Război în Ucraina, ziua 416. Vladimir Putin a promulgat o lege care grăbește mobilizarea rușilor. Evgheni Prigojin propune încetarea războiului
- Ionel Sclavone
- 15 aprilie 2023, 06:47
Luptele continuă cu îndârjire, în aceste zile, în orașul Bahmut, deși apărătorii ucraineni fac eforturi uriașe ca să-și păstreze pozițiile. Armata rusă folosește piese de artilerie pentru a distruge liniile ucrainene, în vreme ce apărătorii minează clădirile, înainte de a se retrage, transformându-le în capcane pentru invadatori. Informații date publicității de presa americană arată că Rusia și-a pierdut cea mai mare parte a trupelor de elită Spetsnaz. Canada a trimis în Ucraina alte cinci tancuri de tip Leopard, moderne. În total Canada a livrat Ucrainei un număr de opt tancuri de tip Leopard.
Vladimir Putin a semnat vineri 14 aprilie, înainte de Paște, o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată. Textul legislativ a fost aprobat în două zile de către parlament, potrivit agențiilor rusești. Kremlinul se confruntă cu un deficit de militari care să facă față luptelor de pe frontul din Ucraina. Rusia are nevoie de militari, mai ales în condițiile în care Kievul pregătește o nouă contraofensivă.
Potrivit noii legi, un rezervist poate fi mobilizat și pe cale electronică, printr-un portal al serviciilor publice ruse, sau chiar și prin ordin predat unui terț. Până în prezent, convocările trebuiau predate personal.
Vladimir Putin a decretat în septembrie 2022 mobilizarea a 300.000 de rezervişti, însă operațiunea a fost haotică, iar mulți ruși au fugit din țară de frica războiului. Acum se pregătește o nouă mobilizare, deși Kremlinul neagă că doreşte să lanseze al doilea val de recrutare. Mulţi bărbați din Rusia sunt îngrijoraţi din cauza asta, în contextul în care armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă majoră.
În cazul în care nu se supun ordinelor, poliţia are dreptul să îi vâneze pe cei refractari, iar pedepsele pe care le riscă sunt foarte grele. Administraţia financiară, universităţile şi alte organisme publice vor avea datoria de a furniza informaţiile personale ale mobilizaţilor pentru ca aceștia să fie prinși mai ușor.
Refuzul de a se prezenta la centrul de înrolare îi va priva pe ruşi de posibilitatea de a lucra ca antreprenor sau independent, de a primi împrumuturi sau de a dispune de locuinţa şi maşina lor. Aceste măsuri îi privesc, de asemenea, pe ruşii care au fugit din ţara lor şi lucrează de la distanţă, conform AFP.
🇺🇦Soldiers moving to the front line. They need our prayers. God will be with you soldiers all the way. Stay safe 🙏 pic.twitter.com/V3n2SIz58E
— UKRAINIAN SQUAD🇺🇦 (@ukrainiansquad) April 14, 2023
Luptele grele continuă la Bahmut
În timp ce Putin vrea să recruteze noi militari, luptele continuă cu îndârjire, în aceste zile, în orașul Bahmut, deși apărătorii ucraineni fac eforturi uriașe ca să-și păstreze pozițiile. Armata rusă bombardează pozițiile apărătorilor din orașul Bahmut, într-o încercare de a distruge orice rezistență. Trupele mercenarilor din compania Wagner, susținute de parașutiști ruși încearcă să cucerească orașul din estul Ucrainei. Atacurile de artilerie au loc fără întrerupere. Kremlinul consideră că orașul Bahmut este esențial în avansul său lent prin estul Ucrainei, la mai mult de un an după ce a lansat invazia.
Pe de altă parte, trupele ucrainene minează clădirile, înainte de a le părăsi, și le transformă în capcane mortale pentru soldații ruși. Trupele de apărători ale Kievului luptă pentru fiecare centimetru de pământ, transformând asalturile rușilor în adevărate momente de coșmar.
Ucrainenii anunță că au distrus un număr important de unități de parașutiști ruși care au fost dislocați la Bahmut pentru a susține atacurile mercenarilor lui Evgheni Prigojin.
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că „în ciuda faptului că inamicul și-a concentrat cele mai profesioniste unități în Bahmut, inclusiv luptători Wagner, unități de asalt aeropurtate și forțe speciale, rușii nu își pot atinge obiectivele”.
Бахмут 🇺🇦
Відео з кацапського ресурсу🐓
Заявляють про роботу артилерії по нашим позиціям.
але,кацапам вірити... pic.twitter.com/HLvhffRBHf
— Мисливець за зорями (@small10space) April 14, 2023
Evgheni Prigojin propune încheierea războiului
În condițiile în care compania de mercenari pe care o conduce se confruntă cu pierderi uriașe, la Bahmut, fapt ce se reflectă și în profiturile sale, care scad, Evgheni Prigojin propune încheierea războiului din Ucraina.
El crede că Rusia a obținut rezultatele pe care și le-a propus, iar acum ar fi timpul să pună capăt confruntării. Prigojin a fost silit să admită că armata ucraineană se pregătește foarte bine pentru o contraofensivă, iar acest lucru este de natură să stârnească îngrijorare.
Șeful Wagner a declarat, într-un mesaj video de vineri, 14 martie, că Federația Rusă a finalizat practic toate obiectivele din Ucraina și poate pune capăt acestui război.
