Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Război pe față între sindicat și manager la Filarmonica Banatul. Gârboni: ”Nu voi încuraja chiulul”

Foto: Adrian Pîclișan
Autor: | | 0 Comentarii | 690 Vizualizari

Situație fără precedent într-o instituție publică din Romțnia. La Filarmonica Banatul parte din orchestră refuză să cânte, fiind în grevă, pe motiv că nu există semnat un contract colectiv de muncă. În realitate, chiar sindicaliștii aflați în grevă au solicitat oprirea negocierilor pentru contract, iar apoi au reclamat managerul instituției. De doi ani, Curtea de conturi, Corpul de control al primarului, oficialii ITM au controlat Fialrmonica Banatului și au constatat că nicio așa-zisă problemă reclamată nu se susține. Există, pe numele instituției, deschise nu mai puțin de 400 de procese deschise, pe care inițiatorii le-au pierdut în cea mai mare parte. Vinerea trecută, lucrurile aproape au scăpat de subv control, orchestra refuzând să urce pe scenă și să concerteze.

Săptămâna trecută, vineri, o parte din orchestră a refuzat să cânte la concertul săptămânal, publicul fiind trimis la plimbare, timp de o oră. ”Greva declanşată de o parte a angajaţilor Filarmonicii (62 persoane) din totalul de 191 de salariaţi, este “ zice-se”, pentru lipsa Contractului Colectiv de Muncă, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator și angajați. Dar nu conducerea Filarmonicii Banatul a întrerupt negocierile, ci chiar sindicatul. De un an de zile, sindicatul s-a retras unilateral din negocieri, dând vina pe conducerea Filarmonicii, că nu pune la dispozitie diferite contracte (n.r. unele pentru ptrestații în afara Timioșoareiu, inclusiv în străinătate, altele privind artiști care au susținut spectacole în sala filarmonicii, inclusiv contractul de management al directorului general)”, explică directorul instituției, Ioan Coriolan Gârboni, care a pus la dispoziția presei și un facsimil cu solicitarea sindicaliștilor.

Toate aceste contracte invocate de sindicat au fost verificate de către Curtea ce Conturi, Corpul de Control al Primarului şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, fiind declarate legale. ”Acest sindicat, se crede un fel de supra-control, care vrea să verifice tot (din ultimii 3 ani), de la facturi de încălzire, electricitate, salarii (care sunt confidenţiale), contracte licitate pe SEAP, contracte intre parteneri privati şi alte informaţii care nu intra în atribuţiile sindicale, nicăieri în lume”, mai spune Gârboni.

Condica de prezență, mărul discordiei

Care e problma? Neînțelegerile au început acum doi ani când la Filarmonica Banatul a fost instituită, așa cum prevedea legea, o condică de prezență, iar unii dintre componenții orchestrei au considerat că e injust să trebuiască să ajungă zilnic la serviciu (pentru repetiții) din moment ce cântă doar o dată pe săptămână. Conform datelor făcute publice de conducerea Filarmonicii Banatul, în periuoada 1 ianuarie – 1 iulie 2018, cinci dintre cei mai vocali sindicaliști au absentat, fiecare, de la aproape jumătate din concertele susținute de instituție. ”Pentru corecta informare a opiniei publice timișorene și a publicului Filarmonicii Banatul, trebuie să vă spun că de când s-a introdus condica de prezență obligatorie, liderii de sindicat au făcut, în cei doi ani, tot ce a fost posibil pentru a denigra conducerea instituției. Au fost 17 reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, toate soluționate în favoarea filarmonicii. La fel, Corpul de Contrul al Primarului, care a investigat inclusiv reclamații anonime transmise din instituție, constată că nu existp nicio încălcare a legii”, mai arată Gârboni.

Ioan Coriolan Gârboni conduce Filarmonica Banatul de 12 ani, timp în care a avut nouă evaluari anuale de activitate de nota 10. Anul trecut a fost numit ”Managerul anului” de revista Uniunii Compozitorilor din România.

Anul trecut, în septembrie, EVZ relata cum instituția muzicală bănățeană a ajuns de râsul lumii la un restaurant unde, un instrumentist beat a făcut scandal, fiind nevoie de intervenția poliției. Asta după ce, în aceeași perioadă, un concert susținut în cadrul Festivalului George Enescu și transmis în direct la radio a trebuit amânat pentru că orchestra nu era completă la orta stabilită.

