Război în Ucraina: unităţi speciale din ţări occidentale sunt prezente în Ucraina

Război în Ucraina: unităţi speciale din ţări occidentale sunt prezente în Ucraina Sursa: Volodimir Zelenski - Facebook

De la începutul conflictului, circulă speculaţii privind implicarea unor ţări occidentale în Ucraina şi posibila lor prezenţă pe teren. Sprijinul financiar şi militar sub forma trimiterii de muniţii şi de arme nu era un secret.

Dar unele documente, care s-au scurs recent, arată acum că unităţi speciale ale armatei din anumite ţări sunt de asemenea prezente.

Potrivit acestor informaţii, Regatul Unit este ţara care numără cele mai multe unităţi speciale în Ucraina: ele sunt în număr de 50. Letonia urmează cu 17. Franţa are 15, Statele Unite14 şi Ţările de Jos 1. Documentele nu precizează unde sunt situate aceste unităţi în ţară şi care este misiunea lor exactă.

Aceste forţe speciale sunt interesante pentru că operează foarte repede şi eficient pe teren. Prezenţa lor în ţară va fi fără îndoială un nou argument pentru Rusia, în situaţia în care preşedintele Putin repetă de luni de zile că ţara sa nu este în conflict cu Ucraina, ci cu NATO în întregul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Devăluire apărută după o scurgere de informații. Ce arată un document exploziv

Ministerul britanic al Apărării a publicat un mesaj pe Twitter care invită publicul să nu se încreadă în documentele şi informaţiile care au fost divulgate, afirmând că aceste informaţii reprezintă "un grad înalt de inexactitate". Se poate presupune că e vorba de ajustări făcute de Rusia. Numărul de soldaţi morţi a fost de exemplu modificat pentru a da o imagine mai bună despre Rusia.

Documentele arată de asemenea că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară să furnizeze arme suplimentare Kievului pe viitor. Acesta nu este un element anodin, deoarece Serbia este singura ţară europeană care a refuzat să impună sancţiuni Rusiei şi este în mod tradiţional legată de Rusia. În schimb, guvernul sîrb a refuzat să pregătească trupe ucrainene. Serbia nu şi-a spus opinia despre aceste informaţii. "Dacă acest document este exact, el arată ambivalenţa Serbiei faţă de Rusia sau presiunea exercitată de Washington pentru a furniza arme", a declarat pentru Reuters Janoesz Boegajski, expert în Europa de Est la Jamestown Foundation.

sursa: RADOR / lalibre.be