Evenimentul Zilei > International > „Război” pentru Gibraltar. Marea Britanie și Spania sunt la cuțite, după Brexit
„Război” pentru Gibraltar. Marea Britanie și Spania sunt la cuțite, după Brexit

„Război” pentru Gibraltar. Marea Britanie și Spania sunt la cuțite, după Brexit

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a reînviat multe dintre diferendele istorice dintre Regatul Unit și țările europene. Deși a pierdut Gibraltarul încă din 1713 prin Tratatul de la Utrecht, spaniolii au și astăzi revendicări în ceea ce privește acest teritoriu britanic de peste mări.

Gibraltarul nu are decât 6,7 kilometri pătrați și o populație de 32 000 de locuitori. Cu toate astea, dată fiind importanța lui strategică, acest mic teritoriu înveninează serios relațiile dintre Marea Britanie și Spania.
. După ce Marea Britanie a părăsit UE, Gibraltar a fost de acord să aplice „substanțial” aceleași taxe și măsuri de politică comercială ca și blocul comunitar.

Spaniolii vor o revanșă istorică

Comisia Europeană a publicat o propunere de 26 de pagini orientativă pentru negociatorii UE la sfârșitul lunii iulie. Această propunere trebuie însă aprobată de Consiliul European înainte ca negocierile să poată începe. Proiectul a stârnit însă indignare în Marea Britanie, deoarece sugerează că polițiștii de frontieră spanioli ar putea fi dislocați în regiune pentru prima dată după mai mult de 300 de ani.
Presa britanică susține că UE nu ia în consideare acordul provizoriu încheiat între guvernele britanic și spaniol anul trecut cu privire la viitorul post-Brexit al Gibraltarului.

Spania vrea să forțeze mâna UE

Luni, în timpul unei întâlniri între ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, și omologul său sloven Anze Logar, statutul Gibraltarului a fost luat în discuție.

„Acordul final trebuie să aibă aprobarea prealabilă a Spaniei și vă pot asigura că țara noastră va accepta doar un acord care să ne protejeze în mod adecvat interesele și poziția noastră cu privire la suveranitate”, a declarat ministrul spaniol.

Britanicii spun că nu vor ceda niciun milimetru

Replica a venit din partea unui fost ministru șel al Gibraltarului. Sir Joseph John Bossano a promis că nu va ceda Spaniei „un milimetru” din Gibraltar, condamnând orice încercare a Madridului de a se folosi de Brexit pentru a-și extinde suveranitatea. „Gibraltarul va fi spaniol peste cadavrul meu- și, ca luptător pentru libertate, mai am încă mulți ani în care pot să lupt”.

Dezbaterea privind Gibraltarul a inflamat și publicul din Marea Britanie. Cititorii ziarului Daily Express nu s-au sfiit să acuze Spania.
„Ca Spania să preia pur și simplu Gibraltar fără acordul poporului ar fi o declarație de război”, a scris un internaut. Altul a apreciat c „spaniolii doresc să răstoarne unilateral un tratat internațional”. Alții au evocat posibilitatea unei rezolvări a litigiului pe calea armelor, ca în cazul disputei cu Argentina pentru insulele Falkland. „Marea Britanie este responsabilă pentru apărarea teritoriilor britanice de peste mări și, prin urmare, în cazul în care se va ajunge acolo, Marina Regală va avea ultimul cuvânt”.