Război în Ucraina, ziua 562. Ucraina exportă cereale prin Croația

Război în Ucraina, ziua 562. Ucraina exportă cereale prin Croația Sursa foto: Twitter

Război în Ucraina, ziua 562. Rusia și Ucraina continuă să se atace cu drone kamikaze, provocându-și distrugeri reciproce. Atacurile asupra infrastructurii portuare de la Dunăre au loc aproape zilnic. Pe de altă parte, trupele Kievului lansează drone explozive asupra unor orașe din Rusia. Din cauza atacurilor cu drone ucrainene, administrația din Kursk a anulat sărbătorile de ziua orașului. Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate de la Marea Adriatică.

Război în Ucraina. Dronele ucigașe par să fi devenit armele preferate ale armatelor ruse și ucrainene. Mai ieftine decât rachetele, capabile să provoace distrugeri mari, acestea sunt folosite pe scară largă de ambele tabere.

În vreme ce Rusia bombardează cu regularitate, zi de zi, porturile ucrainene de la Dunăre, Kievul ripostează. Dronele ucrainene au devenit ceva obișnuit pe cerul Moscovei, capitala Rusiei. De asemenea, mai multe orașe din diferite regiuni ruse sunt supuse bombardamentelor.

În acest context, al atacurilor reciproce, administrația din Kursk a decis să anuleze sărbătorile anuale dedicate zilei orașului. Oficialii ruși și-au motivate decizia invocând apropierea de granița cu Ucraina. Informația a fost prezentată de primarul orașului, într-o postare pe Telegram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această decizie vine pe fondul atacurilor frecvente ale dronelor ucrainene asupra orașului Kursk și a regiunii cu același nume.

Ucraina exportă cereale prin Croația

Război în Ucraina. Kievul a început să exporte cereale prin porturile maritime croate de la Marea Adriatică. Prin această decizie, Kievul dorește să-și lărgească rutele de export. Măsura este necesară în condițiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate. Informația a fost confirmată de un oficial ucrainean de rang înalt citat de Reuters.

Ucraina a fost obligată să caute rute alternative după invazia Rusiei de anul trecut şi după decizia Moscovei de a se retrage din acordul pentru cereale.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina şi Croaţia au convenit asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale. Oficialul de la Kiev a făcut o vizită la Zagreb în urmă cu câteva săptămâni

„Cerealele ucrainene au fost deja exportate prin porturile croate. Suntem recunoscători pentru această posibilitate. Deşi este o rută comercială de nişă, aceasta este deja populară. (…) Credem că această rută logistică va juca un rol important în comerţul bilateral dintre ţările noastre chiar şi după război”, a declarat prim-vicepremierul Iulia Svîrîdenko.

Fortificațiile care au pus probleme contraofensivei

Un fost comandant de companie din cadrul Batalionului Aidar al Ucrainei, Evhen Dîkîi, a comparat fortificațiile formate din faimoșii „dinți de dragon” cu piramidele energetice. El a spus că aceștia nu pun probleme trupelor Kievului. Sunt total inutili în apărare. Altele sunt elementele defensive care au încetinit trupele ucrainene, relatează Insider.

„Să începem cu lucrurile amuzante, printre ele se numără așa-zișii «dinți de dragon». Cred că toată lumea a văzut deja fotografii sau înregistrări video [cu aceștia]”, a declarat el.

Ofițerul ucrainean a acordat un interviu revistei The New Voice of Ukraine. El a vorbit despre aceste „blocuri albe piramidale care, în mintea rușilor, trebuiau să oprească tancurile noastre cumva”.

„Motivul pentru care aceste piramide au fost construite este, sincer să fiu, un mister pentru mine. Singura explicație rațională este că cineva a furat de la buget. Fiindcă ele sunt complet inutile când vine vorba de oprirea tancurilor”, a spus Dîkîi.

El a comparat aceste fortificații cu așa-zisele piramide energetice care trebuiau să protejeze împotriva energiilor negative.

„Dacă vă amintiți, în urmă cu poate câțiva ani era la modă să pui pe masă așa-zise piramide energetice, care trebuiau să protejeze împotriva energiilor negative. Folosirea acestor piramide de beton este exact la fel”, a adăugat fostul comandant ucrainean.

Militarul a precizat că ofensiva împotriva ocupanților ruși a întâmpinat probleme din cauza celorlalte elemente ale liniilor defensive. În primul rând a făcut referire la câmpul de mine, poate cel mai mare din istorie.

Război în Ucraina. Ce se întâmplă în Belarus

Trupele ruse sunt epuizate și insuficiente pentru a lansa un atac din Belarus. Un oficial ucrainean a declarat că situația de la începutul invaziei din 24 februarie 2022 nu s-ar mai putea repeta acum. Rusia şi-a mutat majoritatea unităţilor din Belarus în alte zone. Astfel că nu mai dispune de suficiente forţe terestre pentru o ofensivă de pe teritoriul aliatului său.

Rusia nu are un grup de atac necesar pe teritoriul Belarusului care să fie pregătit şi capabil să invadeze teritoriul Ucrainei”, a declarat Andrii Demcenko.

Acesta este purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina și a susținut un briefing la Kiev. El a precizat că Rusia a retras unitățile pe care le-a instruit în Belarus. Iar acum nici o altă structură militară nu se mai află desfăurată acolo.

Demcenko a mai declarat că Rusia bombardează în mod regulat regiunile ucrainene Cernihiv, Sumî şi Harkov. Aceste regiuni se află la est de Belarus, de-a lungul graniţei de nord a Ucrainei cu Rusia.

Aici „inamicul încearcă, de asemenea, să folosească grupuri de sabotaj şi de recunoaştere pentru a încerca să pătrundă pe teritoriul Ucrainei”.

„Cele mai multe dintre aceste încercări sunt înregistrate în regiunea Sumî”, a precizat el.

Unii analişti independenţi sunt de părere că Rusia a mutat unităţile din Belarus pe frontul din nord-estul Ucrainei. Acestea operează între oraşul asediat Kupiansk şi oraşul învecinat Kreminna. Belarus este unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Rusiei. Minskul a permis ca invazia împotriva Ucrainei să fie lansate de pe teritoriul său, în februarie 2022.