Război pe față între sindicat și manager la Filarmonica Banatul. Gârboni: ”Nu voi încuraja chiulul”

Război pe față între sindicat și manager la Filarmonica Banatul. Gârboni: ”Nu voi încuraja chiulul”

Situație fără precedent într-o instituție publică din Romțnia. La Filarmonica Banatul parte din orchestră refuză să cânte, fiind în grevă, pe motiv că nu există semnat un contract colectiv de muncă. În realitate, chiar sindicaliștii aflați în grevă au solicitat oprirea negocierilor pentru contract, iar apoi au reclamat managerul instituției. De doi ani, Curtea de conturi, Corpul de control al primarului, oficialii ITM au controlat Fialrmonica Banatului și au constatat că nicio așa-zisă problemă reclamată nu se susține. Există, pe numele instituției, deschise nu mai puțin de 400 de procese deschise, pe care inițiatorii le-au pierdut în cea mai mare parte. Vinerea trecută, lucrurile aproape au scăpat de subv control, orchestra refuzând să urce pe scenă și să concerteze.

Săptămâna trecută, vineri, o parte din orchestră a refuzat să cânte la concertul săptămânal, publicul fiind trimis la plimbare, timp de o oră. ”Greva declanşată de o parte a angajaţilor Filarmonicii (62 persoane) din totalul de 191 de salariaţi, este “ zice-se”, pentru lipsa Contractului Colectiv de Muncă, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator și angajați. Dar nu conducerea Filarmonicii Banatul a întrerupt negocierile, ci chiar sindicatul. De un an de zile, sindicatul s-a retras unilateral din negocieri, dând vina pe conducerea Filarmonicii, că nu pune la dispozitie diferite contracte (n.r. unele pentru ptrestații în afara Timioșoareiu, inclusiv în străinătate, altele privind artiști care au susținut spectacole în sala filarmonicii, inclusiv contractul de management al directorului general)”, explică directorul instituției, Ioan Coriolan Gârboni, care a pus la dispoziția presei și un facsimil cu solicitarea sindicaliștilor.

Toate aceste contracte invocate de sindicat au fost verificate de către Curtea ce Conturi, Corpul de Control al Primarului şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, fiind declarate legale. ”Acest sindicat, se crede un fel de supra-control, care vrea să verifice tot (din ultimii 3 ani), de la facturi de încălzire, electricitate, salarii (care sunt confidenţiale), contracte licitate pe SEAP, contracte intre parteneri privati şi alte informaţii care nu intra în atribuţiile sindicale, nicăieri în lume”, mai spune Gârboni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condica de prezență, mărul discordiei

Care e problma? Neînțelegerile au început acum doi ani când la Filarmonica Banatul a fost instituită, așa cum prevedea legea, o condică de prezență, iar unii dintre componenții orchestrei au  considerat că e injust să trebuiască să ajungă zilnic la serviciu (pentru repetiții) din moment ce cântă doar o dată pe săptămână. Conform datelor făcute publice de conducerea Filarmonicii Banatul, în periuoada 1 ianuarie – 1 iulie 2018, cinci dintre cei mai vocali sindicaliști au absentat, fiecare, de la aproape jumătate din concertele susținute de instituție. ”Pentru corecta informare a opiniei publice timișorene și a publicului Filarmonicii Banatul, trebuie să vă spun că de când s-a introdus condica de prezență obligatorie,  liderii de sindicat au făcut, în cei doi ani, tot ce a fost posibil pentru a denigra conducerea instituției. Au fost 17 reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, toate soluționate în favoarea filarmonicii. La fel,  Corpul de Contrul al Primarului, care a investigat inclusiv reclamații anonime transmise din instituție, constată că nu existp nicio încălcare a legii”, mai arată Gârboni.

Ioan Coriolan Gârboni conduce Filarmonica Banatul de 12 ani, timp în care a avut nouă  evaluari anuale  de activitate de nota 10. Anul trecut a fost numit ”Managerul anului” de revista Uniunii Compozitorilor din România.

Anul trecut, în septembrie, EVZ relata cum  instituția muzicală bănățeană a ajuns de râsul lumii la un restaurant  unde, un instrumentist beat a făcut scandal, fiind nevoie de intervenția poliției. Asta după ce, în aceeași perioadă, un concert susținut în cadrul Festivalului George Enescu și transmis în direct la radio a trebuit amânat pentru că orchestra nu era completă la orta stabilită.