Război în Ucraina, ziua 388. Conflictul -ar putea încheia până la finalul anului. Casa Albă privește cu îngrijorare implicarea Chinei în Ucraina
- Ionel Sclavone
- 18 martie 2023, 06:15
Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă zi, cea cu numărul 388. În vreme ce ofensiva rusă pare că și-a încetinit ritmul, în fața rezistenței ucrainene, Vladimir Putin a primit o veste proastă de la Haga. Curtea Penală Internațională a hotărât să-l pună sub acuzare și să emită un mandat de arestare pe numele său pentru implicare în crime de război. În acest context, Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu capcanele unei eventuale propuneri de pace venite din partea Chinei.
Ritmul ofensivei Rusiei pe fronturile din estul Ucrainei a scăzut simțitor, de la 90 – 100 de asalturi pe zi la 20 – 30. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că ofensiva că ofensiva în estul zonei Lugansk, se apropie probabil de punctul culminant. Totodată, ISW este de părere că Ucraina are „oportunități mai mari de a recâștiga inițiativa” deoarece atacurile grupului de mercenari Wagner „scad considerabil” la Bahmut. Atacurile repetate ale armatei ruse au fost „extrem de costisitoare”, potrivit Ministerului britanic al Apărării, însă au eșuat.
În acest context, un expert militar din cadrul Academiei Școlii Tehnice Superioare din Zurich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich), Markus Koipp, estimează că războiul s-ar putea încheia în ultima parte a acestui an. Analistul militar și-a explicat punctul de vedere în cadrul unui inerviu acordat publicației T-Online. Markus Koipp crede că rezervele militare ale Rusiei sunt mult mai mici decât se credea anterior, iar multe stocuri sovietice au fost inutile în războiul din Ucraina.
„Războiul se va încheia cel mai probabil în octombrie. Sunt calcule simple. Am comparat stocurile de tancuri și alte echipamente militare pe care le avea Federația Rusă înainte de război cu pierderile actuale. Mi se pare că stocurile rusești sunt extrem de supraevaluate: multe arme sunt din anii 50-60, care arată bine pe hârtie, dar nu au valoare practică... Rusia este un mare sat Potemkin care a înșelat cu succes Occidentul, făcându-l să creadă în forța și puterea sa”, a spus expertul Markus Koipp.
Armata rusă suferă pierderi uriașe
Potrivit spuselor sale, în acest stadiu al războiului, armata rusă suferă pierderi de aproximativ șase ori mai mari decât Ucraina. Iar „mașina de tocat carne” de la Bahmut îi înrăutățește poziția. Koipp nu crede că forțele armate ruse sunt capabile să intre all-in pe alt sector al frontului pentru că nu au forța necesară.
Opinia analistului este împărtășită și de fostul comandant al forțelor americane în Europa, Ben Hodge, care a comentat pe Twitter. El a adăugat că Occidentul trebuie să continue să sprijine Kievul în lupta sa.
„Federația Rusă este epuizată într-un ritm atât de mare încât s-ar putea prăbuși înainte de sfârșitul acestui an... Războiul este un test de voință și logistică”, a scris generalul american.
Plan de achiziții comune de obuze pentru Ucraina
Mai multe state membre ale Uniunii Europene urmează să semneze un acord pentru achiziția comună de obuze de artilerie de 155 mm care să fie trimise în Ucraina, după cum relatează Reuters.
Informația a venit de la un oficial care vorbit sub protecția anonimatului. El nu a putut confirma câte țări vor semna, dar a spus că sunt „destul de încrezători că vor vedea multe semnături luni”. Totodată, a adăugat, lista rămânde deschisă, astfel că toți membrii blocului comunitar se vor putea alătura acestui proiect, inclusiv Norvegia și alte țări care nu fac parte din UE.
Casa Albă privește cu îngrijorare implicarea Chinei
Reprezentanții administrației de la Casa Albă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la intențiile Chinei față de războiul din Ucraina. În opinia lor China ar putea încerca să se poziționeze ca pacificator și să promoveze o încetare a focului, în favoarea Rusiei, conform Casei Albe, transmite The Guardian.
Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că orice încetare a focului în acest moment nu ar duce la o pace justă și durabilă între Ucraina și Rusia.
În schimb, o încetare a focului ar fi „efectiv ratificarea cuceririi rusești”, a spus el.
Printr-o astfel de decizie s-ar recunoaște „de fapt, câștigurile Rusiei și încercarea sa de a cuceri teritoriul vecinului său prin forță. Astfel, trupele rusești ar rămâne pe teritoriul ocupat din Ucraina, refuzând să s retragă la limitele de dinaite de invazie, cu ajutorul Chinei, a spus Kirby.
Procurorul șef CPI, avertisment pentru Vladimir Putin
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că nu este imposibil ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război. El dă ca exemplu cazurile altor criminali precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladić, Charles Taylor, care au fost judecați și condamnați, relatează CNN.
