Război în Ucraina - Ziua 409 - Ucraina a distrus o bază logistică a armatei ruse. Pregătirile pentru contraofensivă sunt în toi

Sursa foto: EPA/OLEG PETRASYUK

Un atac lansat de Ucraina, în care au fost folosite mai multe rachete HIMARS, a distrus baza logistică a armatei ruse din Melitopol. Surse locale au transmis că depozitul de armament a sărit în aer și mai multe zeci de soldați au murit.

Primarul ucrainean al orașului Melitopol a anunțat că armata rusă a adus o mare cantitate de muniție, pe care a depozitat-o într-o bază militară din oraș.

”Toată încărcătura a explodat în acea noapte. Acum nu mai există nimic. Așa a fost în ultimele două săptămâni. Și asta provoacă panică în rândul ocupanților. Ieri seară, joi, în jurul orei 21:30, s-au auzit explozii în Melitopol și în satul Vesele din districtul Melitopol. Informațiile anterioare indicau că forțele inamice își transferaseră personalul și echipamentele în zonă pe parcursul a patru zile” a spus Fedorov.

Un avion de luptă rusesc a fost doborât

Un avion de atac rusesc Su-25 a fost distrus lângă Maryinka. Unitățile de trupe de rachete și artilerie, la rândul lor, au distrus un depozit de muniții al armatei ruse.

”Vești bune. Un avion inamic Su-25 a fost distrus în zona Mariinka, regiunea Donețk. Rezistăm și câștigăm!” - a scris Statul Major pe contul său oficial de Facebook.

Armata ucraineană a anunțat că a ucis 480 de soldați ruși, a distrus două tancuri, trei transportoare blindate, opt tunuri de mare calibru și 13 de camioane de aprovizionare și cisterne.

De partea cealaltă, Rusia a anunțat că a distrus mai multe echipe de recunoaștere a armatei ucrainene, în zona Zaporojie și Donetsk.

”În direcția Zaporojie, un sistem de recunoaștere al artileriei rusești Penitsillin a fost descoperit, iar echipele de tunuri de artilerie autopropulsate Akatsiya au distrus două obuziere inamice în zonele din apropierea așezărilor Zatishye și Chervonaya Krinitsa în foc de contrabaterie”, a comentat un oficial militar.

SUA trimit drone experimentale

În fața atacurilor rusești cu drone iraniene, de tipul Shahed 136, Statele Unite au luat decizia de a trimite în Ucraina, un sistem exerimental de rachete  antidronă.

SUA au anunțat un pachet important de ajutor militar pentru Ucraina, axat pe apărarea aeriană, inclusiv ceea ce a numit ”10 sisteme mobile de rachete ghidate cu laser c-UAS”.

Sistemul a fost testat de experții americani și a funcționat foarte bine într-un poligon militar.

Declarații lui Zelenski privind Crimeea sunt necredibile

Secretarul de Stat american, Antonie Blinken a fost precaut cu privire la anunțurile guvernului ucrainean de a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, relatează postul german de televiziune ZDF.

”Aceste decizii trebuie luate de Ucraina. Ucraina este o democrație. Președintele Volodimir Zelenski are responsabilitatea de a conduce țara. Dar el trebuie să fie, de asemenea, deschis la voința ucrainenilor”, a declarat Blinken.

Împreună cu multe alte țări, SUA s-au angajat să sprijine Ucraina în apărarea integrității sale teritoriale, a suveranității și a independenței sale.

”Aceasta include o contraofensivă, care va începe probabil în săptămânile următoare”, a mai precizat secretarul de stat al SUA.

Lavrov vrea o nouă ordine mondială

Negocierile de pace cu privire la Ucraina sunt posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei ”noi ordini mondiale” fără dominaţie americană, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în timpul unei vizite la Ankara, potrivit AFP.

”Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor ruseşti. Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale”, a declarat Lavrov.

Moscova a ameninţat vineri să pună sub semnul întrebării acordul care permite exportul cerealelor ucrainene dacă nu se face nimic pentru a înlătura obstacolele în faţa exportului de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti.

Regretul lui Bill Clinton

Fostul președinte american a spus că știa că Putin nu va susține acordul semnat de Elțin privind inadmisibilitatea încălcării granițelor teritoriale ale Ucrainei.

Bill Clinton a declarat într-un interviu că simte o responsabilitate personală și un regret că convins Kievul să renunțe la armele nucleare.

”Cred că Putin a greșit foarte mult. Europa și Statele Unite trebuie să continue să sprijine Ucraina”, a spus Clinton.