„Opțiunea ideală ar fi să anunțăm sfârșitul conflictului, să informăm pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele planificate și, într-un fel, le-am atins cu adevărat. Pentru autorități și pentru societate în ansamblu, astăzi este necesar să punem punct SVO (așa zisa operațiune specială). (…) Trupele pregătite pentru o contraofensivă se află în zonele de concentrare - au de toate. Forțele Armate ale Ucrainei pierd de la 30 la 50 de tancuri în fiecare zi și nu au o problemă”, a spus Prigojin.
Potrivit lui Prigojin, Ucraina a adunat deja aproximativ 200.000 de luptători antrenați pentru o contraofensivă și deține suficiente arme și muniție.
Evgheni Prigojin susține că Rusia trebuie să-și consolideze pozițiile pe care le-a ocupat de la începutul războiului, în Ucraina.
#Bakhmut last night. pic.twitter.com/bTKMseEVHf
— NEXTA (@nexta_tv) April 14, 2023
Canada a trimis tancurile Leopard Ucrainei
Cele opt tancuri Leopard 2 pe care Canada le-a promis Ucrainei au ajuns în Polonia, a anunţat ministrul canadian al apărării, Anita Anand, după cum relatează AFP. În februarie, Ottawa a indicat că dublează numărul acestor tancuri de concepţie germană pe care le-a promis Kievului. Aceste vehicule blindate de 55 de tone sunt una dintre componentele cheie ale arsenalul canadian şi printre cele mai avansate echipamente ale sale.
„Este oficial: cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada Ucrainei au ajuns în Polonia. Vom continua să fim solidari cu Ucraina şi să furnizăm ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a lupta şi a câştiga acest război”, a scris pe Twitter ministrul Anita Anand.
La sfârşitul lui martie, primele tancuri grele germane şi britanice, 18 Leopards şi 14 Challenger, au ajuns în Ucraina. A fost un aport de forţe dorit de mult timp de Kiev pentru a face faţă invaziei ruse. Spania a anunţat la scurt timp după aceea că va livra Ucrainei cele şase tancuri Leopard promise „după săptămâna Paştelui” catolic.
La rândul lor, Statele Unite ar urma să livreze 31 de tancuri M1A1 Abrams, dar nu înainte de toamnă, reaminteşte AFP.
În acest context, trebuie spus că militarii ucraineni termină antrenamentele cu artileria Caesar donată de Danemarca, iar echipamentele ar trebui să ajungă în curând în Ucraina.
Soldații Kievului și-au încheiat instrucția pe sistemul de artilerie CAESAR donat de Danemarca, iar echipamentul este așteptat să ajungă în Ucraina „în următoarele săptămâni”, a declarat Ministerul Apărării din Danemarca într-un comunicat.
„Educația și instruirea pe sistemul Caesar au fost acum finalizate, iar ucrainenii sunt pregătiți să pună în funcțiune sistemul”, potrivit declarației ministerului.
Rusia și-a pierdut trupele de elită în Ucraina
Un articol publicat de The Washington Post care citează documente ale serviciilor secrete americane scurse online arată că forțele speciale rusești Spetsnaz au fost epuizate de războiul lui Vladimir Putin în Ucraina. Conform informațiilor, Brigada 346 Spetsnaz și-a pierdut aproape întreaga unitate, cu „doar 125 de persoane active din 900 desfășurate”, citează CNN.
Oficialii americani consideră că numărul mare de victime va avea consecințe asupra acțiunilor militare ale Rusiei în următoarea perioadă. Potrivit surselor, forțele foarte bine antrenate vor avea nevoie de până la un deceniu pentru a fi refăcute, relatează Post. Mai multe imagini din satelit - deși nu sunt concludente - sugerează o reducere drastică a numărului de vehicule în parcul auto al Brigăzii 22 Spetsnaz din sud-vestul Rusiei. Imaginile arată un contrast în ceea ce privește dimensiunea parcului de autovehicule între noiembrie 2021 și noiembrie 2022.
Potrivit oficialilor ucraineni, forțele speciale rusești sunt desfășurate în orașul Bahmut din estul țării, unde au loc cele mai aprige și mai grele lupte.
Concepute inițial ca răspuns la amenințarea nucleară a NATO, unitățile Spetsnaz au devenit elita armatei sovietice. Pregătite pentru misiuni de atac în spatele liniilor inamice, Spetsnaz a intrat în atenția specialiștilor militari în anii '80. Acestea au fost implicate în războiul din Afganistan, unde au luptat eficient în condiții dificile.
Forțele speciale rusești au fost prost desfășurate la începutul invaziei, în special în jurul Kievului, și au suferit pierderi grele. Forțele aeropurtate rusești (VDV) s-au angajat într-un schimb de focuri cu apărătorii ucraineni pe aeroportul Antonov din Hostomel, iar după o înfrângere dură s-au retras la începutul lunii aprilie.
Rusia a mai făcut cinci victime într-un atac cu rachetă
În jur de cinci persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite în urma unui atac cu o rachetă rusă lansată asupra unui bloc de apartamente din Sloviansk, în estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de guvernatorul local care a avertizat că ar putea exista oameni îngropaţi sub dărâmături, informează France Presse.
„Începând cu ora locală 18.00 (16.00 GMT), sunt cinci morţi şi 15 răniţi. Este posibil ca şapte persoane, inclusiv un copil, să se afle sub dărâmături”, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe Telegram.
Sloviansk se află într-o parte a regiunii Doneţk sub control ucrainean, la 45 de kilometri nord-vest de Bahmut, în apropiere de teritoriul controlat de Rusia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că „bombardează brutal” clădiri rezidenţiale şi „ucide oameni în plină zi”.