„Cred că cei care cred că este imposibil nu reușesc să înțeleagă istoria pentru că marii criminali de război naziști, (fostul președinte iugoslav Slobodan) Miloșevici, (fostul politician sârb bosniac Radovan) Karadžić, (fostul ofițer militar sârb bosniac Ratko) Mladić, fostul președinte al Liberiei Charles Taylor, (fostul prim-ministru) Jean Kambanda din Rwanda, Hissène Habré (fostul președinte al Ciadului), toți erau oameni tari și puternici, și totuși au ajuns în sălile de judecată a căror conduită a fost judecată de judecători independenți. Iar asta dă, de asemenea, motiv de speranță că legea poate, oricât de dificil ar fi, legea poate fi supremă”, a spus Khan.
CPI a emis vineri mandate de arestare pentru Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova în legătură deportarea forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.
„Cred că mesajul trebuie să fie că principiile de bază ale umanității îi leagă pe toți. Și nimeni nu ar trebui să simtă că este scutit. Nimeni nu ar trebui să simtă că poate acționa fără restricții și că, cu siguranță, nimeni nu ar trebui să simtă că poate acționa și să comită genocid sau crime împotriva umanității sau crime de război cu evitarea pedepsei”, a spus oficialul CPI.
Acuzațiile împotriva lui Putin în interpretarea propagandei ruse
Kremlinul va interpreta mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Vladimir Putin ca dovadă că Occidentul vrea să-l îndepărteze de la putere. Jurnalistul Andrew Roth de la The Guardian analizează subiectul. În opinia, sa propaganda rusă va folosi decizia CPI pentru a ridica miza războiului pe plan intern. Acesta va fi argumentul pe care îl va folosi propaganda de la Kremlin pentru a atrage mai mulți ruși de partea războiului. De altfel, susținătorii războiului din Ucraina privesc decizia CPI ca pe un semn al urii Occidentului față de Rusia.
„Vestul arată că este gata să meargă până la capăt. Ei pariază pe crearea unei schisme în interiorul Rusiei care vrea să-l îndepărteze pe Putin. Dar noi suntem cei care suntem gata să mergem până la capăt cu președintele nostru până la victorie, oricare ar fi acea [victorie]. Orice ar costa. Pentru că acum nu mai există drum de întoarcere. Să nu uitați asta”, a spus Vladlen Tatarsky, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai Rusiei.
Președintele Dumei de stat, Viaceslav Volodin, a scris deja pe Telegram că orice atac la adresa lui Putin reprezintă o agresiune la adresa Rusiei.
„Yankei, mâinile jos de pe Putin! Washingtonul și Bruxelles-ul au epuizat toate sancțiunile posibile și acțiunile neprietenoase. Washington și Bruxelles înțeleg acum: dacă există Putin, există Rusia. Deci îl atacă. Puterea lui Putin este în sprijinul oamenilor și în consolidarea societății din jurul lui”, a spus acesta
Astfel, va fi mutată atenția de la motivul real al acestei anchete, deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia. Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, care a spus deja că „este grozav că comunitatea internațională a apreciat această muncă de a ajuta copiii țării noastre”.
700 de copii ucraineni deportați în Rusia
Un ONG din Ucraina a estimat că 700.000 de copii au fost deportați în Rusia începând din 2014, după cum transmite Sky News. Printre copii se numără și o fată de 15 ani care i-a spus corespondentului șef al Sky News, Stuart Ramsay, că a fost invitată la o tabără de vară în Crimeea. Ulterior, i s-a interzis să mai revină acasă.
Ea a fost urcată într-unul dintre cele 100 de autobuze care transportau câte 30-40 de copii fiecare. Aceștia erau obligați să cânte imnul național rusesc și nu aveau voie să poarte culorile steagurilor ucrainene în dormitoarele lor.
„Este o problemă extrem de importantă, oamenii sunt foarte supărați din această cauză aici, dar cred că vor fi mulțumiți că cel puțin acest tip de măsuri au avut loc astăzi”, a declarat Ramsay, referindu-se la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin.
Polonia desfășoară HIMARS la granița cu Kaliningrad
Armata poloneză va desfășura sisteme de rachetă cu lansare multiplă HIMARS în apropierea exclavei ruse Kaliningrad. Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszcza. El a susținut un discurs cu prilejul participării la ceremonia de depunere a jurământului militar pentru soldații din serviciul militar voluntar și din Forțele de apărare teritorială, relatează BBC.
Divizia 16 mecanizată poloneză din Olsztyn a primit recent mai multe echipamente moderne. Este vorba depsre tancuri coreene K2 și de artilerie autopropulsată K9 (primele vehicule au sosit din Coreea în decembrie). De la Olsztyn până la granița sudică cu regiunea Kaliningrad, aproximativ 65 de kilometri. În plus, divizia va primi lansatoare multiple de rachete americane HIMARS până la sfârșitul anului. Ministrul a reamintit că unitățile diviziei sunt desfășurate în apropierea graniței cu Kaliningrad-ul rusesc.
„De când Putin a decis să restabilească imperiul răului, el își atacă vecinii. Sarcina noastră, a autorităților poloneze, este de a întări forțele armate poloneze în așa fel încât Putin să nu îndrăznească să atace Polonia”, a declarat ministrul, citat în ediția poloneză a Gazeta Prawna.
Polonia a comandat HIMARS în 2019, iar Statele Unite ar trebui să furnizeze Poloniei în total 500 de astfel de sisteme.