A fost mai curând o expediție punitivă a cecenilor ca urmare a agresiunii asupra unui tânăr de 16 ani din comunitatea lor, notează lepoint.fr. Conform unor surse, traficanții de droguri i-ar fi băgat în gură adolescentului țeava unei arme și l-ar fi amenințat că-i zboară creierii.

Cecenii nu sunt, însă, oamenii care rabdă asemenea umilințe.  În aceeași seară, aproape o sută de persoane mascate au năvălit în Dijon și au preluat străzile adiacente prefecturii. S-au îndreptat spre un local în care se fuma narghilea  și au rănit trei persoane, inclusiv pe manager, care a fost evacuat de pompieri. Când a venit poliția ,atacatorii s-au liniștit rapid.

Le-au spus oamenilor legii că nu vor să lupte cu ei. „Au avut un caz de soluționat și vor pleca apoi”. Unii dintre ei au explicat că a fost vorba despre „o expediție punitivă”. Martorii spun că mulți  dintre ei erau înarmați, inclusiv cu o pușcă și un Kalashnikov.

În loc să se retragă, cecenii s-au dus spre cartierul Les Grésilles, unde au atacat mai multe persoane. Aproape  o duzină de răniți s-au prezentat în următoarele ore la camera de urgență

A doua zi, sâmbătă, a avut loc revanșa. Potrivit unor surse apropiate anchetei, maghrebienii din Les Grésilles au plecat în căutarea unui prieten al victimei pe care o atacaseră vineri.. Mai târziu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc un schimb de focuri în care o persoană a fost rănită grav.

În aceeași  noapte, cecenii s-au dus din nou în cartierul Grésilles . Poliția a numărat peste 170 de persoane de partea „cecenă”, Caucazienii nu erau înarmați. Ba, mai mult,  păreau să se supună unui lider care îi instruise să nu atace poliția.

E vorba,din câte se pare, de un conflict mult mai amplu între cele două comunități, La Nisa, care se află la sute de kilometri de Dijon, au avut loc de asemenea  confruntări între ceceni și  nord africani. Doi bărbați au fost răniți grav, iar poliția a făcut 45 de arestări. Unele surse vorbesc despre lupte legate de controlul pieței de stupefiante din raionul Ariane. O anchetă a fost deschisă de procurorul de la Nisa.