UPDATE. Războiul dintre conducerea Filarmonicii Banatul și sindicatul instituției continuă. Reprezentanții angajaților au transmis, vineri, un pounct de vedere la cele semnalate anterior, de manager. Astfel, sindicaliștii susțin că greva de vinerea trecută a fost stabilită legal, printr-o decizie luată în mod democratic în rândul organizației, cu 50% + 1 voturi.

”Se prezintă, în mod tendențios, doar o mică parte dintr-un proces verbal al unei ședințe, din 2017. Ultima încercare de negociere, deasemenea sortită eșecului, (motivul fiind lipsă “domiei sale” de la ședințele de negociere ) care a avut loc în iunie 2018, declanșarea grevei fiind programată în octombrie 2018, deci nu are nici o legătură cu actul prezentat. În poză pe care, de asemenea, domnul Director o publică ( apropo de confidențialitatea proceselor verbale ), se poate vedea că toate acestea sunt ulterioare anului 2015, anul ultimului control al Curții de Conturi la Filarmonică “Banatul”. Contractul de management al directorului, citez: contract al părților care este confidențial, am încheiat citatul, este publicat pe site-ul primăriei, acest lucru fiind obligatoriu pentru o instituție publică. În al doilea rând, relevanța contractelor de turneu este crucială pentru semnarea CCM deoarece acolo se prevăd condițiile în care angajații își desfășoară activitatea cât și felul în care sunt remunerați sau nu pentru actul artistic., Corpul de Control al Primarului cât și Primarul personal făcând referire clară la transparența totală. Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art 5, prevede că : “fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu informațiile de interes public””, transmit sindicaliștii. Aceștia îl acuză pe director că ar fi încălcat legislația europeană cu privire la datele cu caracter personal: ”foarte colorat, domnul Director,încălcând flagrant legea Europeană din mai 2018 cu privire la protecția datelor cu caracter personal, ne prezintă un tabel al, citez: unor lideri de sindicat, am încheiat citatul. Din persoanele enumerate acolo doar 2 au funcții în biroul executiv, restul fiind doar membri simpli. Ne vedem nevoiți să precizăm că activitatea artiștilor filarmonicii nu se rezumă doar la concertele săptămânale de la sediu. Ea mai cuprinde atât recitalurile și concertele de cameră, festivaluri ( vezi festivalul de Muzică Veche, sau turneul cu Orestia, care au loc chiar în aceste zile), colaborarile cu Casă de Cultură sau alte instituții sau filarmonici etc., cât și repetițiile sau studiul necesar acestor performanțe. Pe de altă parte fără să fim malițioși, direcțiunea este cea care organizează activitatea în filarmonică, decide programul care se va cântă și implicit numărul de artiști care urcă pe scenă, cu alte cuvinte,” ne da de lucru”. Mai pe înțelesul publicului larg precizăm că toți artiștii semnează, zilnic condică de prezența, indiferent dacă, în săptămâna respectivă, vor fi incluși în concertul săptămânal sau nu. Cu rea credința domnul director a uitat să precizeze acest lucru”. Sindicaliștii mai afirmă și că salariile instrumentiștilor nu ajung la sumele avansate de director, ci se situează între 1500 și 2800 de lei.

”Deși în articolul sus numit Directorul spune ca cele așa zise 17 reclamații făcute către ITM, toate au fost rezolvate în favoarea filarmonicii, în ultima ședința de informare, pe care acesta a făcut-o cu toți angajații instituției, a declarat că a fost amendat de ITM. Inexistentă Contractului Colectiv de Muncă, a Regulamentului de Ordine Interioară cât și a Regulamentului de Organizare și Funcționare fiind unele dintre marile probleme pe care le sesizează și Corpul de Control al Primarului. În ceea ce privește condică de prezența, Directorul se teme pentru libertatea și averea să. Am vrea să menționam pentru orcine cunoaște cât de puțin legea, că acestea îi sunt în pericol doar pentru fapte de natură penală, ori dacă se știe curăț din acest punct de vedere, poate să stea liniștit. Cu privire la înregistrările din ședințe publice, acestea sunt qvazi obligatorii. (…) Cerem în continuare sprijinul publicului nostru. Rugăm totodată că autoritățile să se implice în rezolvarea tuturor problemelor pe care le avem”, au mai transmis reprezentanții sindicatului.

Ei sunt romanii care au PENSII COLOSALE! Pensionarii acestia iau 17.933 de lei LUNAR

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI