui atac ucrainean Presa rusă de stat publică informații catalogate ca „false” despre trupele ruse. Sursa foto: Facebook

Luni, trupele ucrainene au lansat un atac reușit asupra unei baze rusești de operare a dronelor Zala și Lancet, conform comunicatului emis marți de Direcția de Comunicare Strategică a forțelor armate.

Război în Ucraina, ziua 567. Baza se află în localitatea Luhanske, din regiunea Donețk, controlată de forțele ruse. Forțele armate ucrainene nu au oferit detalii referitoare la numărul soldaților ruși decedați sau la cantitatea de drone anihilate.

Război în Ucraina. Atac cu drone și asupra orașului Enerhodar

Trupele ucrainene au inițiat un alt atac aerian asupra localității Enerhodar, conform informațiilor furnizate de Serviciul de Informații al Apărării Ucrainene. Aceasta e sub control rusesc, situată în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

Kievul a confirmat că o dronă a vizat un edificiu utilizat de forțele ocupante ca centru de eliberare a pașapoartelor. Alte două puncte cu prezență militară rusă au fost, de asemenea, țintite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful ROSATOM, Aleksei Lihaciov, a spus că şase drone au fost lansate asupra Energodar şi că toate au fost distruse.

Oraşul se află pe un teritoriu din sud-estul Ucrainei deţinut de Rusia. Care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în urmă cu peste 18 luni.

Un edificiu din Energodar, unde se acordă în prezent pașapoarte rusești, și două puncte în care erau prezente aproximativ 12 ofițeri ruși, au fost atacate. Un centru de radiocomunicații a fost „dizabilitat”, a menționat GUR.

Călătoria rară a lui Kim Jong Un în Rusia

Trenul fortificat al lui Kim Jong Un a sosit în Rusia, pregătindu-se pentru participarea liderului nord-coreean la discuții cu Vladimir Putin.

Această întâlnire este considerată un pas important, conform specialiștilor. Reunind astfel două figuri marcante care se confruntă cu izolarea crescândă la nivel global.

Vizita lui Kim pe teritoriul rusesc semnalează o deplasare rară în străinătate pentru conducătorul unei dintre cele mai închise țări din lume. Fiind și primul său drum peste hotare de când a izbucnit pandemia de Covid-19. În acel moment Coreea de Nord și-a sigilat granițele.

Din momentul în care a devenit lider în 2011, Kim a făcut doar zece vizite în străinătate. În 2018 și 2019, majoritatea în contextul discuțiilor privind arsenalul nuclear și proiectele de rachete ale Coreei de Nord.

Război în Ucraina

Război Ucraina. Sursa foto: Arhiva EVZ

G7 condamnă „alegerile de fațadă” desfășurate în teritoriile ucrainene ocupate

Miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte (G7), au condamnat „în mod neechivoc” organizarea „alegerilor de fațadă” desfășurate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate peste weekend, conform unei declarații publicate marți pe site-ul guvernului Marii Britanii.

Din G7 fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene.

„Aceste „alegeri” de fațadă reprezintă o încălcare suplimentară a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a Cartei ONU”, se menționează în declarație.

Rusia nu are nicio bază legitimă pentru astfel de acțiuni pe teritoriul Ucrainei. „Alegerile” de fațadă sunt un exercițiu de propagandă menit să legitimeze anexarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean”, se mai arată în comunicat.

Ucraina afirmă că navele rusești nu pot opera într-o parte a Mării Negre

Flota rusă din Marea Neagră nu mai poate opera în zona din jurul platformelor de foraj din apropierea Crimeei pe care ucrainenii le-au preluat la începutul acestei săptămâni, conform Marinei Ucrainene.

Platformele sunt cunoscute sub numele de Turnurile Boyko.

„Încă există o amenințare din aer în zona în care aceste turnuri sunt situate, deoarece aviația rusească își continuă prezența acolo”, a declarat Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene.